Így lesz tényleg finom a lefagyasztott leves, miután kiolvasztod

Biztos többször megesett már velünk, hogy nagyobb adag levest főztünk, mint ahogy azt szerettük volna. Vagy épp ellenkezőleg: direkt főztünk sokat, hogy el tudjuk tenni későbbre. Legyen szó bármelyik esetről, biztosan szükségünk lesz néhány fagyasztási tippre.

Az ételek fagyasztása egy fantasztikus módszere a raktározásnak, a mélyhűtőbe elpakolt dolgok sok csávából kihúzhatnak minket, amikor épp nincs időnk vagy kedvünk főzni. Persze nem mindegy, mi és hogyan kerül a jégre, hiszen a rosszul elrakott ételek akár meg is romolhatnak a fagyasztóban, ezzel tökéletesen aláásva a jövőbeli terveinket. Az ételek fagyasztásának világában különösen kemény diónak bizonyulnak a levesek, ezért most ezeket fogjuk szemügyre venni.

Így lesz tényleg finom a lefagyasztott leves, miután kiolvasztod

Mennyi levest fagyasszunk le?

Az első és legfontosabb kérdéssel akkor fogunk találkozni, amikor szemügyre vesszük az elkészült levest. Mindegy, hogy a maradékot akarjuk eltenni, vagy direkt kiszámoljuk a leves felét, a lényeg, hogy ne egy nagy adagban kerüljön a hidegre.

A kis adagokban lefagyasztott leves nemcsak a tárolást, hanem a kiolvasztást is segíti majd: csak annyit kell elővennünk, amennyire szükségünk van.

Miben fagyasszuk le?

Mint minden más mélyhűtős kaland esetében, itt is nagyon figyeljünk oda a felhasznált edényekre. Műanyag esetében bizonyosodjunk meg róla, hogy egyrészt jól bírja az extrém hideget, másrészt BPA mentes-e.

Üvegedények használatakor pedig szintén elengedhetetlen tényező a strapabírás: csak az edzett üvegből készült tárolók fogják túlélni a fagyasztást és felolvasztást. Nagyon fontos: az üvegeket ne töltsük teljesen tele, hanem hagyjunk egy kevés helyet a folyadéknak, mivel fagyás közben nő a térfogata.

Meddig maradhat a mélyhűtőben?

A friss levest maximum 5 napig hagyhatjuk a hűtőben, ha ennyi idő alatt nem fogy el, inkább fagyasszuk le még az ötödik nap előtt. A fagyasztóban legfeljebb 3 hónapig áll el, ezután már nem lesz alkalmas a fogyasztásra.

Hogyan olvasszuk ki?

Három módszer közül választhatunk attól függően, hogy mennyi idő áll a rendelkezésünkre.

  • ha előre gondoltunk, és nem azonnal akarjuk megenni a levest, egyszerűen csak tegyük át a fagyóból a hűtőbe, és hagyjuk kb. egy éjszakán át kiolvadni
  • egy gyorsabb módszer lehet, ha a tárolót meleg vizes fürdőbe fektetjük, vigyázva arra, hogy a víz ne hatoljon az edényen belülre
  • az azonnali megoldások hívei pedig közvetlenül a tűzhelyen, egy lábasban is kiolvaszthatják a levest, türelmesen, alacsony lángon, folyamatosan kavargatva

A mikró használata nem ajánlott, mivel mind a tárolókban (főleg a műanyagban), mind a levesben kárt tehet, minőségi romlást okozhat.

Hogyan tartsuk meg az ízeket?

Az egyik legnagyobb probléma nem is a fenti szituációkból adódhat, hanem egész egyszerűen abból, hogy a kiolvasztott leves valahogy íztelenebb a frissnél. Ez elsősorban azért van, mert a levesben lévő zöldségek és más hozzávalók magukba szívják a lé ízeit. Főleg akkor, ha hosszabb ideig tároljuk a levest a fagyóban.

Könnyű megoldást jelenthet, ha a felolvasztott leveshez adunk egy kis vizet (mivel a lévesztés miatt sűrűbb lesz), ízlés szerint sót és más aromás hozzávalókat (pl. citromlé, zöldfűszerek). Ezek segítségével mind állagban, mind ízben visszaadhatjuk a levesnek eredeti pompáját.

Melyik leves fagyasztható?

Persze nem minden leves éli túl a fagyasztó hidegét: vannak olyanok, amelyek kifejezetten jól teljesítenek, míg mások nem alkalmasak erre az elrakási módszerre.

Jól fagyasztható levesek:

Nem fagyasztható levesek:

  • tésztás, rizses vagy más keményítőben gazdag leves (magukba szívják a levet)
  • tejes, tejszínes, tejfölös krémlevesek (a tejtermékek könnyen szétválnak)
  • krumplis levesek (a burgonya gumiszerű állagot vesz fel)

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Less el még több konyhai trükköt cikkeinkből:

Címlapról ajánljuk

További cikkek