3 tűzoltó megoldás, amivel újra finom lesz a másnapos sült krumplid

Veled is megesett már, hogy a nyakadon maradt egy csomó sült krumpli? Hogy még másnap is jó legyen a maradék, fogadj meg néhány újramelegítési tippet!

Lehet, hogy nem a sült krumpli a világ legegészségesebb étele, tény azonban, hogy kevés ember van, aki ne szeretné ezt a népszerű és zseniálisan egyszerű köretet. A sült krumpli egyik legnagyobb hátránya, hogy amint kivesszük a forró olajból vagy a sütőből, azonnal elkezd veszíteni ropogósságából, először túl puha, majd túl száraz lesz, ebben az állapotban pedig már senki sem szereti utólag elfogyasztani. A Guardian egyik tanulmánya szerint az éttermekben szemétbe kerülő élelmiszerek közel egyharmada sültkrumpli-maradék.

Előre szólunk, a vékonyabb, gyorséttermi hasábburgonyán már nem lehet segíteni!

Nem kérdés, a sült krumpli frissen az igazi, néhány egyszerű trükknek köszönhetően viszont a másnapos köretet is felturbózhatjuk, mutatunk néhány egyszerű megoldást, hogy a maradék se vesszen kárba.

Nem mindegy, milyen krumplit melegítesz újra

Fontos, hogy néz ki az a sült krumpli! Példának okáért a vékony szeletekre vágott, gyorséttermi sült krumplit már nem érdemes újra melegíteni, ezek a falatok ugyanis az éttermi sütés során fritőzben készültek nagy mennyiségben, vékonyságuk miatt pedig több olajat szívtak magukba sütéskor, mint például az otthon készült krumplik. Minél vastagabb a sült krumpli, annál jobban lehet újramelegíteni is!

Ha te magad sütsz krumplit otthon, figyelj oda, milyen krumpliból csinálod. A legjobb sült krumplik a C-típusú burgonyákból készülnek, ezek puhábbak, lisztesebbek, mint A- és B-típusú társaik. Ha hasáb burgonyában gondolkodsz, inkább sárgás krumplit válassz, a pirosas sokkal jobb lesz pürékbe!

Ne használd a mikrót!

A másnapos rizs felmelegítéséhez a mikró a legideálisabb megoldás, sült krumpli esetében azonban érdemes kihagyni a játékból ezt a konyhai gépet. Valószínűleg sokan próbálták már megmikrózni a másnapos köretet, az eredmény viszont szinte minden esetben puha, szottyos, olajos lett.

1.) A tűzhelyen

Egy serpenyőben melegíts fel közepes, már-már inkább nagy lángon egy evőkanálnyi olajat, majd ha az felforrósodott, szórd rá a krumplit, és pirítsd 3-5 percig.

2.) Süss úgy, mint a belgák!

Belga sült krumpli

A belgák nem nagyon háklisak az ételre, de a krumplihoz nagyon értenek, úgyhogy érdemes tőlük tanulni. Nem vagyok híve az olajban vagy zsírban sütésnek, de a belga stílusú sült ...

A belga sült krumpli vastagabb szeletekből áll, ráadásul kétszer sütik ki, hogy a zöldség külseje nagyon ropogós, belseje pedig nagyon puha legyen. Ha neked is vastagabb szelet krumplik maradtak az előző napról, érdemes őket újra kisütni forró, bő olajban. Mivel már egyszer megsült a krumpli, nem kell hosszú percekig állnod a tűz fölött, 3-4 perc alatt újra aranyszínű, ropogós krumplijaid lesznek!

3.) Izzítsd a sütőt!

Melegítsd elő a sütőt 230°C-240°C-ra, a tepsit pedig fedd le alufóliával, és rakd be a melegedő sütőbe, így a tepsi is forró lesz, amikor rákerülnek a krumplik. Ha a sütő felmelegedett, vedd ki a tepsit, és egyenletesen szétoszlatva öntsd rá a krumplit, majd rakd be a forró sütőbe nagyjából 5 percre. Ilyen magas hőfokon hamar látni fogod, ha a krumplik elérik a kívánt minőséget.

+1 Mentsd a maradékot!

Másnapos sült krumpliból számos finom maradékmentő étel készülhet, amelyekben sajtot, szószokat és akár húst is tehetünk. Kitűnő maradékmentő lehet a kanadai poutine vagy például egy tépett húsos, dirty fries névre hallgató sültkrumplitál!

Poutine

Kanada hivatalos másnapos kajája. Annyira rossz, hogy nem lehet nem szeretni. Azért így saját gravyvel és házi sült krumplival...egészségesebb ugyan nem lesz, de legalább ártani nem árt. ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a praktikák is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Sajtkrémes fánk

Itt van a farsangi szezon, de ki mondta, hogy csak az édes a nyerő? :) Minden sós után kell valami édes, de minden édes után mindenképp kell valami sós is :D. Próbáljuk ki ezeket az isteni ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...