Tényleg csak fa késsel lehet vágni a padlizsánt?

Sokan megdöbbenek, amikor társaságban, közös főzéskor vagy valahol olvasva azzal szembesülnek, hogy a padlizsánt csakis fa késsel lehet felvágni, szeletelés és aprítás után pedig szigorúan jól be kell sózni, ellenkező esetben ehetetlenül keserű lesz a belőle készült étel. Valóban így lenne, vagy csak egy régi szokásról van szó?

Az, hogy néha fájóan keserű lehet egy padlizsán, nem azon múlik, hogy milyen késsel vágtuk fel, a fém nem tud kárt tenni a zöldségben. A keserűség oka magában a növényben van: a burgonyafélék családjába tartozó padlizsán ugyanúgy tartalmazza a szolanin nevű alkaloidát, mint a krumpli éretlen formájában.

Padlizsán, te csodás!

Miért keseredik?

Ugyanígy van ez a padlizsánnal is:

az éretlen termés, főleg a héj környékén tartalmazza a keserűséget okozó anyagot, így aztán ha pucolás közben zöld részeket találunk a zöldségen, mindenképp vágjuk ki!

A legegyszerűbb, ha próbálunk arra figyelni, hogy mindig érett padlizsánt vegyünk, amelynek héja ruganyos és fényes, a túl kemény, zöld termés nemcsak mérgező lehet, hanem az íze sem jó. A szolanin kis mennyiségben is okozhat puffadást, hányingert, hasfájást, fejfájást, érdemes tehát figyelni az értettségre.

Ahogy az éretlen, úgy a túlérett zöldség is okozhat gondot: a megbarnuló, túlérett növény és benne a barna magok szintén keserűek lehetnek – ez már kevésbé kellemetlen, de az ízélményt ugyanúgy megváltoztathatja, így a barna részeket, magokat mindig vágjuk ki felhasználás előtt.

Kell akkor fa kés?

A fentiek ismeretében elmondható, hogy az, aki eddig kizárólag fa késsel vágta a padlizsánt, nyugodtan folytathatja ezt a hagyományt, ha szereti, viszont azok, akik egyesek szerint botor módon fém késsel álltak neki a szeletelésnek és aprításnak, megnyugodhatnak. A kés milyensége teljesen mindegy, a lényeg úgyis az, hogy friss, szép és kellően érett zöldséggel dolgozzunk – az esetleges zöld vagy megbarnult részeket pedig mindig vágjuk ki.

Kell-e sózni?

A sózás egy bevált módszer lehet a keserű íz eltüntetésére, és ha nem grillezni vagy sütni szeretnénk a zöldséget, akkor használhatjuk is. A ugyanis nemcsak a szolanint semlegesíti, de vizet is von ki a zöldségből, így aztán az igencsak veszít a roppanósságából a sózás után. A grillezésnél ez nem túl szerencsés, ha főzzük, krémet készítünk belőle, akkor még jót is teszünk vele, mert kevesebb zsiradékot kell használni az elkészítésnél.

A padlizsán ugyanis tényleg olyan, mint a szivacs, rengeteg olajat tud magába szívni, ami az ízét tényleg fenomenálissá teszi, de ez a tápértékén is igencsak meglátszik. Besózás után azonban ez a szivacsjelleg jócskán mérséklődik.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp, trükk és ötlet:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütikkel gyarapítsuk a recepttáraitokat.