HEURÉKA! Megvan a trükk, amitől finom lesz a másnapos rizs

Az internet tele van kétes eredetű videókkal, most viszont a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy létezik megoldás a száraz, másnapos rizs problémájára.

Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy a hétköznapi ebédhez nem friss, hanem az előző napról megmaradt rizst kellett felhasználnia. Bár a rizsfőzés külön művészet, még egy tökéletesen elkészített köret sem olyan másnap, mint frissen, az ember pedig sokszor csak jobb híján nyomja le a torkán a forgácsos, száraz rizst.

Rizskedvelő ember lévén évek óta keresem a megoldást, hogyan lenne megmenthető a másnapos rizs, eddig viszont nem jártam sikerrel. Volt, hogy egy kevés vajjal próbáltam megmelegíteni (nagyon zsíros lett), volt, hogy egy gyűszűnyi vízzel öntöttem fel és raktam a mikróba (semmit sem ért), és volt, hogy az egészet dühömben inkább megfőztem tejberizsnek, a csirkecombot pedig csak a zöldségkörettel együtt fogyasztottam el (és ez nem panasz, nagyon jó volt úgy is).

Aztán jött egy cikk, ami mindent megváltoztatott. A Thekitchn oldala egy TikTok- videót osztott meg, amely arról szól, hogyan lehet felfrissíteni a másnapos rizst:

@caloriequeen14

#stitch with @officialtiktoknurse This actually worked! Tik Tok is an education

Spongebob - Dante9k

A videó szerint, ha a rizsre ráraksz egy darab jégkockát, és úgy teszed a mikróba, a jég felpuhítja a köretet, így az újra friss lesz. Gondoltam, én is kipróbálom a trükköt, azonban az elmúlt két héten furcsamód mindig azonnal elfogyott a rizs, egy szem sem maradt másnapra. Végül éppen maradt egy fél adag jázminrizsem tegnapról, így fogtam egy darab jégkockát, tányérra kanalaztam a maradék köretet (ó, ahogy a kis, kemény szemek koppantak a porcelánon!), majd beraktam egy percre a mikróba a tányért, és HEURÉKA!

Csoda történt!

A jég egy perc alatt sem olvadt el, a rizs pedig tényleg puha és finom lett, mintha frissen főztem volna. Hogy mi az épen maradt jégkockára a magyarázat? A fagyott vízben lévő hidrogénkötések megakadályozzák a vízmolekulák forgását, ezáltal a mikrohullámú energia elnyelését is. A maradék jázminrizs a mikróban éppen annyi gőzhöz jutott hozzá egy perc alatt, hogy megpuhulhasson a kemény rizs. Ha legközelebb neked is marad egy marék rizs előző napról, próbáld ki te is ezt az egyszerű trükköt!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a trükkök is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

19 egészséges húsmentes fogás, ami a szivárvány minden színében pompázik

A természetben mindenütt megtalálható a sokszínűség: szerves része életünknek, körülvesz és meghatároz bennünket. Minél több színt hozunk be az étrendünkbe, a szervezetünk is annál boldogabb lesz. Ezt vallja Sharon Palmer, híres dietetikus és könyvszerző is, aki munkásságával a sokszínű növényi alapanyagok fogyasztását népszerűsíti. Üzenete ihlette ezt az összeállításunkat, fogadjátok sok szeretettel a Nosalty legszínesebb ételeit!

Nosalty

További cikkek