Ezért lesz ízetlen a paradicsom, ha így tárolod

Jobb, ha nem tárolod a hűtőben a paradicsomot, mert ízetlen lesz. Most az is kiderül, miért.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket nem feltétlenül kell a hűtőben tárolni, ugyanis igencsak rosszat tesz nekik. Ilyen például a banán, a tortilla, a dijoni mustár, de a paradicsom is. Sokan tudják, hogy a paradicsomot nem szabad a hűtőben tárolni, de valószínűleg azzal nincsenek tisztában, mért is romlik az íze, ha a frizsiderben tartjuk.

Ezért lesz ízetlen a paradicsom, ha így tárolod

A gainesville-i Floridai Egyetem Harry Klee vezette csoportja két paradicsomfajtában több mint 25 000 gént vizsgált hűtés előtt és alatt, valamint a paradicsom szobahőmérsékletre való visszahelyezése után – írja az nlc.hu.

Miért nem szabad a paradicsomot a hűtőben tárolni?

Egy olyan trópusi növénynek, mint a paradicsomnak, jelentős stresszt jelent a hűtés, ami több száz gén aktivitását csökkenti. Ezek közül néhány olyan enzimeket termel, amelyek az illékony vegyi anyagok szintéziséért felelősek, vagyis ezek teszik a paradicsomot édesebbé, finomabbá.

Ezek az enzimek pedig akkor sem állnak helyre, miután a paradicsom újra szobahőmérsékletre kerül. Az ízpróbák is megerősítették, hogy a hűtőben tárolt paradicsomnak romlik az íze.

Ezért finomabb a piacon

Egyébként ez megmagyarázza azt is, miért lehetséges az, hogy a nagyáruházakban vásárolt paradicsomot sokan érzik ízetlenebbnek, mint azt, amit a piacon, akár közvetlenül a termelőtől vásárolunk. A bevásárlóközpontok ugyanis gyakran több köztes hely, gyűjtőraktár beiktatásával már eleve hűtve szállítják, hogy a szüretelés és az árusítás közötti megnövekedett időt áthidalhassák.


Még több hűtő:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...