A legütősebb szilveszteri falatok, ha a pogi már uncsi

A szilveszteri buli szólhat egy nagyszabású vacsoráról, ahol a bőrös malac vagy a töltött káposzta viszi a prímet, de lehet csak egy laza összejövetel, mindenképp jó, ha készülünk vendégváró falatkákkal is. Ha pedig unjuk a pogácsát, sajtos rudat, idén kínálhatjuk a vendégeket könnyen összedobható sós finomságokkal is.

Zöldségek egy kis csavarral

Ha nem akarunk se húsfélét, se pedig aprósüteményeket készíteni szilveszteri vendégvárónak, maradhatunk az egyszerű zöldségeknél is – de jó, ha viszünk a dologba egy kis csavart. Készíthetünk különböző krémeket, mártogatósokat, amikhez kínálhatunk hasábokra vágott répát, uborkát, paprikát és zellert. Csinálhatunk a saláta és a savanyúság határán egyensúlyozó, pikáns, téli reteksalátát, de a különböző magokkal összesütött gyökérzöldségek is jó előételek lehetnek. A lényeg a változatosság és az állagok variálása: a krémeket szórjuk meg durvára vágott dióval, zöldfűszerekkel, a sült zöldség mellé kerüljön lágy joghurt vagy tejföl.

Olíva – a kihagyhatatlan

Ha egy tutibiztos szilveszteri borkorcsolyát kell említenünk, akkor a különböző ízesítésű olívabogyókkal sosem lőhetünk mellé. Legyen magos vagy magozott, paprikával, szardellával, mandulával vagy épp fokhagymával töltött, csípős vagy akár egészen keserű, zöld, barna vagy fekete – mindenhogy finom. A lényeg, hogy többféle változatban kínáljuk, és jó, ha kerül mellé valamilyen puha kenyérféle, mert nagy mennyiségben – főleg az olajos változatok – elnehezítheti a gyomrot.

Tengeri vonalon

Ha szeretjük a kicsit extravagánsabb ízeket, készíthetünk fűszeres sült rákot is, amit langyosan kínálva, fogpiszkálóra tűzve is lehet eszegetni. Ha csak kevés rákhúst tudunk vásárolni, aprítsuk fel robotgéppel, és kombináljuk zöldfűszerekkel és zsemlével, morzsával, tojással és süssünk belőle kis rákos fasírtokat/pogácsákat. De ha az itthon elterjedtebb halfélék mellett maradnánk, készíthetünk füstölt lazacos vagy maklérás krémeket, vagy épp szardíniát, sőt, a füstölt halakat nemcsak krém formájában, de apróra vágva, bagetten, falatkákként kínálva is tálalhatjuk.

Ne feledkezzünk meg a belsőségekről sem!

Ha most nem is mennénk bele a különböző belsőségekből készíthető finomságok sorába, a májat mindenképp ki kell emelnünk ezek közül, mert remek vendégváró fogások készíthetők belőle. Ha csak egy egyszerű házi májkrém elkészítésére van időnk, semmi gond – ez házi változatban elkészítve ezerszer finomabb lesz bármelyik bolti változatnál, de ha van időnk, akkor érdemes az ünnepi időszakban kipróbálni a zsírban kisütött és eltett kacsa- vagy libamájat is.

Ha pedig pénztárcakímélőbb, mégis villantós finomságot keresnénk, akkor csirkemájból is remek dolgok készíthetők: baconbe tekerve, aszalt szilvába rejtve is remek falatkák lesznek belőle.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ötlet itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek