Ételek, amelyeket inkább ne fogyassz reggelire

A reggeli talán a legfontosabb főétkezés, hiszen eldöntheti, mennyi energiád lesz aznap, és milyen lesz a hangulatod. Van néhány étel, amit éppen ezért szakértők nem ajánlanak a nap első étkezésére.

Rengeteg tudományos kutatás készült már a reggeli fontosságára: azon túl, hogy a megfelelő első étkezés beindítja az anyagcserédet, csökkentheti az esélyt a szívinfarktusra és a cukorbetegségre, valamint javíthatja a napközbeni odafigyelést és hatékonyságot. Fontos az is, hogy a rendszeresen reggelizők általában könnyebben fogynak, és könnyebben is tartják meg az egészséges testsúlyukat.

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mit fogyasztasz a nap első étkezéseként. Az alábbiakat például érdemes messziről elkerülni.

Cukros müzlipelyhek

Bár reggelire ajánlják őket, a cukros, egyszerű szénhidrátokat tartalmazó reggelizőpelyhek egyáltalán nem egészségesek. Ha ezeket eszed reggelire, garantáltan nagyon hamar éhes leszel, hiszen a cukor és a fehér liszt hirtelen az egekbe emeli a vércukrodat, majd ugyanilyen hamar le is csapja azt. Érdemes vigyázni az egészségesként hirdetett reggeli müzlikkel és zabkásákkal is, mert nagyon nagy részük tele van cukorral.

Virsli

Bár Magyarországon nagy hagyománya van a reggeli virslievésnek, ez az étel tulajdonképpen alig tartalmaz hasznos tápanyagot. Vannak olyan virslik, amelyeknek magas a hústartalmuk, de általánosságban elmondható, hogy húsnyesedékből, mesterséges ízfokozókból és kötőanyagokból állnak. Ráadásul rendszerint magas a nátriumtartalmuk, ami miatt nemcsak reggelire egészségtelenek, hanem egész napra nem ajánlottak. Ha nagyon szereted a virsliféléket, válassz olyat, amelynek magas a hústartalma, és nincs túlsózva.

A legtöbb virsli húsnyesedékből, mesterséges ízfokozókból és kötőanyagokból áll

Ízesített kávék

Nagyon sokunknak nincs reggel kávé nélkül, de korántsem mindegy, hogy milyennel kezdjük a napunkat. Egy ízesített, cukros kávé már reggel olyan cukorsokkot ad majd a szervezetnek, ami hasonló hatással lesz rá, mint a cukros müzlipelyhek: először feldobja a vércukorszintünket, majd hamar le is viszi, és újra éhesek leszünk. Az ilyen magas cukortartalmú kávék pedig általában rengeteg kalóriát is tartalmaznak.

Az ízesített kávék rengeteg kalóriát tartalmaznak

Gyümölcslé

Még akkor is érdemes odafigyelni a gyümölcslevek fogyasztására, ha nem a boltban vásárolt, cukros változatra gondolunk, hanem magunk készítjük – ilyenkor ugyanis nem ritkán elvesszük a rosttartalmát a gyümölcsöknek, de meghagyjuk a cukortartalmat, ami önmagában fogyasztva problémás lehet. Így már a gyümölcscukor is cukor, hiszen nincs mellette a rost, ami segítené a felszívódását. Ha nagyon szereted a gyümölcsleveket, figyelj arra, hogy hígítva fogyaszd őket, mixelj melléjük zöldséglevet is, és teljes értékű reggelit egyél hozzájuk.

Ízesített joghurt

Az ízesített joghurtok még akkor is óriási kalóriacsapdát jelentenek, ha rájuk van írva, hogy zsírszegények – a cukortartalmuk ugyanis még mindig rendszerint nagyon magas. Érdemes megnézni a címkét, hogy az egészségesnek hitt joghurtban vajon egészen pontosan hány gramm cukor bújik meg. Ha mindenképp ilyen reggelit szeretnél, zsírszegény görög joghurtból készítsd természetes ízesítő segítségével és valódi gyümölccsel.


Még több isteni reggeli:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.