Mindig egyenletes tortalapok felpúposodás nélkül, négy trükkös lépésben

Az egyik legbosszantóbb dolog, amikor egy gyönyörű emeletes tortát akarunk házilag sütni, és a piskótalapok felpúposodnak. Ennek elkerülésére most itt van négy lépés, amit követhetünk a sütés alatt.

A legszebb tortákon is sokat ront, ha nem egyenletesek a tortalapok. A sütőben is sok minden történhet, ami befolyásolja a tészta viselkedését, de nem csak ezen múlik a siker. Akkor se adjuk fel, ha kicsit púposan jön ki a sütemény a sütőből, még ekkor is menthető. Lássuk a legjobb tippeket a mindig egyenletes tortalapokhoz.

Mindig egyenletes tortalapok, négy trükkös lépésben

A keverés is fontos

Bármilyen meglepő, már a sütőbe kerülés előtt is elronthatjuk a tésztát: ha nem megfelelő módon keverjük össze a hozzávalókat, más szerkezetet adunk nekik.

A kulcs az, hogy ne kerüljön túl sok levegő a vajba: amikor a cukorral habosítjuk meg kell gátolnunk ezt. Úgy érhetjük el, ha a „fordított krémesítés” folyamatát követjük: vagyis a cukorral együtt a lisztet is belekeverjük.

A liszt jelenléte épp annyi levegőt enged a tésztába, amitől puha lesz. Amikor ennél több kerül bele, a sütőben túl gyorsan megnő, utána pedig hamar összeesik. Ez az egyenetlen sülés lehet a púposodás oka.

Csapjunk oda neki

A sütőformába öntöttük a tésztát, és már melegszik a sütő. Ezen a ponton annyit tehetünk az egyenes tortalapokért, hogy párszor óvatosan a konyhapulthoz ütjük a forma alját.

Persze ne legyünk agresszívak vele, hiszen ha túl erőszakosan csapjuk oda, épp a kívánt eredmény ellenkezőjét fogjuk elérni, mert összerázzuk.

Simítsuk el a dolgokat

Amikor kivettük a készre sült süteményt, és az előző két lépés után is azt vesszük észre, hogy felpúposodott, vegyünk elő egy tiszta konyharuhát.

Vigyázva, nehogy megégessük a kezünket, a ruha segítségével pár másodpercig nyomjuk le enyhén a tortalap feldagadt részét. Az óvatos nyomás hatására, ahogy lassan kihűl, a felületet kiegyenesedik.

Elő a késsel

Elvégeztük az összes leírt lépést, és mégis egyenetlen a tortánk? Akkor kénytelenek leszünk késsel eltávolítani a felső részét. Ahhoz, hogy ne veszítsük el túl sokat a piskótából, kövessük a lenti tanácsokat.

Egy recés kenyérvágó kés teljesen megfelelő eszköz lesz, nem kell semmi különleges cukrászkellék. Csak teljesen hideg süteményt kezdjünk el vágni, hogy minél tisztább vonalat kapjunk.

Nézzük meg, hol kezdődik emelkedni a torta teteje, és ott vágjunk bele. Így fogjuk a legkevesebb tésztát elveszíteni. A kést tartsuk párhuzamosan a konyhapulttal és a piskótát kezdjük el forgatni.

Először ne ejtsünk mély vágást, csak jelöljük meg a sütemény tetejét. Ha teljesen körbeértünk, lesz egy vezetővonalunk, ami mentén elkezdhetünk majd dolgozni.

Ezzel a módszerrel könnyedén egyenes tetőt adhatunk a legpúposabb tortának is, hogy bármilyen ünnepi alkalom fő dísze legyen.

Úgy gondolod, hogy tiéd a legszebb torta, és ezt mindenkinek látnia kell? Ne tartsd meg magadnak a receptet!

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer! Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!


Tökéletes sütemények minden alkalommal:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek