Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gravlax, a skandináv pácolt lazac

Gravlax, a skandináv pácolt lazac
Gravlax, a skandináv pácolt lazac
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gravlax lényege, hogy a lazacfilét só és cukor keverékébe temetve érleljük egy-két napot hideg helyen, jobb híján a hűtőben. A só-cukorkéreg elvonja a halban lévő vizet, ennek a nedvességelvonásnak köszönhetően lesz a gravlax a füstölt lazachoz hasonló állagú és ízű finomság. Ízesíteni persze ér: a kapor kötelező eleme a gravlaxnak, de nyugodtan tehettek a pácba citromhéjat, borsot és koriandermagot - ahogy most mi is.

Összedobni nem nagy mutatvány, viszont aztán várjatok legalább 12 órát a kóstolással, ugyanis minimum fél nap érlelésre szüksége van a halnak. A kész gravlaxot vékonyan szeletelve fogyaszthatjuk szendvicsre, falatkákra, vagy igazából kedvünk szerint bárhogyan - magában is isteni! Ha pedig még magasabb szintre szeretnétek fejleszteni a gravlaxkészítést, reszeljetek rá nyers céklát is az összeállításkor, ami gyönyörű lila kérget ad a halnak. 

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először keverjük össze a kérget adó sót és cukrot: ezek 1:1 arányú súlya picit legyen több, mint a lazacfilé fele. Tehát egy 60 dekás lazac esetén legalább 150-150 grammal számoljunk.
  2. A fekete borsot és a koriandermagot mozsárban összetörjük, majd összekeverjük a reszelt citromhéjjal és a kaporral.
  3. Egy vágódeszkára lefektetünk keresztirányban folpackot, akkora darabokat, amekkorával a lazacot be tudjuk fedni. A folpackra megágyazunk a só-cukor keverékkel a lazacnak - igyekezzünk nagyjából olyan alakú formát meghinteni az eleggyel, amilyen a lazac. Erre rákanalazzuk a fűszerek felét, majd meglocsoljuk a vodka és a citromlé felével.
  4. Jöhet a megvetett ágyra a lazacfilé. Igazítsuk rá, majd oszlassuk szét rajta a fűszerek másik felét és a cukor-só keverékét. Locsoljuk meg ismét vodkával és citromlével, majd ügyesen-szorosan csomagoljuk be a fóliába az egészet. A biztonság kedvéért még egyszer is átcsomagolhatjuk, nehogy eresszen valahol.
  5. Az alaposan becsomagolt lazacot tegyük egy kisebb tálkába vagy tepsibe. Tegyünk rá először egy lapos nehezéket (pl. kisebb vágódeszkát), majd nagyobb fajsúlyú nehezékeket - konzervek, borosüvegek egyaránt jöhetnek.
  6. Így tegyük az egész komplexumot a hűtőbe. Legalább 12 órán át hagyjuk érlelődni a lazacot, de lehetőség szerint adjunk neki 1-2 napot, hogy kicsit érettebb íze legyen.
  7. A 0,5-1-2 nap leteltével csomagoljuk ki a lazacot. Ekkorra a só és a cukor jórészt feloldódott a lazacból kivont vízben. Emeljük ki a lazacot a léből, és kaparjuk le a felesleges fűszert és sót-cukrot a tetejéről.
  8. Éles késsel vágjunk vékony szeleteket belőle. Egy szelet vajas pirítóson, mustármártás mellé, vagy sajtkrémmel tálalva egyaránt jól mutat.
  9. A gravlax 2-3 napig biztosan eltartható a hűtőben, ha pedig friss (tehát nem fagyasztott és kiengedett) lazaccal dolgoztunk, akkor akár le is fagyaszthatjuk - persze erre nem valószínű, hogy sor kerülne, annál gyorsabban fogy. :)
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 530
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
98 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
alkalom: Anyák napja, buli receptek, karácsonyi receptek, karácsonyi hidegtálak, szilveszter, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: halételek
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: hideg előétel
konyha: skandináv
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

lazac gravlax, gravlax, lazac, pácolt lazac, érlelt lazac

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

117
cukor 150 g
150 g
fekete bors 2 tk
koriandermag 1 tk
citromhéj 1 citromból nyert
kapor 2 ek
vodka 75 ml
citromlé 4 ek
lazac 50 dkg