Így legyen a meggyből pite, leves, mártás vagy befőtt

Mi, magyarok legalább annyira rajongunk a meggyért, mint a cseresznyéért, a nyár közepétől pedig kitüntetett figyelem övezi ezt a gyümölcsünket, amely savanyú, lédús ízével frissen, süteményben és tartósítva is remek alapanyag.

A meggy szavunk finnugor eredetű, amely azt jelzi, hogy már a honfoglalás idején ismerték őseink, mindig is nagyon kedvelt és fontos gyümölcsünk volt. Számos helységnevünkben is megjelenik, szerte az országban termesztik ma is. Ez a lédús, csonthéjas magvú gyümölcs egyszerre remek szomjoltó a savanyú ízével – sokan még a cseresznyénél is jobban rajonganak érte – , és nagyszerű alapanyaga a hűsítő nyári ételeinknek, italainknak, süteményeinknek. Hazánk világviszonylatban is meggytermelő nagyhatalomnak számít, sok országban nem is ismerik ezt a meg kell hagyni, kifejezetten savanyú ízű finomságot.

Míg a világ számos országában az élelmiszeripar egyik alapanyagként tekintenek elsősorban a meggyre, itthon nemcsak hogy frissen is fogyasztjuk, de számos finomságot is készítünk belőle.

Magozás – a mumus

Bár a meggy, a cseresznyéhez hasonlóan kényes gyümölcsnek számít, hiszen leszedés után hamar megromolhat, nála is ügyelnünk kell arra, hogy szárával szedjük. A süteményekbe, levesekbe kerülhet akár magjával együtt is – sőt, befőttnek sokan kifejezetten maggal együtt szeretik eltenni – , de érdemes rászánni az időt a magozásra. Ehhez lehet számos elmés szerkezetet is kapni, amellyel kifejezetten gyorsan végezhetünk nagyobb mennyiségű meggyel is.

Vannak, akik pálcával, villával és mindenféle kézügyességet igénylő eszközzel magoznak, de egy hegyesebb késsel is gyorsan tudunk haladni.

Mivel a meggy héja a cseresznyénél vékonyabb, és a gyümölcs sokkal lédúsabb és kevésbé rostos, könnyebben ki tudjuk belőle szedni a magot, de azért inkább játszós ruhában kezdjünk neki a feladatnak, és lehetőleg ne olyan környezetben, ahol gond lehet abból, hogy a falra vagy a bútorra is kerül a gyümölcs levéből.

Sütibe, levesbe, mártásnak

A meggy talán az egyik leginkább hálás gyümölcsfélénk, ha sütésre kerül a sor: csodálatos pitéket, kevert süteményeket, piskótákat készíthetünk vele, tehetjük muffinba, készülhet belőle rácsos süti, de torták töltelékébe, díszítésére is alkalmas. Ha pedig hűsítő, igazi nyári kánikulaételre vágyunk, akkor készítsünk hideg, tejfölös vagy joghurtos meggylevest. A meggyből készült mártások pedig nemcsak édes ételek, pohárkrémek, joghurtok, kásák, tejberizs ízesítésére alkalmasak, de húsos fogások mellé is kínálhatjuk őket.

A kamra kincse

Meggyet télire eltenni igazi jutalomjáték: gyakorlatilag mindegyik tartósítási formára alkalmas. Tehetjük a fagyasztóba, hiszen hosszú hónapokig eláll, felengedve pedig majdnem olyan jól használható, mint a friss gyümölcs. Készülhet belőle lekvár – igazi fanyar csemege télen palacsinta mellé, süteményekben remekül működik.

Főzhetünk belőle szörpöt is, és a klasszikus befőttnek eltéve is számos fogás alapanyaga is lehet, hiszen a nagymama meggyes piskótája, a húsok mellé tálalt krémes meggymártás is sokszor befőttből készült, éppen ezért is rajongtunk érte oly nagyon.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tökéletes recept, módszer és technika:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

A palacsinta maga a megtestesült boldogság, kivéve persze akkor, ha nem viselkedik jól a serpenyőben, leragad, szakad, és összességében bosszúságot okoz nekünk. A mai Napi Tipp keretében a rosszalkodás mögött álló okokat vesszük majd sorra.