Hogyan válaszd ki a legjobb OLÍVAOLAJAT a sok közül?

Nem állsz többet tanácstalanul nézelődve a boltok polcai előtt, hogy mégis mi a különbség az egyes olívaolajak között, mert tanácsaink alapján tuti megtalálod a legjobbat!

Sorakoznak a boltok polcain a különböző olívaolajok, de sokszor csak állunk, és nézünk tanácstalanul a polcokra, mert ki gondolta, hogy ennyiféle olívaolaj létezik... Nem mindegy, hogy melyik? Az a helyzet, hogy nem, viszont a következő sorok átolvasásával legközelebb már simán eligazodsz!

Maradj az extra szűznél!

Ha főzésre kerül a sor, maradj az extra szűz megjelölésű termékeknél, mert ezek tutira finomítatlanok, nem kezelték őket semmilyen szerrel, és számos minőségi követelménynek kell megfelelnie, mielőtt a polcokra kerül. Sajnos azonban nem minden olaj, amit extra szűznek minősítenek, felel meg a valódi előírásoknak, mert a rendszernek vannak kiskapui, amit a gyártók ki is használnak. A további tippekkel viszont meg fogod találni a ténylegesen legjobbat.

Sokat elárul a palack színe

Keresd a sötét üvegű, átlátszatlan palackokat, a csomagolás ezúttal többet mond el a minőségről, mint maga az olaj színe, ami jelen esetben nem annyira fontos. A komolyabb forgalmazók nem öntik műanyag palackokba a terméküket, és adnak a megjelenésre.

Csekkold az eredetet!

A gyártóknak kötelező feltüntetniük a termék származási helyét, de ismét csak, jön a kiskapu: az is elfogadott, ha a palackozó országot jelöli meg eredetként, nem pedig azt, ahol az olívabogyókat valójában megtermelték. Tehát simán megtörténhet, hogy sokféle, különböző olívából készült olajat fogsz venni, amire végül minden további nélkül ráírhatják, “Made in Italy”. Minél különlegesebb helyről származik az olaj, annál jobb, az olcsó verziókat sokszor több helyről összegyűjtött bogyókból készítik el. A nagy cégek sokszor olcsóságra törekszenek, ezért több helyről szerzik be az alapanyagot, így a cimkén is több országot találhatsz megjelölve eredetként. Ez feltétlenül azt jelenti, hogy az így keletkezett olaj alacsonyabb minőségű? Nem feltétlenül, de nyilvánvalóan a gyártónak az árképzés fontosabb, mint az autentikus alapanyag beszerzése.

Szüretelési idő

Azolívabogyó leszedésnek ideje sokkal többet mond el a termék frissességéről, mint a minőségmegőrzési idő. Keresd a csomagoláson ezt a dátumot, ezzel megállapíthatod, mennyire friss még az olívaolaj. Ha nem látod rajta ezt adatot feltüntetve, jobb, ha tovább folytatod a válogatást, mert ott bizony valami nem stimmel. A felbontott palack tartalmát 2-3 hónapon belül használd el, mert az oxigén az olajnak is ellensége, és könnyen megromlik.

Bízz az érzékeidben!

Ez elsőre furcsának hangozhat, mert mégis ki szokott olajat kóstolni, de a szakértők is így csinálják, úgyhogy ezt a trükköt te is bevetheted az olívaolajad frissességének ellenőrzésére. Picit melegíts fel egy felespohárban az olajat, ehhez elég a kezed melegsége, majd apró kortyolással ellenőrizd, hogy érzed -e az alábbiak valamelyikét: gyümölcsösség, kesernyés, csípős (ezt leginkább borsos érzet). Ha igen, jó úton vagy, viszont ha fura, avas ízt érzel, az olaj pedig filmréteget hagy a nyelveden, itt az idő megszabadulni tőle.

Ezeket láttad?

{ KEPDOBOZ = 1, 3}

{ KDKEP = 284764, kép_útvonal }{ KDKEP = 284778, kép_útvonal }
{ KDKEP = 284748, kép_útvonal }
{ KDKEP = 284698, kép_útvonal }

via FoodandWine

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...