Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Betiltás helyett: kérdéses megoldás vetődött fel a hazai PET-palackok problémájára

Nem tudjuk, hogy mennyire jó ötlet ez, de mindenesetre a semminél biztos jobb. Ti mit gondoltok erről a megoldásról a temérdek műanyag PET-palack problematikájára?

Nem egyszerű nálunk az egyszer használatos műanyagok betiltásának ügye. Nemrég írtunk róla mi is, hogy úgy tűnik, végre betiltják őket a nejlonzacskókkal és műanyag tasakokkal együtt 2021 januárjától, méghozzá uniós előírásra, az ország környezettudatos fele fellélegzett, azonban nemsokkal a döntés után jött a hír, hogy a kormány megvétózta saját magát, és sajnos visszavonták a törvényjavaslatot.

Egyes feltételezések szerint a soltvadkerti térségben sokaknak ad munkát a műanyagipar, ez is állhat a műanyagpártoló döntés mögött – írja a hvg.

Fizetni kéne a palackokért

Később arról is szó esett, hogy jövő nyártól mégis betiltják az egyszer használatos műanyagokat, most viszont megint máshogy áll a dolog: a BETÉTDÍJAS PET-PALACKOK merültek fel megoldásként, amiről Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz tulajdonos-ügyvezetője éppen tárgyalásokat folytat a kormánnyal. Elmondása szerint Szlovákiában és a cseheknél már el is fogadták az erre vonatkozó törvényjavaslatokat.

Az ügyvezető szerint a PET-palackoknak amúgy több jó tulajdonsága is van: ha szelektíven gyűjtik, a gyártóhoz visszakerülve még legalább 8-10 alkalommal újrahasznosíthatják őket, és annak ellenére hogy a tengerekbe, óceánokba és folyókba tömegével kerül műanyagszemét formájában, úszik a vízfelszínen, ezért könnyen összegyűjthető.

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

treff7
treff7 Thu, 2020-06-18 09:27

Jó nagy hülyeséget boncolgat a cikk!
A műanyagok belsejéről is leválnak mikroműanyagok, ami az álmoskönyv szerint igencsak ártalmas a szervezetre, ezenkívül, mi az a hülyeség, hogy úszik a vizen!
Vagy valaki rátekeri majd a kupakokat mielőtt vízbe dobja őket, így könnyen összegyűjthető???? A vízzel teli palack lesüllyed a tengerfenékre!
Akármennyire is kényelmetlen, de jelenleg nincs más megoldás, ami a környezetet is kíméli, az egészséget se rombolja, mint visszahozni az üvegeket.

Anagyferó
Anagyferó Thu, 2020-06-18 07:40

A visszaváltható műanyag palack nem egy új találmány. Régen az üdítőket árulták ilyenben. Ez megoldás lehet biztosan, mert a kukázás még mindig létezi, és ha valakik beledobják a kukába, ha pénzt kapnak érte, biztos a csövesek és a kukázók összeszedik. A lényeg, hogy a visszaváltóban csak tiszta palackot vegyenek vissza.