Kisokos az összes sütési funkcióhoz – Mutatjuk, melyiket mire használd!

Akkor tudunk igazán helyt állni a konyhában, ha jóban vagyunk a sütőnkkel. A gázsütő szeszélyes üzem, ki kell ismerni a lelkét, de ugyanez igaz a villanysütőre is, csak ott számtalan funkció áll rendelkezésünkre. Ezeket bogozzuk most ki és megnézzük, mit melyik funkción és a hogyan érdemes sütni.

Mindenki más elgondolással választ sütőt, nekem például a legfontosabb szempont az volt, hogy legalább 300°C-ra fel tudjam fűteni, hogy ropogós kovászos kenyereket és pizzát süthessek. Ezzel csak arra utalok, hogy a szokásaink fontos szempontok a készülék kiválasztásánál.

Még nagyobb lesz az öröm sütés közben, ha tisztában vagy azzal is, melyik funkció mire való!

Kezdjük az elején: különbséget kell tennünk a statikus (hagyományos) és a ventilátoros (hőlégkeveréses) sütési mód között. Hagyományosnak számít például az alsó, a felső és az alsó-felső mód, ilyenkor a sütő függőlegesen, oldalt állítja a hőt. Ezzel szemben a légkeverésnél a ventilátor eloszlatja egységesen a hőt a sütőben. Ennek szellemében a beállításokra is figyelnünk kell, ugyanis nagyjából 20°C különbség van a két mód között, tehát ami a hagyományos beállításnál 180°C , az légkeveréses üzemnél 160°C.

Tipp: nézzük meg, mennyi hőt bírnak el a repertoárunkban lévő edények és tepsik. Az alacsonyabb minőségű sütőedények gyakran nem bírják a magas hőmérsékletet. Érdemes figyelni erre!

Lássuk a leggyakoribb funkciókat!

Alsó sütés (Alsó vonal jelzi)

Ezt a funkciót érdemes használni, ha ropogós alapra vágyunk (például a pizzánál). Használhatjuk még csőben sült, rakott ételek, ropogós sültek, piték elkészítésére, illetve olyan puhább tetejű süteményekhez is, mint a sajttorta vagy a gyümölcstorta.

Felső sütés (felső vonal szimbólum)

Ilyenkor a felső fűtőelem adja a hőt. Akkor érdemes használnunk, ha mondjuk a fogásunk alja már elkészült, nem akarjuk, hogy odakapjon, viszont a tetejének kell még egy kis idő. Mindemellett egy fogás befejezésére is jó, például rásüthetünk a csirkecombra, hogy ropogós legyen a bőre, vagy ráhúznánk még egy kis időt egy csőben sült fogásra, hogy ropogósra süljön a sajt a tetején. Ezzel a funkcióval kiválthatjuk a grillt, ha utóbbi nem elérhető a beállítások között.

Alsó-felső (Alsó-felső vonal szimbólum)

A két vonal a két fűtőtestet szimbolizálja, itt két irányból érkezik a hő. A hagyományos sütési funkció remek, ha egy szinten sütünk sülteket, zöldségeket, vagy például kevert tésztás süteményeket, tortákat.

Légkeveréses (ventilátor szimbólum)

Számos előnye van. Egyrészt lehetővé teszi, hogy több szinten süssünk (pl. muffint, kekszet), másrészt pedig a energiát is spórolhatunk, mivel így 20-30%-kal csökken a sütési idő. A légkeveréses üzemmód nagyobb húsok és egytálételek készítéséhez is kapóra jön.

Tipp: Ha több szinten sütünk, a sütési idő felénél cseréljük ki a tepsiket, hogy biztos egyenletes hő érje a süleményeket.

Bár az energiahatékonyság remek, a légkeveréses üzemmóddal is hozzáértően kell bánni. Az sem jó, ha túlpakoljuk a sütőt, mert az meggátolja a hőlégáramlást, illetve a ventilátor szárít, ami mondjuk egy rakott tésztánál ugyan kapóra jöhet, de torta- vagy kenyérsütésnél pont, hogy nem jó. Ezért érdemes olyan sütőt választani, ahol állítható ez a funkció.

A szárítás viszont például az aszalásnál pont, hogy kapóra jön, ezért aszaláshoz válasszuk a légkeveréses funkciót. 50-60 fokon a végtelenségig lehet aszalni, a villanyszámlánk is dagadni fog (a humorfaktor az aszalás hosszadalmas időtartamára utal).

Légkeveréses + alul

Jól jöhet, ha jobban alá akarunk durrantani, ezért a légkeverést megtámogatjuk az alsó fűtőszállal.

Grill (cikkcakkos szimbólum)

Minden, amit grilleznénk, ha lenne rá módunk a szabadban. Grillcsirke, kolbász, sajt, hal, gomba, zöldségek. Na meg persze ne felejtkezzünk el a mennyei melegszendvicsekről és pirítósokról, amelyekhez szintén a grillre lesz szükségünk.

Légkeverés + grill

A ventilátor eloszlatja a hőt, a grill pedig ropogósra pirítja az étel tetejét. Négylábúak, egyben sült halak és szárnyasok sütéséhez kiváló.

Olvasztás (Sokszor hópehely és vízcsepp jelzi)

Bizonyos légkeveréses sütőknél elérhető ez a funkció. Ilyenkor csak a ventilátor megy, a sütő nem melegít, légáramlás olvasztja az ételt.

Melegen tartó funkció

Az ételek melegen tartására szolgál, tényleges főzés már nem zajlik. Ha megfelelően használjuk, nem szárad ki a fogásunk, csupán meleg marad.

Tányér melegítő beállítás

Ennek a szimbóluma pár egymásra rakott tányérra hasonlít. Fennköltebb, sok vendéges étkezéseknél kapóra jön, ha nem szeretnénk, hogy a hideg tányér miatt kihűljön az étel felszolgálás előtt. De persze nincs szükség ilyen funkcióra, 50°C-os sütőben ugyanúgy elő tudjuk melegíteni a tányérokat.

Levonhatjuk azt a tanulságot, mint sok más ízben is, hogy kísérletezni kell.

Minden beállításnak megvan a maga funkciója, de azzal megyünk a legtöbbre, ha kipróbáljuk, nekünk hogy lesz a legfinomabb az étel.

A sütők használati utasításai sok tippet tartalmaznak, de én ezeket a legtöbbször fenntartásokkal kezelem, mert sokszor például kenyereknél nem jó hőfokot adnak meg.

Hova kerüljön a rács?

  • A sütőben alul keletkezik a hő, viszont a forró levegő a sütő felső felében van.
  • A felső szintekre mehet minden, amit pirítani szeretnénk, például csőben sült ételek és piték.
  • Mivel az alul jön a hő java, az alsóbb szintekre helyezzük a rácsot, ha mondjuk pizzát vagy kenyeret sütünk, így igazán ropogós lesz az aljuk.

A középső szint az arany középút, ahol a legegyenletesebb a légáramlás és a hőeloszlás, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy odakap a fogásunk teteje vagy alja. Éppen ezért itt érdemes sütni nagyobb darab húsokat, tortákat, kekszeket és például brownie-t is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a konyhai praktikák is érdekelhetnek:

Forrásaink voltak. .

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!