r
Nosalty Logó

Sfogliatelle - ricottával töltött nápolyi süti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Sfogliatelle - ricottával töltött nápolyi süti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tészta összeállítása

A töltelék elkészítése

A tészta nyújtása, töltése

Sütés, tálalás

Összesen 379 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tészta összeállítása

A töltelék elkészítése

A tészta nyújtása, töltése

Sütés, tálalás

Összesen 4547 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tészta összeállítása

A töltelék elkészítése

A tészta nyújtása, töltése

Sütés, tálalás

Összesen 299 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    544.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    358 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.7 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 379 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.2 g

Zsír

  • Összesen
    184 g
  • Telített zsírsav
    76 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    75 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    421 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6535.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    197 mg
  • Kálcium
    728 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    208 mg
  • Foszfor
    1083 mg
  • Nátrium
    4299 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    619.8 g
  • Cukor
    150 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    467.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    319 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    213 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    235 micro
  • Kolin:
    305 mg
  • Retinol - A vitamin:
    311 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    338 micro
Összesen 4547 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    428 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    282 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 299 Kcal

Hozzávalók

A tészta összeállítása

A töltelék elkészítése

A tészta nyújtása, töltése

Sütés, tálalás

Elkészítés

A tészta összeállítása

  1. A tészta alapanyagait: liszt + só + víz, géppel vagy kézzel összeforgatjuk, majd egy munkafelületen összenyomkodjuk. Nem kell túlgyúrni, de azért álljon össze! Ezután egy rövid pihenés jön, hogy a víz a liszten megkezdje a lágyítást, és hártyavékony tésztát tudjunk majd készíteni belőle.
  2. Második mozzanatként egy lisztezett felületen vágjuk 4 részbe a tésztát. Darabonként lapítsuk el úgy, hogy a tésztanyújtógépbe be tudjuk engedni (ha kell, több darabban végezzük ezt a munkafolyamatot). A legvastagabb állásban kezdve (1-es) egyszer futtassuk a tésztát. Kivéve onnan hajtsuk félbe, és a hosszabbik oldalakon a széleket is hajtsuk be, hogy egy tökéletes téglalapot kapjunk. Ezt a mozzanatot ismételjük meg még legalább 2-szer, vagy addig, ameddig a tészta szép egyneművé válik. Ekkor (ha alapgépen dolgozunk, én Marcato Atlas 150-essel készítettem) vágjuk 3 részbe az aktuális darabot, és kezdjük el részletekben, egyre vékonyabbra nyújtani, a gépet mindig magasabb fokozatba állítva. Közben mindig halványan lisztezzük a tésztát, hogy ne ragadjon a felülethez vagy a gépbe.
  3. Mivel több részletben dolgoztunk, a végén össze kell tapasztani a kinyújtott darabokat, hogy egy nagy hengerbe feltekerhessük. (1) Ehhez okos ötlet a nagyon vékony tésztát egy már üres fóliahengerre vagy egy vastagabb fakanál nyelére tekerni, és két teli, oldalára fordított liszteszsák közé belógatni. Innen szépen, egyenletesen tudjuk a tésztát húzni, zsírozni és feltekerni.
  4. (2) Vagy, egy másik megoldás (én így készítettem!): a kinyújtott darabokat 2 kupacban egymásra tesszük úgy, hogy közben mindegyik réteget lezsírozzuk. 2 hengerbe feltekerjük, és hűtőbe tesszük egy tálcán, hogy picit megdermedjen, és könnyen lehessen szeletelni.
  5. Harmadik feladatunk a kenés és közben a feltekerés. (1) Ha feltekertük a tésztát, akkor kézzel kihúzzuk (legörgetjük, egyszerre annyit, amennyi végigér ott) a munkafelületen a tésztát. Zsírral megkenjük az aktuális felületet, és ini-miniben elkezdjük feltekerni. Aztán megint húzunk rajta egyet, megkenjük és megint tekerni kezdjük. Így folytatjuk, ameddig teljes egészében fel nem tekertük. Mindig igazítsuk a szélét, mintha szép hajbavaló szalagot tekernénk fel. Végül kívülről is lezsírozzuk, majd hűtőbe tesszük, ameddig elkészítjük a tölteléket. (2) Ha a lapokat egy másra helyezzük, akkor rétegenként kell megkennünk szobahőmérsékleten megolvadt zsírral, és egyszerre feltekerni a rétegeket, a széleket mindig egy picit meghúzva, hogy kb. egyforma széles hengert kapjunk, és közben kinyomkodhassuk az esetlegesen a rétegek közé szorult levegőt. Így most két tekercset tehetünk lezsírozva dermedni a hűtőbe.

A töltelék elkészítése

  1. A tölteléket a tészta első pihenője alatt készítsük el, hogy hűlni tudjon a töltés időpontjáig. Egy kisebb szószos edényben forraljuk fel a tejet egy csomag vaníliás cukorral, és keverjük bele a búzadarát, úgy mintha tejbegrízt készítenénk.
  2. Egy nagyobb tálba öntsük bele az összes többi hozzávalót: ricotta, tojás, cukor, vanília kivonat, kandírozott citromhéj, reszelt narancshéj, és keverjük össze őket.
  3. Végül adjuk hozzá a kihűtött grízt a ricottás keverékhez, jól keverjük át, majd tegyük a hűtőbe a tészta töltéséig.

A tészta nyújtása, töltése

  1. A megdermedt tésztarudat/tésztarudakat a hűtőből kivéve kezünk melegével nyomkodjuk végig a rúd közepétől kifelé haladva, ezzel kicsit megnyújtjuk és megolvasztjuk, hogy könnyebben lehessen majd formázni.
  2. A tésztát vágjuk 1,5-2 cm-es karikákra, egyszerre csak 1-2 karikát vágjunk le, hogy ne olvadjon olyan gyorsan. A korongokat két kezünkbe véve, ujjaink segítségével nyomkodjuk, lapítsuk körbe-körbe, ameddig egy vékony, de nem szakadt (ahol elenged, ott tapasszuk össze, hogy a töltelék ki ne folyjon) kb. 9 cm átmérőjű "palacsintát" kapunk, ennek a közepét nyomkodjuk befelé, hogy egy tölcsért formázzunk. Vegyük egyik kezünkbe a tésztát, a másikkal pedig kanalazzuk egy nagy adag tölteléket a tészta közepébe. Majd a kanalat letéve, szabad kezünk ujjainak segítségével nyomkodjuk össze a kagyló forma végeit.
  3. A kész, valódi kagyló formájú, töltött tésztabatyukat tegyük egymástól kisebb távolságra egy sütőpapírral kibélelt tepsire.

Sütés, tálalás

  1. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt süssük világosabb aranybarnára a sütiket.
  2. A sütőből kivéve hagyjuk a tálcán vagy egy rácson hűlni a batyukat.
  3. Frissen, porcukorral meghintve tálaljuk! Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 433
  • Össznézettség: 7466
  • Feltöltés dátuma: 2020. február 01.

Ajánló

Nem egyszerű elkészíteni, de 100%-osan megéri, próbáljátok ki!

Receptkategóriák

"Egy nápolyi kirándulás nem érhet úgy véget, hogy nem ettetek sfogliatellét!" – mondta a Giovanni, és kiszállt a kocsiból, hogy beugorjon a reptérre vezető út végén a legutolsó cukiba két hullámos tetejű, kagyló formájú süticsodáért. Nem tudtam, hogy a városban sétálva mit esznek az emberek olyan nagy elánnal, hogy potyog rájuk a morzsa, és az sem zavarja őket, csak hümmögni tudnak gyönyörűségükben. Hát, ez a süti volt az. Nem mondok semmit, ki kell próbálnotok. Ha éppen nem jártok arra, akkor süssétek meg otthon, itt a receptje!

Hozzászólások

Hozzávalók

A tészta összeállítása

A töltelék elkészítése

A tészta nyújtása, töltése

Sütés, tálalás

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?