Villámgyorsan megpuhíthatod a hűtőből kivett vajat ezekkel a módszerekkel

Sütnél, de már megint ott állsz a kőkemény, hideg vajjal, pedig a recept szerint puhának és szoba-hőmérsékletűnek kellene lennie. Három életmentő módszert hozunk, amivel gyorsan felolvaszthatod a hűtőből kivett vajat!

Sütős hangulatban vagy. Megvan a sütemény recept, amit el akarsz készíteni, és kitetted az összes hozzávalót a pultra, amikor meglátod a következő két szót: puha vaj. A tiéd pedig kőkemény, hiszen éppen most vetted ki a hűtőből. Szerencsére vannak módszerek, amikkel gyorsan áthidalhatod ezt a problémát, hogy fiaskó helyett egy szuper sütemény legyen a vállalkozásod végeredménye.

Egy csomag vaj szobahőmérsékleten nagyjából 45 perc alatt puhul meg. Legtöbbször a folyamat felgyorsítására mikrót használnak az emberek, ez azonban nem túl jó megoldás, hiszen általában nem puha, hanem folyós lesz a vaj, ami befolyásolni fogja az elkészült sütemény textúráját. Vannak azonban ennél hatékonyabb módszerek, hogy megpuhítsd a vajat, mutatjuk is!

Mutatjuk, a legegyszerűbb olvasztási módszereket

Vágd a vajat kisebb kockákra

Egy jó módszer, ha rövid idő alatt szeretnéd vajat megpuhítani, hogy kisebb kockákra vágod, mert ezek gyorsabban megpuhulnak, különösen, ha a melegedő tűzhely közelébe teszed őket. Ha egy nagyobb tömböt szeretnél felolvasztani vagy még gyorsabb eredményre vágysz, akkor pedig egyszerűen reszeld le a vajat egy nagy lyukú reszelőn, ami még inkább felgyorsítja a folyamatot.

Püföld a vajat

Ha a sütést arra használod, hogy levezesd a feszültséget, akkor ez a módszer mókás módja ennek: tedd a vajat egy műanyag, légmentesen záródó zacskóba, majd egy sodrófával vagy kloffolóval kezd el püfölni. Ettől megpuhul a vaj, miközben hideg marad. Ezután hagyd kint néhány percig a pulton, és máris szoba-hőmérsékletű lesz. Azért ne éld magad nagyon bele a püfölésbe, 3-4 gyors ütés bőven elegendő lesz, hogy lapos, egyenletes vajmasszát kapj.

A zacskó helyett akár két sütőpapírt is használhatsz erre a célra, ami kevesebb takarítanivalóval jár, ráadásul minél nagyobb felületűre lapítod a vajat, annál gyorsabban fog felmelegedni.

A vízfürdő mindig segít

Ha nagyon sietned kell, akkor önts néhány pohár nagyon forró vizet (épp csak, hogy ne forrjon) egy fazékba, majd tedd rá a vajat egy fém tálban. Hagyd, hogy kicsit megpuhuljon a vaj, de figyelj, hogy ne olvadjon szét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A vajjal kapcsolatban itt találsz még kapcsolódó cikkeket:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek