Útmutató a kókusztejhez: nézd meg, mit rejt a konzerv

Csak hogy még nehezebb legyen eligazodni a növényi tejek világában, most megtudhatjuk, hogy a konzerv kókusztej miért nem ugyanaz, mint a dobozos, amit a kávéba öntünk. Készüljünk fel, nem minden az, aminek látszik!

A konzerv kókusztej egy fantasztikus alapanyag, amit elsősorban főzésre használhatunk. Nem összekeverendő a boltok polcain sorakozó növényi dobozos tejekkel, amik sokkal hígabbak nála, és ízben is szolidabbak. A cikkből megismerhetjük a különbséget az összes fajta között, és megtudhatjuk, mi is van tulajdonképpen a konzerv kókusztejben.

Útmutató a kókusztejhez: nézd meg, mit rejt a konzerv

Tej van a kókuszban?

Ha vettünk már egész kókuszdiót, és keserves kínok közt felnyitottuk, akkor valószínűleg kóstoltuk a benne lévő, átlátszó és vizes folyadékot. Megtévesztő módon ezt nem kókusztejnek, hanem kókuszvíznek hívják és semmi köze a konzervhez.

Abban ugyanis a kókusz húsa található, vízzel krémesítve. Ettől lesz ilyen gazdag állagú, és nem folyós, mint a megivásra szánt tej.

Amikor kinyitjuk a konzervet, általában találkozhatunk egy krémes, sűrű réteggel. Ezt a zsírosabb részt kókusztejszínnek hívják, és külön is használhatjuk ételekben. Ebben az esetben több folyadékkal kell majd hígítanunk, ha nem akarjuk, hogy túl sűrű legyen a kész fogás.

Persze fel is rázhatjuk használat előtt a konzervet, így egyenletesen sűrű kókusztejet kapunk, a „tejszín” elkeveredik a „tejjel”.

Láthatjuk tehát, hogy a három különböző kókusztej mind más és más. De mikor, melyiket érdemes használni?

Melyik mire jó?

A kókusz termését hagyjuk meg különlegességnek: ritka is, feltörése is nehéz, és a belőle kinyerhető kókusztej kevés, és főzésre alkalmatlan. Tehetjük azonban turmixokba, smoothieba, ha nagyon különlegessé akarjuk tenni őket.

A dobozos növényi tejeket (italokat) használjuk elsősorban laktózmentes vagy vegán süteményekhez, italokhoz, kávékhoz és más desszertekhez.

A sűrű, gazdag konzervből pedig készítsünk curryket, krémlevest és mindenféle izgalmas ragut. A legfontosabb, hogy olyat keressünk, ami nincs előre édesítve:

Szintén kerüljük, a „light” kókusztejet is, ez ugyanis alacsonyabb zsírtartalommal rendelkezik. Az így elveszett krémességet pedig általában állagjavító szerekkel próbálják visszanyerni a gyártók. Maradjunk inkább a jól bevált, zsíros verziónál, az ételeink is finomabbak lesznek tőle.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A kamrák gyakori tagjai a konzervek, ismerjük meg őket:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Puha almafánk egyszerűen

Az amerikai fánkok egy érdekes alfaja az 'apple fritter', vagyis az almafánk: sütőporos tésztája gyorsan és macera nélkül bekeverhető, nem kell várni a kelesztésre sem. Felhőpuha ...

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik a testedben, ha rendszeresen eszel banánt

Sokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...