Sült paprika, a nyári sláger: grillen, sütőben és tűzhelyen is elkészítheted

A nyár bőségesen ellát minket friss pirospaprikával. A zöldség ugyan nagyon finom nyersen, egy salátában is, de ha sokkal több ízt szeretnénk kinyerni belőle, mindenképpen süssük meg. És mégis hogyan? A cikkből kiderül!

Ha szeretjük a paprikát, akkor a sült paprikát imádni fogjuk. A krémesre sült, szinte édes, füstös ízű zöldség tökéletes megtestesítője a nyárnak. Grillezett ételek mellett köretként, vagy krémesítve levesben, mártogatósban elképesztő élményt nyújt. A sült paprika több különböző módon is készülhet, válasszuk ki a kedvünkre valót, és indulhat a sütés!

Sült paprika, a nyári sláger: grillen, sütőben és tűzhelyen is elkészítheted

Milyen paprikát süssünk?

Persze nem a TV paprikáról van itt szó: kizárólag a piros színű, vastag húsú zöldségeket válasszuk erre a célra. A pritamin, kaliforniai és kápia paprikák mind alkalmasak.

Azért van szükség ezekre a speciális fajtákra, mert alacsonyabb a nedvességtartalmuk, így a sült paprika húsa nem löttyedt, hanem inkább krémes állagú lesz.

Hogyan készítsük elő?

Alaposan mossuk meg a zöldséget, majd töröljük szárazra. Hosszában vágjuk ketté őket, a szárat és a magházat pedig távolítsuk el. Ebben segítségünkre lehet egy kanál, amivel az összes magot ki tudjuk majd szedni.

A héj eltávolítása nem okoz majd problémát, sütés után ugyanis könnyedén le lehet húzni.

Különböző sütési módok

Készíthetjük sütőben a paprikát. Melegítsük elő a sütőt 220℃-ra, közben pedig béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral. A papír azért fontos, hogy ne ragadjon az edényhez a zöldség húsa. Ne használjunk alufóliát, mert fémes ízt ad a paprikának.

Vágott felükkel lefelé helyezzük őket a tepsire és süssük 35-40 percig. Akkor készülnek el, ha a héjuk foltosan fekete és ráncos, a hús pedig összeesett. Ne ijedjünk meg az égett részektől, ez csak a héjon van, amit el fogunk távolítani (a pucolásról pár sorral lejjebb lesz szó).

Ugyanezt a feladatot grillen is elvégezhetjük: forrósítsuk fel a grillt, majd helyezzük a paprikákat a rácsra, és süssük őket rendszeresen forgatva. A héj még jobban meg fog feketedni, füstösebb, mélyebb íze lesz így, mint a sütőben sültnek.

Végül pedig gáztűzhelyen is megsüthetjük. Kapcsoljunk be egy gázrózsát, majd egyenként helyezzük a lángra a paprikákat. Gyakran forgassuk, nagyjából 10 perc alatt elkészül. Lehet, hogy füstölni fog, ez ne tántorítson el minket, így lesz igazán finom.

A sült paprika pucolása

Bármilyen módszerrel sütjük, a kész paprikát tegyük még melegen egy fóliával letakart tálba, légmentesen zárható fagyasztózacskóba vagy dobozba. Itt hagyjuk kihűlni, a bennragadt gőztől könnyebb lesz majd a pucolás.

Ha kihűlt, vegyük ki a zöldséget, és húzzuk le a héját. Ha elég jól megsütöttük, ennek nagyon könnyen kell mennie.

Tárolás, felhasználás

Amennyiben nem akarjuk azonnal elfogyasztani, a hűtőben pár napig eláll, ha dobozba tesszük. Még tovább eltarthatjuk, ha olajban eltesszük egy tiszta üvegben. Semmiképpen ne fagyasszuk le a paprikát, ez ugyanis nem tesz jót az állagának.

Készíthetünk belőle krémlevest, szendvicskrémet, szeletelhetjük salátába vagy köretként grillételek mellé. Tésztaszósz alapja lehet, de akár hummuszt is ízesíthetünk vele.

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a FacebookonInstagramonYouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!


Még több nyári hozzávaló, recept és ötlet:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek