Ezek az anyagcsere- illetve emésztéspörgető tippek fiatalon tartanak

Eláruljuk mit tehettek azért, hogy frissnek tűnjetek néhány anyagcsere- illetve emésztésjavító módszer által.

Mindannyian szeretnénk energikusak lenni és fiatalosan kinézni. Ehhez persze elengedhetetlen az egészséges táplálkozás és a mozgás, de az anyagcserének, azon belül az emésztésnekis hatalmas szerepe van abban, hogy hogyan nézünk ki, és milyen erőnléttel rendelkezünk.

Mi is az anyagcsere?

A metabolizmus, azaz az anyagcsere olyan biokémiai folyamatok összességét takarja, amelyek lehetővé teszik a sejtjeink között zajló anyag-, energia- és információáramlást. A különböző anyagok felvételétől a szállításon át a végtermékek eltávolításáig minden e körbe tartozik.

Rossz emésztés = rossz közérzet

Ha rossz az emésztésünk, állandó fáradtságot érezhetünk, sőt a mentális egészségünket is negatívan befolyásolhatja. Ezt nem hagyhatjuk, az anyagcserének, melynek az emésztés a szerves része, optimálisan kell működnie.

A stresszfaktor

A stressz nagyon rossz hatással van az egész testünkre, de a gyomrunkat és beleinket különösen megterheli. Az első lépés tehát az, hogy akárhogyan is, de a stresszt csökkenteni kell, ha érezzük, hogy túlterheltek vagyunk. A legegyszerűbb, ha beiktatunk időnként egy kis lazítóidőt. Ilyenkor menjünk el egy rövid sétára, jógázzunk, üljünk le egy könyvvel, a lényeg, hogy ne a kötelezettségeink után fussunk.

Alvás

Nagyon fontos meg a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Ha össze-vissza alszunk, az anyagcserénk is össze-vissza fog működni. Ezért fontos, hogy nagyjából azonos időben feküdjünk le, és keljünk fel.

Az egészséges táplálkozás a megfelelő anyagcsere kiindulópontja

A zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák jót tesznek az emésztésnek, azaz felgyorsítják azt. Emellett az is fontos, hogy megigyunk napi átlag másfél-két liter vizet, különben könnyen székrekedést kaphatunk, ami az egyik legrosszabb állapota az emésztésnek.

Lehet ugyan mindenféle gyógyhatású szereket kapni, amelyek elvileg segítenek abban, hogy megfelelően működjön az anyagcserénk, de ezek nem gyógyszerek, így nem is esnek olyan szigorú szabályozás alá, mint azok, és sosem lehet tudni, hogy mennyire hatásosak. Ha a fentieket viszont betartjuk, akkor elvileg semmilyen szüksége nincsen a szervezetnek arra, hogy kívülről is támogatni kelljen az anyagcsere folyamatát.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek