Napokig főzhetsz vásárlás nélkül, ha így tervezed a hetet

Néha érezhetjük úgy, hogy a konyhai feladatok monotonná válnak, a főzés unalmas lesz, a kreativitásunk pedig teljesen eltűnik. Egy ilyen helyzeten nehéz túllendülni, de egyáltalán nem lehetetlen. Szerencsénkre a január a fogadalmak hónapja, így az év első heteiben gatyába rázhatjuk az afférjainkat néhány apró konyhai feladattal. Ez itt a Januári Fogadom első része, ahol a kamrát vesszük össztűz alá.

Egyáltalán nem könnyű dolog kreatívan és változatosan főzni akkor, amikor minden élelmiszer ára meredeken emelkedik. Mostanában valószínűleg sokszor tettünk már vissza valamit a polcra a boltban, vagy terveztük át teljesen a heti menüt, mert nem engedhettünk meg benne egy bizonyos ételt. Ha jelenleg úgy érezzük, hogy már szinte semmit nem tudunk venni, és alig maradt bármi, amiből főzhetünk, amiből alkothatunk, nem vagyunk egyedül. De hogyan lehet ebből kilábalni? A megoldás sokkal közelebb található, mint gondolnánk: mondhatni a segítség már a spájzban van. Egészen pontosan a kamrában, a fagyasztóban és a hűtőben.

Napokig főzhetsz vásárlás nélkül, ha így tervezed a hetet

Hogyan főzzünk vásárlás nélkül?

A jólét éveiben mindig hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mire van igazán szükségünk: rendszeresen túlvásároljuk magunkat a boltban, ami felesleges költekezéshez és az alapanyagok felhalmozódásához vagy, rosszabb esetben, pazarlásához is vezet.

Természetesen a mostani helyzetben ez abszolút nem fenntartható, ezért jobb, ha arra fókuszálunk, ami otthon van.

Nézzük át alaposan a kamránkat, a fagyasztónkat, de még a hűtőnket is, és készítsünk egy alapos leltárt az összes felhasználható élelmiszerről. Ezt a listát később alapként vehetjük majd ahhoz, hogy olyan ételeket készítsünk, amelyek minimális bevásárlást igényelnek.

Babfasírt maradékból

Maradt otthon egy kevés főtt rizs, amit nem szerettem volna kukába dobni, így pár hozzávaló segítségével isteni babfasírtot varázsoltam belőle.

Maradékmentő padlizsánkrémes ragu

Mindent bele ragu - valamit kezdeni szerettem volna a padlizsánkrémmel és a darált hússal, és épp ezek a zöldségek voltak a hűtőben. Nagyon gyors és egyszerű étel, de hátha valakinél ...

Miért főzzünk vásárlás nélkül?

Jól hangzik, ugye? Egy ilyen alapos átvizsgálás sokkal tudatosabbá tesz majd minket, hiszen tisztában leszünk azzal, hogy mennyi minden áll rendelkezésünkre otthon. Ezekre már nem kell pénzt költenünk, hanem szabadon használhatjuk őket, építhetünk rájuk újabbnál újabb recepteket.

Meglátjuk, mekkora lökést kap majd a kreativitásunk és a motivációnk: teljesen átformálhatjuk az ételkészítés menetét, és egy vagy több alapanyagból kiindulva fantasztikus maradékmentő projekteket valósíthatunk meg. Mindezt a spórolás jegyében.

A kamrakutatás menete

De mégis hogyan vágjunk bele, és mire használjuk az így kapott leltárt? Az egészbe érdemes nagyjából ekképp belevágni:

  • nézzük át a hűtőt, fagyasztót és kamrát, és szelektáljuk az ezekben talált élelmiszereket: ami lejárt, azt dobjuk ki, ami romlandó, azt vegyük előre a prioritáslistánkon
  • írjuk fel az összes talált élelmiszert egy nagy listára, majd kezdjünk el belőlük párokat, hármasokat alkotni: a párosított alapanyagokból egy-egy étel születik majd
  • keressünk új recepteket az alapanyagokhoz, alakítsunk át már meglévő, ismert ételeket
  • írjuk fel, hogy mit kell esetleg pluszban beszerezni az adott recepthez, így láthatjuk majd az elkészítés előtt, hogy mire lesz szükségünk

Székelykáposzta maradékból

Az ünnepek után nehéz kitalálni, mit is egyen az ember. Főleg, ha maradt még husi, köret... de ezek már nem nagyon mennek. Volt egy jó fél kilós egyben sült karajom, maradék rizs, és ...

A különböző ételcsoportokat gondoljuk át többször is, hiszen elképesztően sokszínűen használhatók:

  • lisztek, morzsák és darák: házi tészták, kenyerek, piték, sütemények, palacsinták, gombócok, reggeli ételek, kásák
  • gabonák: köretek, zöldséges és húsos tálak, saláták, gabonafasírtok, töltelékek, rakott ételek
  • fagyasztott zöldségek, gyümölcsök: levesek, raguk, pirított tészták, saláták, krémek és pástétomok
  • konzervek: saláták, egytálételek, krémek, zöldségfasírtok

Semmit ne hagyjunk hát kárba veszni, adjunk egy kis időt a tervezésnek, utána pedig vágjunk bele a dologba! Akár több hétre is eloszthatjuk az új, saját, maradékmentő receptjeinket, amelyek biztosan új lendületet adnak majd a konyhai munkának.

Mindent bele burrito

Egyik kedvenc Tex-Mex kajánk a burrito, mivel szinte bármivel tele lehet pakolni, könnyen és gyorsan el lehet készíteni, és nem utolsó sorban nagyon laktató is. Paradicsomos raguval, ...

Csicseriborsós minestrone

Leves mindig a megfelelő idényzöldségekből, így lehet egyszerűen megfogalmazni a minestrone mibenlétét. Ebben a hűvös időben a könnyedebb hagyma, zellerszár, paradicsom és répa mellé ...

Tartsatok velem a hónapban, kövessétek a Januári Fogadom cikksorozatot, ígérem, csupa kreatív, motiváló és főzéshez kedvet hozó ötlettel térek majd vissza!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Meríts inspirációt a főzéshez innen is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Habkarika

Jóval karácsony előtt elkészíthető, ha nem félünk, hogy az ünnepekre elfogy. Színes zsinegekkel akár a karácsonyfánk dísze is lehet, de celofánba csomagolva gasztró ajándékként is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...