4 jel, hogy túl sok SÓT eszel

Szinte mindenki több sót fogyaszt annál, mint amit a szakértők javasolnak, de mi az, ami már tényleg túlzás?

Alapvetően a sóra szüksége van az emberi szervezetnek, és az sem igaz, hogy aki sok sót eszik, az biztosan előbb-utóbb magas vérnyomással küzd majd: ehhez napi 12 grammnál is többet kell elfogyasztani, ami csak akínaiaknál jellemző, mert ők nemcsak konyhasóval, de nátrium-glutamáttal is ízesítenek, ami szintén egyfajta só.

Érdekes módon ezért aztán nem a magas vérnyomásból tudjuk meg, hogy túl sok sót eszünk, hanem abból, hogy a vesénk károsul. Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, a következő jelekre érdemes figyelni:

Az ételnek nincs íze

Ha alapvetően túl sok sót eszünk, előbb-utóbb a normál ételt teljesen íztelennek fogjuk érezni. Ez azokra az emberekre veszélyes, akik sok készételt esznek, amikben tényleg nagyon sok só van, és ehhez az ízvilághoz szoknak hozzá.

Puffadt test és ízületek

A túl sok sónak köszönhetően a testben felhalmozódik a víz, így a túlfogyasztás - főleg a kevésbé fiatalok esetében - az ízületekben, a testen és az arcon is tüneteket okozhat majd, ide tartozik például a reggelre felpuffadó szemek jelensége.

Fejfájás

A túl sok só miatt ideiglenesen az erek is kitágulhatnak az agyban, ez pedig fejfájást okozhat. Ha hasogat a fejünk, gondoljuk végig, hogy nem ettünk-e előtte túl sok sót, és ha igen, igyunk rengeteg vizet, hogy helyreálljon a rend a szervezetünkben.

via GIPHY

Állandó vizelési inger

A túl sok só fogyasztása - szintén különösen idősebb korban - növeli a vizelési ingert is. Akinek ilyen problémája van, elég, ha negyedével csökkenti a sófogyasztását, máris enyhülnek majd a kellemetlen tünetek.

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek