Ezért lesz ízetlen a paradicsom, ha így tárolod

Jobb, ha nem tárolod a hűtőben a paradicsomot, mert ízetlen lesz. Most az is kiderül, miért.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket nem feltétlenül kell a hűtőben tárolni, ugyanis igencsak rosszat tesz nekik. Ilyen például a banán, a tortilla, a dijoni mustár, de a paradicsom is. Sokan tudják, hogy a paradicsomot nem szabad a hűtőben tárolni, de valószínűleg azzal nincsenek tisztában, mért is romlik az íze, ha a frizsiderben tartjuk.

Ezért lesz ízetlen a paradicsom, ha így tárolod

A gainesville-i Floridai Egyetem Harry Klee vezette csoportja két paradicsomfajtában több mint 25 000 gént vizsgált hűtés előtt és alatt, valamint a paradicsom szobahőmérsékletre való visszahelyezése után – írja az nlc.hu.

Miért nem szabad a paradicsomot a hűtőben tárolni?

Egy olyan trópusi növénynek, mint a paradicsomnak, jelentős stresszt jelent a hűtés, ami több száz gén aktivitását csökkenti. Ezek közül néhány olyan enzimeket termel, amelyek az illékony vegyi anyagok szintéziséért felelősek, vagyis ezek teszik a paradicsomot édesebbé, finomabbá.

Ezek az enzimek pedig akkor sem állnak helyre, miután a paradicsom újra szobahőmérsékletre kerül. Az ízpróbák is megerősítették, hogy a hűtőben tárolt paradicsomnak romlik az íze.

Ezért finomabb a piacon

Egyébként ez megmagyarázza azt is, miért lehetséges az, hogy a nagyáruházakban vásárolt paradicsomot sokan érzik ízetlenebbnek, mint azt, amit a piacon, akár közvetlenül a termelőtől vásárolunk. A bevásárlóközpontok ugyanis gyakran több köztes hely, gyűjtőraktár beiktatásával már eleve hűtve szállítják, hogy a szüretelés és az árusítás közötti megnövekedett időt áthidalhassák.


Még több hűtő:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...