Így kötheted össze a konyhai spórolást a bolygóvédelemmel

2023-ban egyre nagyobb nyomásként élhetünk meg két (sajnos egyáltalán nem pozitív) dolgot: az egyik a folyamatos drágulás, a másik pedig a bolygónk továbbra sem javuló helyzete. De mi a kapcsolat ezek között? Nem borzasztóan drága zöld-öko-bio-mentes módon főzni és étkezni? A Januári Fogadom sorozat utolsó részében kiderül.

Ha mostanában néha teljesen elmegy a kedvünk a főzéstől, vagy elveszítjük a motivációnkat a konyhában, ne magunkat okoljuk. Egy olyan helyzetben, amikor még az alapvető élelmiszerek is szinte luxusnak számítanak, minden vásárlás fejben számolgatós, fogszorítós, kellemetlen „élmény” lesz. Érezhetjük úgy, hogy lehetetlen megélni a pénzünkből, ilyenkor pedig automatikusan háttérbe szorul minden más szempont: a kreativitás, a változatosság, a környezettudatosság. Kinek van erre pénze? Nos, nekünk lehet, ha megtanuljuk a spórolást és a „zöldséget” összekötni. Ki tudja, bónuszjutalomként talán még a kreativitásunk is visszatér majd.

Így kötheted össze a konyhai spórolást a bolygóvédelemmel

Hogyan lehet a bolygóvédelem olcsó?

Elsősorban szemléletváltásra van szüksége annak, aki ötvözni szeretné a két dolgot. Szerencsére ennek során rájöhetünk, hogy már eddig is egész sok mindent tettünk a környezetért, miközben nem költöttünk rá vagyonokat.

A vásárlási, főzési és ételfelhasználási szokásainkat kell megvizsgálnunk ahhoz, hogy egy járható, zöld és költséghatékony utat találjunk.

5 perces csicseriborsós wrap

A tortillalapba tekert finomságok mindig ott virítanak a gyors és egyszerű ételek listáján. Ez most is így van, mindössze 5 percet vesz igénybe a recept. Ráadásul teljesen vegán módon ...

Ökospórolás a mindennapokban

  • Maradjunk szezonálisak: az éppen aktuálisan termő zöldségek és gyümölcsök mindig olcsóbbak lesznek, mint a szezonon kívüliek. Egyre többen visszaállnak a természet forgását követő, ciklikus főzésre, ami ugyan korlátozónak tűnhet, mégis rengeteg kreativitás fér bele. Ugyanis, amikor csak adott alapanyagokkal dolgozhatunk, akarva akaratlanul elő fogjuk venni azokat a recepteket és ötleteket, amelyek egy kis színt visznek az életünkbe.
  • Maradjunk hazaiak: ez a szemlélet valahol az előzőhöz köthető, hiszen egyes termékek esetében a szezonalitás együtt jár a hazaisággal. A globális ellátóláncnak köszönhetően ma már bármilyen alapanyagot bármikor meg tudunk venni, ez azonban, bármennyire pozitívan hangzik, mégsem jó. Az itthon is elérhető zöldségek és gyümölcsök mindig megbízhatóak, és sokszor olcsóbbak is.
  • Csökkentsük a húst: az általános drágulás talán még költségesebbé tette az amúgy is drága húsféléket. Annak ellenére, hogy a zöldségek ára is emelkedett, továbbra is olcsóbban megúszhatjuk a főzést, ha több húsmentes napot beiktatunk. Használjunk sok hüvelyest, filléres gyökérzöldségeket, együnk sok gabonát is.
  • Válasszuk a csomagolásmentes opciót: lehet, hogy többen leszoktunk az utóbbi időben a kifejezetten csomagolásmentes boltokban való vásárlásról, hiszen ezek korábban is egy kicsit költségesebbek voltak egy átlagos szupermarketnél. És míg eddig sokunknak megengedhető volt a bolygóbarát vásárlás, most már nem biztos, hogy ez így van. De ne feledjük, az egyszerű élelmiszerboltokban is minimalizálhatjuk a csomagolások hazavitt mennyiségét. Vigyünk magunkkal zsákot/zacskót a pékárunak, zöldségnek, gyümölcsnek, vegyünk inkább üveges, konzerves termékeket a papír és műanyag helyett. Ez utóbbi kettőt pedig (ha mégis került a kosárba) gyűjtsük otthon szelektíven.
  • Ne pazaroljunk: sokszor megfeledkezünk róla, hogy nemcsak a műanyaggal van a probléma, hanem a szemét önmagában rossz dolog. Legyen szó bármilyen hulladékról. Éppen ezért minimalizáljuk az élelmiszerhulladékot is a konyhánkban: komposztáljuk, ami komposztálható, és használjunk fel mindent azelőtt, hogy lejárna vagy megromlana.

Ezzel rengeteget spórolhatunk, hiszen olyan dolgokból fogunk főzni, amelykért egyszer már fizettünk, és amelyek ellenkező esetben a kukában landolnának (a pénzünkkel együtt).

Maradékmentő sonkás-sajtos krokett

Soha, de soha ne dobjátok ki a maradék burgonyapürét! Megmutatjuk a legjobb felhasználási módját egy gyors és egyszerű recepttel. Mindenképp próbáljátok ki, akár sima törtburgonyás ...

Egyszerű bableves

Ha olcsón szeretnénk egy szívmelengető levest a téli napokra, akkor ez az egyszerű bableves egy szuper választás.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Meríts inspirációt a főzéshez innen is:

Legújabb receptek

Gesztenyekrémes keksztekercs

Keksztekercs, kókusztekercs, kókuszgolyó - mind hasonló téma, mégis mindegyik egy kicsit más. Most a keksztekercs gesztenyekrémmel és kókusszal elegyedik. Mi ezt a kombót is imádjuk.:) ...

Turbolyás varenyiki

A varenyiki nagy kedvencem. Darált hússal, húsos szalonnás burgonyával szoktam tölteni. Most a kapor helyett a saját kertemből való turbolyával készítettem el, nem utoljára. Keverhető a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...