Tényleg mindig kiváltható az olajban sütés a sütő használatával?

Ugyan vannak klasszikus kedvenceink, amiket el sem tudnánk képzelni máshogy, mint olajban sütve (például egy jó rántott húst), biztos mindenkinek rendszeresen megfordul a fejében a kérdés: nem lehetne ezt sütőben is?

Az olajban sütés sok esetben elengedhetetlen, azonban, ha tehetjük, mind szeretjük megúszni, mert kellemetlen szagot hagy, néha veszélyes, egészségtelen, és a fáradt olajjal is foglalkozni kell. Ilyenkor ötlik fel a sütőben elkészítés ötlete, ami egyes esetekben kiválthatja az olajban sütést, máskor kevésbé. Hogy miért is van ez, és melyik ételek élik túl a cserét: ezek mind kiderülnek a cikkből.

Tényleg mindig kiváltható az olajban sütés a sütő használatával?

Mi történik az olajban sütés közben?

Amikor egy ételt a forró olajba engedünk, a magas hőmérséklet hatására hirtelen gőz szabadul fel, ami körbeveszi az olajban úszó húst, zöldséget, stb. Ez a „védőréteg” egyrészt lehűti a sütőközeget, ezáltal az étel belseje is egyenletesen átsül, miközben a külseje nem ég meg.

Ezen kívül a gőz azért is felel, hogy ne száradjon ki annyira az étel belseje: ezért lesz szaftosabb a rántott hús, krémesebb a sült krumpli közepe, míg kívülről aranybarna és ropogós.

Jó esetben a zsiradék nem jut át ezen a forró gőzrétegen, ezért nem szívja magába az olajat a kisütött étel.

Miben más a sütő?

Ezzel szemben, amikor sütőben sütünk valamit, a közeg nem forró olaj, hanem forró levegő, aminek van némi hátránya, persze néhány előny is akad azért. A sütőben egyes ételek hajlamosak kiszáradni belül, és ha nem forgatjuk őket rendszeresen, csak az egyik oldaluk pirul meg rendesen.

Azonban egyrészt egészségesebb módszer, másrészt elfelejthetjük vele az olajszagú, zsírban tocsogó falatokat.

Mi jobb olajban?

  • bármi, aminél fontos a ropogós külső: sütőben sajnos nem tudunk ilyen textúrát elérni, pedig sok esetben nagyon fontos: rántott ételek, tócsnik, chips (burgonya)
  • bármi, amit gyorsan kell megsütnünk, különben kiszárad: falafel, húsos- és zöldségfasírtok
  • kelt tészták: ezek szerkezete teljesen máshogy viselkedik forró olajban és sütőben, és a klasszikus állagot (sajnos) csak olajban érhetjük el

Mi jobb sütőben?

  • egyes sült zöldségek: a magasabb nedvességtartalmú zöldségek (gomba, cukkini, brokkoli, édesburgonya, padlizsán) olajban nem viselkednek túl barátságosan, fröcskölnek, köpködnek, ráadásul több olajat magukba szívnak
  • zöldségchips (nem krumpliból): míg a burgonyacsipsznek kifejezetten rosszat tesz a sütőben sütés, érdekes módon a többi zöldség jobban viseli ezt a kezelést: például a céklából, zellerből, répából és egyéb gyökérzöldségekből készített chips nem lesz annyira zsíros, ha tepsin sül

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai módszerek, egyszerűen, érthetően:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek