Ezek a legjobb puffadásűző ételek

Talán nincs olyan ember, aki ne küzdött volna még puffadással életében, sőt, akadnak bőven olyanok is, akiknek rengeteg ételre reagál rosszul a szervezetük. Az alábbi kajákkal azonban épp az ellenkezőjét érheted el, és enyhíthetsz a problémákon, ha zavar a kellemetlen gázosodás.

A puffadás jellemzően akkor alakul ki, ha a hastájékon valamiért megtartja a szervezetünk a vizet, illetve a gyomorban és a bélrendszerben gázok halmozódnak fel – ez jellemzően legalább kellemetlenséggel, de sokszor konkrét fájdalommal is jár. A puffadást rengeteg minden kiválthatja: a különböző betegségektől kezdve (például irritábilis bélszindróma) a túlevésen át az ivás közbeni levegőnyelésig nagyjából bármi okozhatja. Az alábbi ételek és italok viszont sokat segíthetnek, ha már megtörtént a „baj”.

Kefir

Néha a puffadás oka a gyomorban található baktériumok egyensúlyának felborulása. A kefir kitűnő megoldás erre, hiszen a többi fermentált ételhez hasonlóan tele van probiotikumokkal, amelyek visszaállíthatják ezt az egyensúlyt, és hozzájárulhatnak, hogy a puffadás enyhüljön. A legjellemzőbb probiotikumban gazdag étel a joghurt, de kevesen tudják, hogy a kefirben háromszor annyi található, mint a népszerűbb kistestvérében, ráadásul az enyhén laktózérzékenyek is fogyaszthatják megfelelő mértékben, ugyanis nincs benne túl sok belőle. A legjobb, ha magában fogyasztod.

Avokádó

Ha a puffadás oka a túlzott nátriumbevitel (azaz túl sok sót fogyasztottál), az avokádó tökéletes megoldást jelenthet. Ha túl sok nátriumot fogyasztasz, a szervezet visszatartja a vizet, erre pedig az avokádóban található kálium tökéletes gyógymód lehet – persze csodát nem szabad várni tőle, de mindenképpen segíthet a helyzeten. Az avokádóban van bőven kálium, ha viszont nem szereted, akkor banánnal vagy burgonyával is beviheted a megfelelő mennyiséget.

Gyömbér

A gyömbér gyakorlatilag mindenre jó, és a minden közé tartozik a puffadás enyhítése is. Fogyasztása során ugyanis a gyomorban található emésztőnedvek termelődése jobban beindul, jobban aktiválódik az emésztés, és hamarabb megszabadulhatsz a kényelmetlen érzéstől. A legjobb, ha puffadásra gyömbért reszelsz egy kis citromos vízbe, és ezt iszogatod, amíg el nem múlik a probléma.

Spárga

Lehet, hogy kicsit szagosabb lesz tőle a vizelet, de ezzel összefügg az is, hogy a spárga természetes vízhajtó, így ha azért puffadsz, mert a szervezeted vizet fog vissza, tökéletes segítség lehet a probléma megszüntetésében. Ezen kívül a spárgában prebiotikus rostok is találhatók – míg a probiotikumok konkrétan élő baktériumok, addig a prebiotikum táplálja a „hasznos” baktériumokat a gyomrodban és a bélrendszeredben, hogy az emésztés megfelelő maradjon.

Menta

A borsmentában található olajok segítenek ellazítani a bélrendszer izmait, ez pedig a puffadás okozta görcsöket enyhíti. A legjobb megoldás, ha friss levelekkel dolgozol, a szárítás során ugyanis azok az olajok, amelyek a borsmenta hatását adják, jórészt elvesznek.


Még több a puffadásról:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?