Miért érdemes gyakran kefirt enni?

Amikor kefirt láttál az élelmiszerbolt polcán, elgondolkoztál már azon, hogy mi is valójában? Tej, esetleg joghurt alapú? És miért is olyan egészséges?

A kefir erjesztett tejital, amelynek sok hasonló tulajdonsága van, mint a joghurtnak. A kefirt általában tehén-, kecske- vagy juhtej fermentálásával készítik a kefirán nevű poliszacharidok baktériumtenyészetének segítségével. Ezek a baktériumok erjedés közben nagy mennyiségű probiotikumot hoznak létre. Ízében és állagában a kefir könnyed, iható állagú. Az íze erőteljes, domináns.

Bár a kefir állati termék, amelyet egyesek alacsony szénhidráttartalommal társítanak, nem szénhidrátmentes. Ennek okai a tejben természetesen előforduló cukrok. A tejet kefirré változtató erjedés azonban „megeszi” e cukrok egy részét. Összehasonlítva egy pohár 2%-os tejjel, amely 12 gramm szénhidrátot tartalmaz, 23 dkg kefirben csak 9 gramm van. A tej kefirré alakításakor az erjedés nem változtatja meg a zsírtartalmát, egy adag kefir hozzávetőleg 8 gramm zsírt tartalmaz. Ahogyan egy pohár tej, 23 deka kefir 8 gramm fehérjét ad - tartalmazva az összes esszenciális aminosavat, amelyet a test önmagában nem képes előállítani.

A kefir magas kalciumtartalmú tejtermék

Egy adag 300 milligrammot, vagyis a napi érték 30% -át biztosítja. Csekély mennyiségű A-vitamint és nátriumot is találunk egy pohárnyiban.

Ha kefirt fogyasztunk, az pozitívan befolyásolhatja az egészséget

A kutatások azt mutatják, hogy az erjesztett ételek bevitele különféle előnyökkel jár, többek között támogatják az egészségesebb immunrendszer kiépítését. A probiotikumok egészségügyi előnyeinek bizonyítása ígéretes úton jár, de további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy bármilyen egészségügyi állapot kezelésére ajánlják azt.

A kefirt hűtőszekrényben kell tárolni felbontás előtt és után is. Felbontás után a hűtőszekrényben körülbelül öt napig fogyasztható. Mivel a kefirnek eleve kissé savanykás íze és illata van, nehéz megmondani, romlott-e. Ezért érdemes megnézni és megszagolni azt. A nagyon erős szagú vagy láthatóan penészes vagy habzó kefirt el kell dobni. Akkor is romlott lehet, ha összetapad vagy megváltozik a színe.

Ezeket olvastad már?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...