Mit tegyünk, ha véletlen keserű uborkát vettünk?

Nyár derekán a kerteket, a piacokat és a boltokat is uralja a csodás ízű szabadföldi uborka, amelynek néha kifoghatjuk keserű példányait. Cikkünkből kiderül, mi az oka a keseredésnek és, mit tehetünk ellene.

Régen gyakoribb volt a keserű uborka problémája, mert az uborkafajták között több olyan fajtát is termesztettek, amely keseredésre hajlamos, de mára a termesztők figyelnek arra, hogy teljesen keseredésmentes fajtákat vessenek. Mégis, néha belefuthatunk kellemetlen ízű példányokba, ennek oka általában a kedvezőtlen időjárási körülmény vagy a nem megfelelő termesztés. Van, amikor nem az egész növény lesz keserű, csak a végei, mégis az egész belőle készülő fogást elronthatja.

Az uborka egy érzékeny növény, amely stressz hatására megkeseredhet

De miért keserű?

Az uborka keserű ízéért a kukurbacitin nevű anyag felelős, amelyet azért termel a növény, hogy megvédje magát, és ne legeljék le az állatok.

Mára nemesítéssel sikerült olyan uborkafajtákat létrehozni, amelyekből hiányzik a kukurbacitinok előállításáért felelős gén. Mégis, az uborka egy érzékeny növény, amely stressz hatására megkeseredhet: stressz pedig lehet minden kedvezőtlen időjárási körülmény, azaz szárazság, hőingadozás, káliumhiány. Valamint minél tovább hagyjuk érni az uborkát, annál nagyobb esélye van a megkeseredésnek, sőt a helytelen tárolás is okozhat ilyen gondot.

Mit tegyünk, ha már beütött a baj?

Ha szerencsétlenségünkre szép, de mégis keserű uborkát kapunk a boltban vagy a piacon, esetleg a saját termésünk lesz kesernyés, még nincs minden veszve. Először is, legyünk elővigyázatosak, és egyenként ellenőrizzük a darabokat, a végüket vágjuk le, és kóstoljuk meg. Lehet, csak az uborka végei lesznek keserűek, az egész növény nem. Általában a keserűség a növény végén és a héja alatt koncentrálódik, így mindig pucoljuk meg a gyanúsnak tűnő uborkákat.

Sózzuk vagy ne?

Régi és valóban bevált módszer, ha a hámozott uborkát – a végek levágása után természetesen – legyaluljuk majd besózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd átnyomkodjuk, a levét leöntjük róla. A sózott uborkából már készülhet is az isteni ecetes vagy tejfölös saláta.

Mi készüljön belőle?

A nyár egyik legfinomabb étele a klasszikus ecetes vagy tejfölös uborkasaláta. De nemcsak ez készülhet belőle, hanem megannyi más finomság is. Ott van a görög tzatziki, amelyhez apróra kell gyalulni az uborkát, majd sűrű, görög joghurttal kell elkeverni és fűszerezni. A bolgárok és görögök imádott salátája uborkával és fetával készül, de a nyári grillezésekhez érdemes kipróbálni a különféle ázsiai recepteket is, amikor pikáns szójaszósszal, szezámmaggal és –olajjal, valamint ázsiai fűszerekkel, rizsecettel keverik össze a salátát. Üdítő és különlegesen ízes egyszerre.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp, trükk és ötlet:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...