Hogyan válaszd ki a legjobb OLÍVAOLAJAT a sok közül?

Nem állsz többet tanácstalanul nézelődve a boltok polcai előtt, hogy mégis mi a különbség az egyes olívaolajak között, mert tanácsaink alapján tuti megtalálod a legjobbat!

Sorakoznak a boltok polcain a különböző olívaolajok, de sokszor csak állunk, és nézünk tanácstalanul a polcokra, mert ki gondolta, hogy ennyiféle olívaolaj létezik... Nem mindegy, hogy melyik? Az a helyzet, hogy nem, viszont a következő sorok átolvasásával legközelebb már simán eligazodsz!

Maradj az extra szűznél!

Ha főzésre kerül a sor, maradj az extra szűz megjelölésű termékeknél, mert ezek tutira finomítatlanok, nem kezelték őket semmilyen szerrel, és számos minőségi követelménynek kell megfelelnie, mielőtt a polcokra kerül. Sajnos azonban nem minden olaj, amit extra szűznek minősítenek, felel meg a valódi előírásoknak, mert a rendszernek vannak kiskapui, amit a gyártók ki is használnak. A további tippekkel viszont meg fogod találni a ténylegesen legjobbat.

Sokat elárul a palack színe

Keresd a sötét üvegű, átlátszatlan palackokat, a csomagolás ezúttal többet mond el a minőségről, mint maga az olaj színe, ami jelen esetben nem annyira fontos. A komolyabb forgalmazók nem öntik műanyag palackokba a terméküket, és adnak a megjelenésre.

Csekkold az eredetet!

A gyártóknak kötelező feltüntetniük a termék származási helyét, de ismét csak, jön a kiskapu: az is elfogadott, ha a palackozó országot jelöli meg eredetként, nem pedig azt, ahol az olívabogyókat valójában megtermelték. Tehát simán megtörténhet, hogy sokféle, különböző olívából készült olajat fogsz venni, amire végül minden további nélkül ráírhatják, “Made in Italy”. Minél különlegesebb helyről származik az olaj, annál jobb, az olcsó verziókat sokszor több helyről összegyűjtött bogyókból készítik el. A nagy cégek sokszor olcsóságra törekszenek, ezért több helyről szerzik be az alapanyagot, így a cimkén is több országot találhatsz megjelölve eredetként. Ez feltétlenül azt jelenti, hogy az így keletkezett olaj alacsonyabb minőségű? Nem feltétlenül, de nyilvánvalóan a gyártónak az árképzés fontosabb, mint az autentikus alapanyag beszerzése.

Szüretelési idő

Azolívabogyó leszedésnek ideje sokkal többet mond el a termék frissességéről, mint a minőségmegőrzési idő. Keresd a csomagoláson ezt a dátumot, ezzel megállapíthatod, mennyire friss még az olívaolaj. Ha nem látod rajta ezt adatot feltüntetve, jobb, ha tovább folytatod a válogatást, mert ott bizony valami nem stimmel. A felbontott palack tartalmát 2-3 hónapon belül használd el, mert az oxigén az olajnak is ellensége, és könnyen megromlik.

Bízz az érzékeidben!

Ez elsőre furcsának hangozhat, mert mégis ki szokott olajat kóstolni, de a szakértők is így csinálják, úgyhogy ezt a trükköt te is bevetheted az olívaolajad frissességének ellenőrzésére. Picit melegíts fel egy felespohárban az olajat, ehhez elég a kezed melegsége, majd apró kortyolással ellenőrizd, hogy érzed -e az alábbiak valamelyikét: gyümölcsösség, kesernyés, csípős (ezt leginkább borsos érzet). Ha igen, jó úton vagy, viszont ha fura, avas ízt érzel, az olaj pedig filmréteget hagy a nyelveden, itt az idő megszabadulni tőle.

Ezeket láttad?

{ KEPDOBOZ = 1, 3}

{ KDKEP = 284764, kép_útvonal }{ KDKEP = 284778, kép_útvonal }
{ KDKEP = 284748, kép_útvonal }
{ KDKEP = 284698, kép_útvonal }

via FoodandWine

Címlapról ajánljuk

További cikkek