Tényleg fontos a tepsi forgatása süteménysütés közben?

Vettünk már ki egy félig égett tepsi kekszet a sütőből? Nem tudjuk, hogy mit ronthattunk el, ha pontosan követtük a recept utasításait? Valószínűleg egy dolgot mégis kihagytunk: a tepsi forgatását.

Gyakori receptutasítás süteménysütés közben a következő: „félúton forgassuk meg a tepsit”. De ugyan ki fog ennyit bajlódni ezzel? Ugyanolyan úri passzió ez, mint a szobahőmérsékletű vaj vagy a tojások egyenként való hozzáadása, nem? Természetesen nem: mint minden más utasításnak, ennek is nagyon fontos szerepe van a süteménysütésben. Ugyanis minden sütő, sőt, minden sütőedény más, és a tökéletesen egyenletesre sült sütemények csak forgatással érhetők el. Lássuk a részleteket!

Tényleg fontos a tepsi forgatása süteménysütés közben?

Miért forgassuk a tepsit?

Mindegy, hogy milyen sütőnk van otthon a konyhában (gáz, elektromos, alul-felül sütős), egészen valószínű, hogy nem süt tökéletesen egyenletesen. Lesznek benne hidegebb és forróbb pontok, ez pedig befolyásolja a benne készülő sütemények és más ételek minőségét is.

Vagy nem is inkább a minőségét, hanem azt, hogy mennyire sülnek át belül és kívül.

Ha nem forgatjuk meg a süteményünket, valószínűbb, hogy a „forrópont” felé néző oldala enyhén megég majd, a sütő hidegebb részén pedig kissé nyers marad. Kisebb édességek esetében (pl. kekszek) lesznek sültebb és puhább darabok.

Hogyan forgassuk a tepsit?

A válasz attól függ, hogy hány edény van a sütőnkben. Amennyiben csak egy sütemény van, egy sütőrácson, akkor egyszerűen 180 fokot fordítsunk rajta. Ha két formánk van, fordítsunk 180 fokkal, és cseréljük is meg őket (a jobb oldali menjen balra, és fordítva).

Egy alsó és egy felső süteményrács esetében, félúton a felsőt tegyük alulra, az alsót felülre, és ezek után fordítsunk rajtuk 180 fokot.

Szintén nagyon fontos, hogy gyorsan történjen meg a forgatás, különben túl sok hő szökik ki a sütőből, ami további egyenetlen süléshez vezethet.

Milyen esetben forgassuk a tepsit?

A szabály elsősorban sütemények esetében „kötelező”, mivel ezeknél kifejezetten fontos az egyenletes sülés. Azonban ezek között is vannak kivételek: például a piskóták és más intenzíven levegős tészták, a gőzben készülő édességek (pl. sajttorta) és a rövid idő alatt elkészülő kekszek (pl. linzer, macaron). Ezeknél fontosabb az egyenletes hőmérséklet, mint a forgatás, ezért inkább hagyjuk zárva a sütő ajtaját.

A tortaformák és kisebb edények kevesebb helyet foglalnak el, ezért nem akadályozzák annyira az egyenletes hőeloszlást. A tepsik azonban általában kitöltik a sütő teljes alapterületét, így nem lesz ugyanolyan meleg a tepsi fölött és alatt. Ezeket mindig fordítsuk meg félúton.

Amikor pedig nem sütemény készül, hanem sült zöldség, hús vagy más étel, nekünk kell eldönteni, hogy akarunk-e rajta fordítani. Hiszen egy tepsi vegyes zöldség esetében akár jól is jönnek a különböző ropogós és puha darabok, attól is csak izgalmasabb lesz. Ugyanez elmondható egy lasagneról is: a lágyabb és pirultabb sarkak kifejezetten jól állnak a tésztaételnek.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák, hogy minden zökkenőmentesen menjen:

Címlapról ajánljuk

További cikkek