Jön az ŐSZIBARACK: miért jó nekünk, és miben más kopasz társa, a nektarin?

A világ legfinomabb illatát érezheted, ha beleszippantasz egy friss, nyári, napérlelte őszibarackba...na de mit kell róla tudni? És mi az a nektarin?

Az őszibarack őshazája Kína, a jelenleg is termesztett fajták pedig Olaszországból, Oroszországból, Kínából, az USA tagállamaiból és Kanadából származnak. Termesztése nálunk a 16. században indult meg, de akkor még csak a főúri kertekben és szinte kizárólag a délre néző falak előtt nevelték. Gyümölcse drága csemegének számított. Az őszibarackból kiváló befőttet, dzsemet is lehet készíteni, levesbe, mártásnak és pácoláshoz is kiváló, mégis a legtöbbet frissen, illetve süteményekben fogyasztjuk el.

Közepes pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcsvagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető.

Na de mi a különbség az őszibarack és a nektarin közt?

Hőkezeléskor, sütéskor, főzéskor a nektarint nem muszáj, az őszibarackot pedig mindig érdemes meghámozni!

Az őszibarack szaftosabb, a nektarin általában kisebb, keményebb - utóbbi, mint ahogyan a neve is utal rá, valamivel édesebb, több cukrot tartalmaz, ugyanakkor több C-vitamint, káliumot és kétszer annyi A-vitamint, mint egy őszibarack. Mindkét növény lehet sárga és fehér húsú.

A nektarin az őszibarack egy "mutáns" válfaja - a benne található recesszív gén az, ami meggátolja a piheképződést - írja a hellovidek.

Mit kell tudni az őszibarackról?

  • magas víztartalmú nyári gyümölcs, nyár eleje-közepe fele terem, kb. szeptember végéig
  • energiatartalma alacsony (40-50 kcal / 10 dkg)
  • a bennelevő szénhidrát gyorsan felszívódó cukor: 10dkg-ban 8 gr található (cukorbetegséggel vagy túlsúllyal élők számolják a szénhidrátok grammjait, és a friss gyümölcsöt lehetőleg a cukortartalom felszívódását lassító más étellel együtt fogyasszák – pl. magas rosttartalmú keksszel, kenyérfélével, sajttal, sonkával)
  • élelmirost -forrás, ezért kedvezően hatemésztőrendszerünk működésére, tápláljaa beleinkben élő, számunkra hasznos baktériumokat, segíti a bélmozgást
  • az őszibarack szuper A- és C-vitamin-forrás

Nem csak édességekben finom:

Természetesen a gasztronómia már régen felfedezte magának, hogy frissen vagy befőttként húsok mellé, de salátákban, még lilahagymával is irtó jól működik!

Nem utolsó sorban pedig jöjjön egy nyárbomba: barackbefőtt húsok, tejberizsek, sütemények tetejére vagy magában, levendulával!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...