Ezért lesz ízetlen a paradicsom, ha így tárolod

Jobb, ha nem tárolod a hűtőben a paradicsomot, mert ízetlen lesz. Most az is kiderül, miért.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket nem feltétlenül kell a hűtőben tárolni, ugyanis igencsak rosszat tesz nekik. Ilyen például a banán, a tortilla, a dijoni mustár, de a paradicsom is. Sokan tudják, hogy a paradicsomot nem szabad a hűtőben tárolni, de valószínűleg azzal nincsenek tisztában, mért is romlik az íze, ha a frizsiderben tartjuk.

Ezért lesz ízetlen a paradicsom, ha így tárolod

A gainesville-i Floridai Egyetem Harry Klee vezette csoportja két paradicsomfajtában több mint 25 000 gént vizsgált hűtés előtt és alatt, valamint a paradicsom szobahőmérsékletre való visszahelyezése után – írja az nlc.hu.

Miért nem szabad a paradicsomot a hűtőben tárolni?

Egy olyan trópusi növénynek, mint a paradicsomnak, jelentős stresszt jelent a hűtés, ami több száz gén aktivitását csökkenti. Ezek közül néhány olyan enzimeket termel, amelyek az illékony vegyi anyagok szintéziséért felelősek, vagyis ezek teszik a paradicsomot édesebbé, finomabbá.

Ezek az enzimek pedig akkor sem állnak helyre, miután a paradicsom újra szobahőmérsékletre kerül. Az ízpróbák is megerősítették, hogy a hűtőben tárolt paradicsomnak romlik az íze.

Ezért finomabb a piacon

Egyébként ez megmagyarázza azt is, miért lehetséges az, hogy a nagyáruházakban vásárolt paradicsomot sokan érzik ízetlenebbnek, mint azt, amit a piacon, akár közvetlenül a termelőtől vásárolunk. A bevásárlóközpontok ugyanis gyakran több köztes hely, gyűjtőraktár beiktatásával már eleve hűtve szállítják, hogy a szüretelés és az árusítás közötti megnövekedett időt áthidalhassák.


Még több hűtő:

Legújabb receptek

Vegán cézársaláta

A cézársaláta mindig egy jó megoldás, ha nem tudjuk, mit együnk. Finom, egészséges, és pikk-pakk elkészül. Mi most csavartunk rajta, és az egészet növényi alapokra építettük.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...