Nem csak levesként mennyei...na de mit tud még a zsenge FEJTETT BAB?

Telít, finom, és sokféleképpen felhasználható - a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag fejtett babhoz adunk most tippeket!

A fejtett babrólsokaknak a napközi csomós főzelékei és levesei jutnak eszébe - pedig mennyivel többet rejt ez a nagyon értékes hüvelyes termés! A bab nemcsak kiváló tápanyagforrás, hanem sokféleképpen feldolgozható alapanyag a konyhában, persze a klasszikus habart bablevesről sem lehet megfeledkezni.

Szerencsére fejtett babból sosem szenvedünk hiányt: egész évben kapható, ha más nem, hát fagyasztva, a magam részéről ezt a verziót jobban is csípem a konzervekhez képes, amit sokszor agyon is sóznak.

Mit tud ez a remek, laktató hüvelyes, milyen hatással van a szervezetünkre?

  • Fehérjében hihetetlenül gazdag, nem véletlenül fogyasztják előszeretettel vegetáriánusok, vegánok is, hús helyettesítésére. Tíz dekájában 23 gramm fehérjét találunk!
  • Rostanyagokban is bővelkedik, segíti az emésztést, ugyanakkor sokakra puffasztó hatással lehet. Ezt úgy tudod elkerülni, ha felhasználás, főzés előtt többször átöblíted, és legalább 10 óráig hagyod ázni (nagyjából egy éjszakát).
  • Szinten tartja a vércukorszintet, inzulinrezisztenseknek kifejezetten ajánlott, mert tartós telítettségérzetet biztosít.
  • Sok-sok ásványi anyagot (magnézium, kálium, foszfor), B5, B3, B1-vitaminokat tartalmaz.

Oké, és levesen, főzeléken kívül mibe mehet?

Ezek a klasszikusok, amikről szerencsére nem kell lemondani, különösen, ha pár kolbászkarikával és egy kevés szalonnával vagy sonkával főzzük. Szerintem a mustáros habarás is elengedhetetlen, én sokáig, legalább 40-50 percig főzöm a babot, hogy megpuhuljon. Hogy mi legyen még fejtett babból? A szokásos habart bableves (mennyei, mikor ettél utoljára?), babsaláta vagy babfasírt.

Ugye nem is gondoltál rá eddig úgy, mint potenciális fasírt alapanyagra? Netán köretként? Pedig a bab kiválóan pürésíthető! Simán felhasználhatod, ha éppen nincsen otthon feketebab, vörösbab, a mexikói kajában is finom lesz.

Chilis babhoz is hozzáadhatod, vörösbabbal fele-fele arányban szuper párost alkotnak majd. Minestrone levesbe szintén, sokféle ragulevesbe, bográcsba, gulyásba is szuper alapanyag!

A bableves lehet annyira sűrű és kiadós, hogy nem is kell mellé már főétel, ugyanakkor könnyebb verzió is készülhet vele, ilyenkor legyen több a sárgarépa és más zöldségek, valamint hanyagold a sűrű habarást is.

Ezeket olvastad már?

címlapfotó

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek