Ezzel a módszerrel sosem fogod túlfőzni a rizst

A rizsfőzés, amilyen egyszerű konyhai folyamatnak tűnik, mégis olyan sok emberen kifog. Az egyik leggyakrabban előforduló probléma a túlfőzés, amire szerencsére van ellenszer. A mai Napi Tippből hamarosan kiderül, mi az!

Rizsfőzés: egy elengedhetetlen, kihagyhatatlan konyhai manőver, ami nélkül ugyan szebb, de sokkal üresebb is lenne az élet. Igazából egyáltalán nem bonyolult dolog, mégis ez a túlzott egyszerűség az, ami sokakat félrevezet. A túlbonyolítás, túlmacerálás viszont a rizsfőzés teljes kudarca, ezért inkább legyünk nyugodtak, és fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

Ezzel a módszerrel sosem fogod túlfőzni a rizst

Milyen rizst?

Mivel a legtöbben nem a különleges rizseket főzik otthon, hanem a teljesen átlagos, minden boltban kapható „A” és „B” rizseket, ezért most ezekre fogunk koncentrálni a cikkben. Szerencsére ezek főzési technikája a legegyszerűbb.

Ezek a rizsfajták viszonylag gyorsan megpuhulnak, és nem igényelnek semmilyen különleges elkészítést.

Mivel a „B” rizs egy kicsit kisebb szemű, ezért ennek minimálisan kevesebb vízre és főzési időre lesz szüksége. Ez tényleg nem egy jelentős mennyiség, így nem kell pontosan kimérni. Elég, ha rajta tartjuk a szemünket a lábason, amíg rotyog.

Mennyi vízben?

Nagy általánosságban elmondható, hogy a fent említett rizsfajták esetében a másfélszeres vízmennyiség teljesen tökéletes eredményhez vezet. A legegyszerűbb és legpontosabb módszer ennek lemérésére egy konyhai mérleggel történhet: először a rizs, majd a víz kerüljön az edénybe, a mérleg kijelzőjén pedig tudjuk követni, hogy mennyit tettünk már bele.

Persze nem kell grammra pontosan kimérni a dolgot, azaz semmi baja nem lesz a rizsnek, ha egy kicsivel több vagy kevesebb kerül a fazékba. De azért amennyire tudjuk, tartsuk be a másfélszeres mennyiséget.

Milyen edényben?

Egy olyan lábast válasszunk, ami éppen megfelelő méretű. Ha túl kicsi lesz, akkor a víz könnyen kifuthat belőle, ami alulfőzött rizshez vezet. A túl nagy edény sem jó megoldás: ebben túl gyorsan elpárolog a víz, ami szintén azt eredményezheti, hogy a szemek belül kemények maradnak.

Gondoskodjunk egy olyan fedőről, ami tökéletesen illeszkedik a lábas tetejére. Ha a gőz nagy része bennmarad az edényben, akkor garantált a sikerünk.

És mégis hogyan?

Nos, akkor jöjjön a lényeg: a rizsfőzés konkrét technikája. A lemért rizst és vizet tegyük fel főni közepes lángon, és sózzuk meg alaposan. Először várjuk meg, amíg felforr a víz (ne lobogjon azért, de kezdjen el gyöngyözni), majd ha ez megvan, vegyünk a legkisebbre a lángot, és a fedőn engedjünk egy minimális, alig látható rést (ez megakadályozza, hogy kifusson a víz).

Hagyjuk főni a rizst nagyjából 7-10 percig, az időnél azonban fontosabb, hogy ne nyitogassuk túl sokszor a fedőt főzés közben. Ekkor ugyanis kiszökik a gőz, és nem fő meg rendesen a rizs.

A gőz ugyanis a kulcsa mindennek: miután meggyőződtünk róla, hogy az összes víz elfőtt, még ne szolgáljuk fel a rizst, hanem zárjuk el a lángot alatta, majd hagyjuk a fedő alatt, legalább 5-10 percig gőzölődni. Ez fejezi be ugyanis a főzési folyamatot, így érhetjük el a tökéletesre főtt állagot. Ha letelt az idő, egy villával „bontsuk fel” a rizst, hogy pergősebb legyen, ne ragadjon össze. És már készen is vagyunk! Ugye, nem is olyan nehéz?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...