Így lehet tökéletes a fasírtod... szerintünk

Magában vagy főzelékhez, a fasírt tipikus komfortétel, amit könnyen és gyorsan össze lehet dobni, ráadásul nemcsak olajban, de sütőben kisütve is nagyon finom tud lenni. Íme a mi kedvenc, bevált receptünk és néhány tipp, amivel még ízletesebbé varázsolhatod a húsgolyókat.

A téli főzelékek mellé tökéletes kiegészítés a fasírt, melyet a kezdő szakácsok is könnyen meg tudnak csinálni. Készülhet sertés-, pulyka- vagy marhahúsból vagy ezek keverékéből is, ha pedig nem akarunk egy csomó napraforgóolajat elpazarolni a kisütéshez, a sütőben is ropogós kérgűvé és szaftossá süthetjük a golyókat. Íme egy klasszikus recept és néhány jó tanács, amivel még finomabb lehet a fasírt.

Kattints ide a klasszikus fasírt teljes receptjéért!

Amire szükséged lesz: 60 dkg darált sertéshús, 1 közepes darab vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 darab tojás, 2 evőkanál fűszerpaprika, 1 darab zsemle, 1 dl tej, bors ízlés szerint, só ízlés szerint, 3 dl napraforgó olaj

A darált húst egy keverőtálba rakjuk, és egy hagymát nagy lyukú reszelőn ráreszelünk. Majd egy gerezd fokhagymát is hozzáreszelünk, vagy rányomunk.
A két tojást is a húshoz adjuk. Sózzuk-borsozzuk, és a fűszerpaprikával is megszórjuk.

A zsemlét kis kockákra felvágjuk, és egy kis edényben felöntjük kevés tejjel. Pont annyival csak, amennyit könnyen felvesz a zsemle, és megpuhítja azt. Majd ezt a kenyérmasszát is a húshoz adjuk, amit aztán jól összekeverünk.

Ezután rögtön két választásunk is van: vagy bő olajban sütjük ki a dió nagyságúra formált fasírtokat, vagy 180°C-200°C-os sütőben hőlégkeveréses funkción 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük a golyókat.

Turbózd fel!

Ne fél új ízeket kipróbálni. A fasírt összegyúrásakor a húst megbolondíthatjuk egy kevés fűszerpaprikával, chilipehellyel, némi gyömbérporral, sáfránnyal vagy római köménnyel és egy kevés lime levével is, így egy egészen különleges ízesítésű fasírtcsodát kapsz.

Kattints ide a sokmagvas fasírt receptjéért!

Egy másik alkalommal a magvakat sem érdemes kihagyni a buliból. Az összegyűrt golyókat hempergessük meg zsemlemorzsás-magvas keverékben (napraforgómag, tökmag, szezámmag is jöhet). Ezt a változatot érdemes sütőben kisütni, hogy a magvak a forró olaj hatására ne kapjanak oda.

Az áztatott zsemlét akár zsemlemorzsára is cserélheted. 100 gramm darált húshoz 1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa kell. A morzsa nemcsak hogy könnyedebbé teszi a húsgolyókat, de némi nedvességet is magába szív, a fasírt így egészen biztos, hogy nem esik szét.

Sertés és marhahús helyett készítsd pulykából!

Pulykahúsból is lehet könnyed és nagyon finom, laktató fasírtot készíteni. A zabpehelytől nem csak tartalmasabb lesz, de egészségesebb is, a fentebb tanácsolt fűszerezési módszereket pedig ennél a változatnál is alkalmazhatod. A teljes receptért kattints ide!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket az őszi finomságokat is készítsd el:

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek