Gyümölcslevek és a fogyókúra

Ihatunk gyümölcslevet, ha fogyni szeretnénk? Vagy teljesen ki kell hagynunk őket az étrendből?

A normál és a testsúlycsökkentő kiegyensúlyozott étrend egyik fontos pillére a megfelelő napi folyadékfogyasztás. Ez 2-2,5 liter folyadékot jelent, ha olyan ügyesek vagyunk, hogy sikerült bevezetnünk a rendszeres mozgást a napirendünkbe, akkor ennél többre is szükségünk van.

Ok, de a víz unalmas

Szerintem a legjobb folyadék a víz. Csap- vagy ásvány- kinek-kinek habitusa szerint, de én a folyadékfogyasztásunk alapjának a vizet tekintem. Persze ez sokaknak unalmas és úgy vélik, hogy az egészséges - 100%-os vagy frissen préselt gyümölcslevek, esetleg a „light", hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslevek jó alternatívái a víznek és korlátlanul fogyaszthatóak testsúlycsökkentés idején.

Pedig nem

A gyümölcslevek decinként 40-50 kcal energia- és 8-12 g szénhidráttartalmúak, amely ráadásul gyakorlatilag csak gyorsan felszívódó szénhidrátokból (gyümölcscukor, hozzáadott cukor) származik. Ennek megfelelően, ha egészség címén magunkba döntünk egy nap mondjuk 1 l gyümölcslevet (szerintem ennyi simán lecsúszik, ha már megbontjuk a dobozt), akkor az 4-500 kcal-t, és 80-120 g gyorsan felszívódó szénhidrátot jelent. Ha ezt összevetjük mondjuk egy fogyókúrás 1400-1500 kcal-os, 160-180 g szénhidrátos étrendi ajánlással, máris kitűnik, hogy ezzel a napi kalórialehetőségünk harmadát, szénhidrát-lehetőségünk felét-háromnegyedét el is használtuk. És akkor azt még nem is vettük figyelembe, hogy testsúlycsökkentés idején a gyorsan felszívódó szénhidrátok ennél jóval kisebb mennyiségben engedélyezettek.

Olvastad már?

A 160 g szénhidrát diéta alapjai

A „light" gyümölcslevek ennél alacsonyabb energia- (12-15 kcal/100g) és szénhidráttartalmúak (2-4 g/100 g), ugyanakkor a gyümölcstartalmuk is jellemzően alacsony, így napi szintű, rendszeres fogyasztásuknak személy szerint nem sok értelmét látom. Ha mégis fogyasztjuk őket, természetesen energia- és szénhidráttartalmuk a napi mennyiségbe beszámítandó.

Akkor tilos?

Nem, nem tilos, én legalábbis nem szeretek tiltani semmit. Amire figyelni kell, ha fogyni szeretnénk:

  • ne igyunk mindennap,
  • ne igyunk napi egy litert,
  • ne igyunk egyszerre 1-1,5 dl-nél többet,
  • ne igyunk reggel, inkább tegyük a tízórai, az uzsonna részévé
  • ne igyuk magában, mindig kísérjük olyan (magas rost-, fehérje-, zsírtartalmú) élelmiszerrel, étellel, ami lassítja az egyszerű szénhidrátok felszívódását,
  • minden esetben számítsuk be az energia- és szénhidráttartalmát a napi engedélyezett mennyiségbe.

A fentiek szem előtt tartásával van lehetőségünk alkalmanként gyümölcsleveket fogyasztani a testsúlycsökkentés idején, bár ha a vízen kívül más ízekre is vágyunk, akkor jó alternatívák az édesítés nélküli fekete-, zöld- vagy gyümölcsteák, kevés citrom vagy lime levével ízesített limonádék.

Címlapról ajánljuk

4 bonyolult étel, amelynek lusta verziója is létezik

Vannak a konyhaművészetnek azon ételremekei, amelyekhez csak ritkán nyúlunk vagy kevésszer jutunk el, mert megfőzésükhöz nemcsak sok idő, de némi kézügyesség/tapasztalat is szükséges. Ha mégis nagyon rákívánunk valamelyikre, de nem akarunk sokat bíbelődni, készítsük el à la lusta módon.

Lakos Benedek

További cikkek

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.