Mit tegyünk, ha véletlen keserű uborkát vettünk?

Nyár derekán a kerteket, a piacokat és a boltokat is uralja a csodás ízű szabadföldi uborka, amelynek néha kifoghatjuk keserű példányait. Cikkünkből kiderül, mi az oka a keseredésnek és, mit tehetünk ellene.

Régen gyakoribb volt a keserű uborka problémája, mert az uborkafajták között több olyan fajtát is termesztettek, amely keseredésre hajlamos, de mára a termesztők figyelnek arra, hogy teljesen keseredésmentes fajtákat vessenek. Mégis, néha belefuthatunk kellemetlen ízű példányokba, ennek oka általában a kedvezőtlen időjárási körülmény vagy a nem megfelelő termesztés. Van, amikor nem az egész növény lesz keserű, csak a végei, mégis az egész belőle készülő fogást elronthatja.

Az uborka egy érzékeny növény, amely stressz hatására megkeseredhet

De miért keserű?

Az uborka keserű ízéért a kukurbacitin nevű anyag felelős, amelyet azért termel a növény, hogy megvédje magát, és ne legeljék le az állatok.

Mára nemesítéssel sikerült olyan uborkafajtákat létrehozni, amelyekből hiányzik a kukurbacitinok előállításáért felelős gén. Mégis, az uborka egy érzékeny növény, amely stressz hatására megkeseredhet: stressz pedig lehet minden kedvezőtlen időjárási körülmény, azaz szárazság, hőingadozás, káliumhiány. Valamint minél tovább hagyjuk érni az uborkát, annál nagyobb esélye van a megkeseredésnek, sőt a helytelen tárolás is okozhat ilyen gondot.

Mit tegyünk, ha már beütött a baj?

Ha szerencsétlenségünkre szép, de mégis keserű uborkát kapunk a boltban vagy a piacon, esetleg a saját termésünk lesz kesernyés, még nincs minden veszve. Először is, legyünk elővigyázatosak, és egyenként ellenőrizzük a darabokat, a végüket vágjuk le, és kóstoljuk meg. Lehet, csak az uborka végei lesznek keserűek, az egész növény nem. Általában a keserűség a növény végén és a héja alatt koncentrálódik, így mindig pucoljuk meg a gyanúsnak tűnő uborkákat.

Sózzuk vagy ne?

Régi és valóban bevált módszer, ha a hámozott uborkát – a végek levágása után természetesen – legyaluljuk majd besózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd átnyomkodjuk, a levét leöntjük róla. A sózott uborkából már készülhet is az isteni ecetes vagy tejfölös saláta.

Mi készüljön belőle?

A nyár egyik legfinomabb étele a klasszikus ecetes vagy tejfölös uborkasaláta. De nemcsak ez készülhet belőle, hanem megannyi más finomság is. Ott van a görög tzatziki, amelyhez apróra kell gyalulni az uborkát, majd sűrű, görög joghurttal kell elkeverni és fűszerezni. A bolgárok és görögök imádott salátája uborkával és fetával készül, de a nyári grillezésekhez érdemes kipróbálni a különféle ázsiai recepteket is, amikor pikáns szójaszósszal, szezámmaggal és –olajjal, valamint ázsiai fűszerekkel, rizsecettel keverik össze a salátát. Üdítő és különlegesen ízes egyszerre.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp, trükk és ötlet:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...