Ezzel a módszerrel sosem fogod túlfőzni a rizst

A rizsfőzés, amilyen egyszerű konyhai folyamatnak tűnik, mégis olyan sok emberen kifog. Az egyik leggyakrabban előforduló probléma a túlfőzés, amire szerencsére van ellenszer. A mai Napi Tippből hamarosan kiderül, mi az!

Rizsfőzés: egy elengedhetetlen, kihagyhatatlan konyhai manőver, ami nélkül ugyan szebb, de sokkal üresebb is lenne az élet. Igazából egyáltalán nem bonyolult dolog, mégis ez a túlzott egyszerűség az, ami sokakat félrevezet. A túlbonyolítás, túlmacerálás viszont a rizsfőzés teljes kudarca, ezért inkább legyünk nyugodtak, és fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

Ezzel a módszerrel sosem fogod túlfőzni a rizst

Milyen rizst?

Mivel a legtöbben nem a különleges rizseket főzik otthon, hanem a teljesen átlagos, minden boltban kapható „A” és „B” rizseket, ezért most ezekre fogunk koncentrálni a cikkben. Szerencsére ezek főzési technikája a legegyszerűbb.

Ezek a rizsfajták viszonylag gyorsan megpuhulnak, és nem igényelnek semmilyen különleges elkészítést.

Mivel a „B” rizs egy kicsit kisebb szemű, ezért ennek minimálisan kevesebb vízre és főzési időre lesz szüksége. Ez tényleg nem egy jelentős mennyiség, így nem kell pontosan kimérni. Elég, ha rajta tartjuk a szemünket a lábason, amíg rotyog.

Mennyi vízben?

Nagy általánosságban elmondható, hogy a fent említett rizsfajták esetében a másfélszeres vízmennyiség teljesen tökéletes eredményhez vezet. A legegyszerűbb és legpontosabb módszer ennek lemérésére egy konyhai mérleggel történhet: először a rizs, majd a víz kerüljön az edénybe, a mérleg kijelzőjén pedig tudjuk követni, hogy mennyit tettünk már bele.

Persze nem kell grammra pontosan kimérni a dolgot, azaz semmi baja nem lesz a rizsnek, ha egy kicsivel több vagy kevesebb kerül a fazékba. De azért amennyire tudjuk, tartsuk be a másfélszeres mennyiséget.

Milyen edényben?

Egy olyan lábast válasszunk, ami éppen megfelelő méretű. Ha túl kicsi lesz, akkor a víz könnyen kifuthat belőle, ami alulfőzött rizshez vezet. A túl nagy edény sem jó megoldás: ebben túl gyorsan elpárolog a víz, ami szintén azt eredményezheti, hogy a szemek belül kemények maradnak.

Gondoskodjunk egy olyan fedőről, ami tökéletesen illeszkedik a lábas tetejére. Ha a gőz nagy része bennmarad az edényben, akkor garantált a sikerünk.

És mégis hogyan?

Nos, akkor jöjjön a lényeg: a rizsfőzés konkrét technikája. A lemért rizst és vizet tegyük fel főni közepes lángon, és sózzuk meg alaposan. Először várjuk meg, amíg felforr a víz (ne lobogjon azért, de kezdjen el gyöngyözni), majd ha ez megvan, vegyünk a legkisebbre a lángot, és a fedőn engedjünk egy minimális, alig látható rést (ez megakadályozza, hogy kifusson a víz).

Hagyjuk főni a rizst nagyjából 7-10 percig, az időnél azonban fontosabb, hogy ne nyitogassuk túl sokszor a fedőt főzés közben. Ekkor ugyanis kiszökik a gőz, és nem fő meg rendesen a rizs.

A gőz ugyanis a kulcsa mindennek: miután meggyőződtünk róla, hogy az összes víz elfőtt, még ne szolgáljuk fel a rizst, hanem zárjuk el a lángot alatta, majd hagyjuk a fedő alatt, legalább 5-10 percig gőzölődni. Ez fejezi be ugyanis a főzési folyamatot, így érhetjük el a tökéletesre főtt állagot. Ha letelt az idő, egy villával „bontsuk fel” a rizst, hogy pergősebb legyen, ne ragadjon össze. És már készen is vagyunk! Ugye, nem is olyan nehéz?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Leteszteltük az Ichigót, ami a legegészségesebb ázsiai street foodot ígéri...

Vajon hinne nekem bárki, ha azt mondanám, hogy megkaphat egy prémium minőségű, egészséges ázsiai fogást olyan áron, mintha egy körúti gyorsbüfében falatozna? Kevés dolgot ehetünk ma már 2-3 ezer forint között, főleg, ha egy belvárosi étteremről van szó. Egy újhullámos streetfood-hely mégis megugrotta a feladatot: pénztárcabarát módon kínál izgalmas fogásokat, magas színvonalon. Az Ichigóban jártunk, hogy saját magunk teszteljük le: valóban ez a város legegészségesebb (ázsiai) street foodja?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sosem volt ilyen egyszerű a főzés!

Ha unod a fűszerestasakok pakolgatását, nehezen látod át a fűszereket, és szeretnéd letudni a mindennapi főzést bevált receptekkel, akkor ezeket a fűszerkeverékeket számodra alkottuk meg!

Címlapról ajánljuk

3 meggymagozási módszer, ha macera nélkül úsznád meg a folyamatot

Eljött a nyárnak az az időszaka, amikor kilószám kell megtisztítanunk a meggy és a cseresznye bordó szemeit. A magozás ugyan nem egy bonyolult folyamat, de mivel gyakran akár órákig is eltarthat, jobb, ha néhány trükkel és aprósággal megkönnyítjük a saját dolgunkat. A meggymagozásra több lehetséges módszer is adott: nézzük, kézzel, késsel vagy evőpálcikával járunk a legjobban!

Lakos Benedek

További cikkek