Így tárold a paradicsomot és a paprikát, hogy tovább éljenek

A paradicsom és a paprika mindketten népszerű nyári szereplők a konyhában, és mivel újabban elég borsos árban vannak, mindent meg kell tennünk azért, hogy meg is maradjanak ott. Jöjjön a mai, bombabiztos Napi Tipp!

Paradicsom minden konyhába kell, nem? Ha most annyira nincs is jó árban, azért egy-két szemet csak megengedünk magunknak a nyáron. Mellé pedig akkor már társulhat néhány szem paprika is. Nehogy hiány legyen, amikor valami jó pörköltöt, gulyást vagy egy klasszikus lecsót kell főzni. Persze nem mindegy, hova és hogyan tesszük el a paradicsomot és a paprikát, amíg a főzés pillanata elérkezik.

Így tárold a paradicsomot és a paprikát, hogy tovább éljenek

A paradicsom tárolása

Igen sok téves információ veszi körbe a gyümölcs tárolását: mindenki mást mond, mindenki másra esküszik a siker érdekében. Azonban a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy jobb vigyázni a paradicsommal.

A legfontosabb, hogy ne tegyük hűtőbe, mert a hideg környezetet nem szereti. Itt érdekes módon gyorsabban megpuhul, kásás lesz a belseje.

További fontos szempontok a tárolással kapcsolatban:

  • semmiképp ne tegyük műanyag zacskóba, illetve, ha abban vettük (vagy zárt dobozban), akkor mindenképpen vegyük ki belőle, és tegyük át egy másik tárolóba
  • a legjobb tároló vagy a papírzacskó, egy nyitott doboz, ahol egymás mellett elférnek a paradicsomok, esetleg egy lapos tál a konyhapulton
  • ne halmozzuk egymásra a szemeket, mert összenyomják egymást, a zúzódás pedig korai penészedéshez vagy megromláshoz vezethet
  • kerüljük a közvetlen napfényes tárolóhelyeket, mert a melegtől és a fénytől is felgyorsulhat a romlás
  • a felvágott paradicsomot viszont tegyük a hűtőbe, légmentesen zárható dobozban, és egy napon belül feltétlenül fogyasszuk el
  • az egész paradicsom a fenti körülmények között akár egy hétig is eláll

A paprika tárolása

Érdekes módon a paprika sok mindenben a paradicsom ellentéte, akkor legalábbis biztosan, ha a tárolásról van szó. Más környezetre, más hőmérsékletre és nedvességtartalomra van szüksége ahhoz, hogy sokáig elálljon.

Ezeket vegyük figyelembe, ha paprikát tárolunk:

  • ne hagyjuk kint sokáig a szabad levegőn, mert a héja felráncosodik és megpuhul, a húsa pedig megpunnyad belülről
  • a friss paprikákat tároljuk a hűtőben, az egyik erre kijelölt zöldséges fiókban, ahol nem tartózkodik más gyümölcs vagy lédús zöldség (keményebb zöldségekkel tárolhatjuk együtt: répa, krumpli, uborka, stb.)
  • ne halmozzuk túlságosan egymásra a zöldségeket, hagyjuk őket „lélegezni”, hogy ne puhuljanak meg
  • ne tároljuk a paprikát zacskóban, mert az könnyen bepárásodik, ettől pedig penész alakulhat ki, akár a paprika belsejében is
  • a felvágott paprikát – a paradicsomhoz hasonlóan – tegyük légmentesen zárható dobozba, és tároljuk a hűtőben, maximum 2 napig
  • a megfelelő körülmények között tárolt paprika 4-5 napot is kibír minőségi romlás nélkül

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek