Napokig friss marad a gomba, ha így tárolod

A gomba több szempontból is kényes alapanyag: nemcsak az elkészítése macerás, de a tárolása is több odafigyelést igényel. Ahhoz, hogy akár napokig friss maradjon, tároljuk megfelelő módon.

Biztos sokan vannak, akiken már többször kifogott a gomba tárolása. Amikor úgy vesszük elő, hogy bebarnult, nyálkás, neadjisten' penészes fejekkel nézünk farkasszemet, örökre elmehet a kedvünk a főzéstől. Kerüljük el a kudarcot, ismerjük meg a legjobb módot a gomba tárolására!

Napokig friss marad a gomba, ha így tárolod

Miért kényes a gomba tárolása?

A gomba nedvességtartalma miatt nagyon nehezen tárolható. Ugyanis ezt a nedvességet idővel leadja, ettől lesz a külseje nyálkás, kellemetlen. Ráadásul minél tovább hagyjuk állni, annál több nedvességet veszít, egyre romlik a minősége kívül-belül.

Ezért kell olyan csomagolásban tartanunk, ami biztosítja a megfelelő szellőzést, vagy olyan anyaga van, ami képes felszívni az extra vizet.

Azt már sokan tudjuk, hogy hűtőben sokkal tovább eláll a gomba, mint szobahőmérsékleten. Ezt az időt megtoldhatjuk még pár nappal, ha a hűtőn belül is helyes csomagolást használunk.

Előre csomagolt gomba

Az ilyen fajtával lesz a legegyszerűbb dolgunk, ugyanis a boltban eleve olyan dobozban van, ami lehetővé teszi, hogy a levegő járjon a gombafejek közt.

A felső fóliát, amennyire csak tudjuk, hagyjuk érintetlenül, oldalt egy vágással bontsuk fel, hogy vissza tudjuk zárni (ha nem használjuk fel egyszerre a doboz tartalmát). A gombát hagyjuk az eredeti csomagolásban és egy héten belül fogyasszuk el.

Kimért gomba

Ha nem csomagolt, hanem kimért gombát veszünk a piacon vagy a boltban, egy kicsivel több dolgunk lesz vele. Valószínűleg egy nejlonban tudjuk hazahozni, de jobban járunk, ha alapból saját zacskót viszünk, és abba kérjük.

A megoldás ugyanis a csomagolás anyagában rejlik: a műanyag helyett tegyük papírzacskóba.

Ahogy egyre öregszik a gomba, és nedvességet veszít, a papír fel tudja szívni a plusz vizet. Így nem lesz nyálkás a gomba felülete, kisebb lesz az esélye annak is, hogy bepenészedik.

Ezzel a módszerrel akár egy hétig is friss gombánk lesz a hűtőben, amit kisebb adagokban is meg tudunk főzni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Főzz minél többször zöldségekkel és gyümölcsökkel:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...