Gyümölcslevek és a fogyókúra

Ihatunk gyümölcslevet, ha fogyni szeretnénk? Vagy teljesen ki kell hagynunk őket az étrendből?

A normál és a testsúlycsökkentő kiegyensúlyozott étrend egyik fontos pillére a megfelelő napi folyadékfogyasztás. Ez 2-2,5 liter folyadékot jelent, ha olyan ügyesek vagyunk, hogy sikerült bevezetnünk a rendszeres mozgást a napirendünkbe, akkor ennél többre is szükségünk van.

Ok, de a víz unalmas

Szerintem a legjobb folyadék a víz. Csap- vagy ásvány- kinek-kinek habitusa szerint, de én a folyadékfogyasztásunk alapjának a vizet tekintem. Persze ez sokaknak unalmas és úgy vélik, hogy az egészséges - 100%-os vagy frissen préselt gyümölcslevek, esetleg a „light", hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslevek jó alternatívái a víznek és korlátlanul fogyaszthatóak testsúlycsökkentés idején.

Pedig nem

A gyümölcslevek decinként 40-50 kcal energia- és 8-12 g szénhidráttartalmúak, amely ráadásul gyakorlatilag csak gyorsan felszívódó szénhidrátokból (gyümölcscukor, hozzáadott cukor) származik. Ennek megfelelően, ha egészség címén magunkba döntünk egy nap mondjuk 1 l gyümölcslevet (szerintem ennyi simán lecsúszik, ha már megbontjuk a dobozt), akkor az 4-500 kcal-t, és 80-120 g gyorsan felszívódó szénhidrátot jelent. Ha ezt összevetjük mondjuk egy fogyókúrás 1400-1500 kcal-os, 160-180 g szénhidrátos étrendi ajánlással, máris kitűnik, hogy ezzel a napi kalórialehetőségünk harmadát, szénhidrát-lehetőségünk felét-háromnegyedét el is használtuk. És akkor azt még nem is vettük figyelembe, hogy testsúlycsökkentés idején a gyorsan felszívódó szénhidrátok ennél jóval kisebb mennyiségben engedélyezettek.

Olvastad már?

A 160 g szénhidrát diéta alapjai

A „light" gyümölcslevek ennél alacsonyabb energia- (12-15 kcal/100g) és szénhidráttartalmúak (2-4 g/100 g), ugyanakkor a gyümölcstartalmuk is jellemzően alacsony, így napi szintű, rendszeres fogyasztásuknak személy szerint nem sok értelmét látom. Ha mégis fogyasztjuk őket, természetesen energia- és szénhidráttartalmuk a napi mennyiségbe beszámítandó.

Akkor tilos?

Nem, nem tilos, én legalábbis nem szeretek tiltani semmit. Amire figyelni kell, ha fogyni szeretnénk:

  • ne igyunk mindennap,
  • ne igyunk napi egy litert,
  • ne igyunk egyszerre 1-1,5 dl-nél többet,
  • ne igyunk reggel, inkább tegyük a tízórai, az uzsonna részévé
  • ne igyuk magában, mindig kísérjük olyan (magas rost-, fehérje-, zsírtartalmú) élelmiszerrel, étellel, ami lassítja az egyszerű szénhidrátok felszívódását,
  • minden esetben számítsuk be az energia- és szénhidráttartalmát a napi engedélyezett mennyiségbe.

A fentiek szem előtt tartásával van lehetőségünk alkalmanként gyümölcsleveket fogyasztani a testsúlycsökkentés idején, bár ha a vízen kívül más ízekre is vágyunk, akkor jó alternatívák az édesítés nélküli fekete-, zöld- vagy gyümölcsteák, kevés citrom vagy lime levével ízesített limonádék.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az étel, amit ki nem állhat a horoszkópod

Édes meggymártás hússal, kemény daragaluska, furcsa répafőzelék, csufi kelkáposzta, kesernyés máj? Mindenkinek van legalább egy utált étele... Ajánljuk, hogy győzd le a mumust, és készítsd el a nemszeretem-ételt felnőtt fejjel, egy tényleg jó recept alapján!

Napi 4000 lépést kiválthatunk idős korban a helyes étrenddel

Biztosan hallottuk már, hogy naponta legalább 10 000 lépést kell tennünk a kiegyensúlyozott, egészséges, aktív mindennapokért, ám ezt nem mindig egyszerű elérni – különösen idősebb korban. Most azonban rámutattak arra, hogy egy másik módszerrel kiválthatjuk a testmozgás egy részét.