Napokig friss marad a gomba, ha így tárolod

A gomba több szempontból is kényes alapanyag: nemcsak az elkészítése macerás, de a tárolása is több odafigyelést igényel. Ahhoz, hogy akár napokig friss maradjon, tároljuk megfelelő módon.

Biztos sokan vannak, akiken már többször kifogott a gomba tárolása. Amikor úgy vesszük elő, hogy bebarnult, nyálkás, neadjisten' penészes fejekkel nézünk farkasszemet, örökre elmehet a kedvünk a főzéstől. Kerüljük el a kudarcot, ismerjük meg a legjobb módot a gomba tárolására!

Napokig friss marad a gomba, ha így tárolod

Miért kényes a gomba tárolása?

A gomba nedvességtartalma miatt nagyon nehezen tárolható. Ugyanis ezt a nedvességet idővel leadja, ettől lesz a külseje nyálkás, kellemetlen. Ráadásul minél tovább hagyjuk állni, annál több nedvességet veszít, egyre romlik a minősége kívül-belül.

Ezért kell olyan csomagolásban tartanunk, ami biztosítja a megfelelő szellőzést, vagy olyan anyaga van, ami képes felszívni az extra vizet.

Azt már sokan tudjuk, hogy hűtőben sokkal tovább eláll a gomba, mint szobahőmérsékleten. Ezt az időt megtoldhatjuk még pár nappal, ha a hűtőn belül is helyes csomagolást használunk.

Előre csomagolt gomba

Az ilyen fajtával lesz a legegyszerűbb dolgunk, ugyanis a boltban eleve olyan dobozban van, ami lehetővé teszi, hogy a levegő járjon a gombafejek közt.

A felső fóliát, amennyire csak tudjuk, hagyjuk érintetlenül, oldalt egy vágással bontsuk fel, hogy vissza tudjuk zárni (ha nem használjuk fel egyszerre a doboz tartalmát). A gombát hagyjuk az eredeti csomagolásban és egy héten belül fogyasszuk el.

Kimért gomba

Ha nem csomagolt, hanem kimért gombát veszünk a piacon vagy a boltban, egy kicsivel több dolgunk lesz vele. Valószínűleg egy nejlonban tudjuk hazahozni, de jobban járunk, ha alapból saját zacskót viszünk, és abba kérjük.

A megoldás ugyanis a csomagolás anyagában rejlik: a műanyag helyett tegyük papírzacskóba.

Ahogy egyre öregszik a gomba, és nedvességet veszít, a papír fel tudja szívni a plusz vizet. Így nem lesz nyálkás a gomba felülete, kisebb lesz az esélye annak is, hogy bepenészedik.

Ezzel a módszerrel akár egy hétig is friss gombánk lesz a hűtőben, amit kisebb adagokban is meg tudunk főzni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Főzz minél többször zöldségekkel és gyümölcsökkel:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek