Nosalty Logó

Gravlax, a skandináv pácolt lazac

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 14% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 117 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1418 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 154 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5025 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    4877 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.1 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    39 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    181 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 117 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    103.6 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    230 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    60299.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    156 mg
  • Foszfor
    1330 mg
  • Nátrium
    58520 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    157.2 g
  • Cukor
    151 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    468.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    199 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    21 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    2175 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    40 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    476 mg
  • Retinol - A vitamin:
    175 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 1418 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6518.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    6326 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    235 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 154 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először keverjük össze a kérget adó sót és cukrot: ezek 1:1 arányú súlya picit legyen több, mint a lazacfilé fele. Tehát egy 60 dekás lazac esetén legalább 150-150 grammal számoljunk.
  2. A fekete borsot és a koriandermagot mozsárban összetörjük, majd összekeverjük a reszelt citromhéjjal és a kaporral.
  3. Egy vágódeszkára lefektetünk keresztirányban folpackot, akkora darabokat, amekkorával a lazacot be tudjuk fedni. A folpackra megágyazunk a só-cukor keverékkel a lazacnak - igyekezzünk nagyjából olyan alakú formát meghinteni az eleggyel, amilyen a lazac. Erre rákanalazzuk a fűszerek felét, majd meglocsoljuk a vodka és a citromlé felével.
  4. Jöhet a megvetett ágyra a lazacfilé. Igazítsuk rá, majd oszlassuk szét rajta a fűszerek másik felét és a cukor-só keverékét. Locsoljuk meg ismét vodkával és citromlével, majd ügyesen-szorosan csomagoljuk be a fóliába az egészet. A biztonság kedvéért még egyszer is átcsomagolhatjuk, nehogy eresszen valahol.
  5. Az alaposan becsomagolt lazacot tegyük egy kisebb tálkába vagy tepsibe. Tegyünk rá először egy lapos nehezéket (pl. kisebb vágódeszkát), majd nagyobb fajsúlyú nehezékeket - konzervek, borosüvegek egyaránt jöhetnek.
  6. Így tegyük az egész komplexumot a hűtőbe. Legalább 12 órán át hagyjuk érlelődni a lazacot, de lehetőség szerint adjunk neki 1-2 napot, hogy kicsit érettebb íze legyen.
  7. A 0,5-1-2 nap leteltével csomagoljuk ki a lazacot. Ekkorra a só és a cukor jórészt feloldódott a lazacból kivont vízben. Emeljük ki a lazacot a léből, és kaparjuk le a felesleges fűszert és sót-cukrot a tetejéről.
  8. Éles késsel vágjunk vékony szeleteket belőle. Egy szelet vajas pirítóson, mustármártás mellé, vagy sajtkrémmel tálalva egyaránt jól mutat.
  9. A gravlax 2-3 napig biztosan eltartható a hűtőben, ha pedig friss (tehát nem fagyasztott és kiengedett) lazaccal dolgoztunk, akkor akár le is fagyaszthatjuk - persze erre nem valószínű, hogy sor kerülne, annál gyorsabban fogy. :)
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 38
  • Össznézettség: 2623
  • Feltöltés dátuma: 2020. július 15.

Receptkategóriák

Rosanics Petra 141 recept

A gravlax lényege, hogy a lazacfilét só és cukor keverékébe temetve érleljük egy-két napot hideg helyen, jobb híján a hűtőben. A só-cukorkéreg elvonja a halban lévő vizet, ennek a nedvességelvonásnak köszönhetően lesz a gravlax a füstölt lazachoz hasonló állagú és ízű finomság. Ízesíteni persze ér: a kapor kötelező eleme a gravlaxnak, de nyugodtan tehettek a pácba citromhéjat, borsot és koriandermagot - ahogy most mi is. Összedobni nem nagy mutatvány, viszont aztán várjatok legalább 12 órát a kóstolással, ugyanis minimum fél nap érlelésre szüksége van a halnak. A kész gravlaxot vékonyan szeletelve fogyaszthatjuk szendvicsre, falatkákra, vagy igazából kedvünk szerint bárhogyan - magában is isteni! Ha pedig még magasabb szintre szeretnétek fejleszteni a gravlaxkészítést, reszeljetek rá nyers céklát is az összeállításkor, ami gyönyörű lila kérget ad a halnak. 

Hozzászólások

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek