Egy zacskó zabpehely felhasználásának 4 izgalmas módja

A zabpehely sokak fejében úgy él, mint unalmasan egészséges alapanyag, amiből csak kása és keksz készülhet. Pedig ez abszolút nem így van, az apró szemek rengeteg más dologra is képesek: lássuk, mire!

Zabpehelyből készül sok gyerek rémálma: a zabkeksz. Akik nem kedvelik, úgy tartják, hogy ez nem is egy igazi édesség, csupán a egy átverés, amelynek keretében az ember rá van kényszerítve, hogy egészséges süteményeket egyen. Ebből a rossz helyzetből elég nehéz kihúzni a zabpelyhet, persze azért megpróbálni mindig érdemes. Következzen most egy rakás olyan izgalmas konyhai megoldás a pehellyel, aminek köze sincs a kekszhez vagy a kásához.

Egy zacskó zabpehely felhasználásának 4 izgalmas módja

Morzsasüti

A zab szemcsés állaga lehetővé teszi, hogy felhasználjuk egy fenséges, gyümölcsös morzsasütihez. Ennek ugye fő lényege, hogy a szaftos, szinte lekvárszerű gyümölcsréteg tetején egy porhanyós, ropogós morzsaréteg pihen.

Nos, ennek a morzsarétegnek sokat segíthetünk a ropogósság válásban, ha a keverékébe egy kis zabpelyhet is teszünk.

A kisebb-nagyobb zabszemek ugyanis kiállnak majd a tésztából, ettől egyenetlenebb lesz a sütemény felülete, ami pedig több barnulást és több ropogósságot jelent. Egyszerűen csak keverjünk egy marék zabot a lisztes-vajas keverékbe, és tetszés szerint hagyjuk olyan rusztikusra, ami nekünk szimpatikus.

Energiagolyó

A zabpelyhet eldolgozhatjuk valamilyen aszalt gyümölccsel, hogy pár hozzávalós, majdnem „zselés”, ragacsos golyókat kapjunk belőle. Mivel mind a zabban, mind az aszalt gyümölcsökben sok az energia, ezek az apró bonbonok viszonylag egészséges nassolnivalónak számítanak.

Kiváló erre a célra például a datolya, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, de a szerény mazsola is. Szükségünk lesz még a golyókhoz valamilyen folyadékra (gyümölcslé vagy víz) és ízesítőkre (kakaópor, fahéj, egyéb fűszerek). Ezeket kell egy késes aprítóban összedolgoznunk, amíg gyúrható masszát nem kapunk. Ezek után pedig már csak a formázás van hátra. És persze a nassolás.

Panírbunda

A különböző rántott ételek bundájába is tehetünk zabot, nagyjából hasonló okból, mint a morzsasütik tetejére. Itt érdemes lesz viszont aprószemű zabot használni, vagy a nagyszeműt egy kicsit durvábbra darálni.

Így jobban ragad majd a panírozni kívánt ételre, és nem esik le majd olyan könnyen. Elvegyíthetjük a zsemlemorzsával, vagy teljesen ki is válthatjuk a zabbal, így egy nagyon érdekes, izgalmas panírt kapunk, ami meglepi majd még a zabutálókat is.

Fasírt

Szintén a zsemlemorzsa helyett kerülhet a zabpehely különböző fasírtokba. És persze nemcsak húsos, de zöldséges verziókba is, hiszen ezekbe amúgy is kell általában valamilyen gabona.

Ahogy a panírnál, itt is érdemes enyhén aprítani a zabot egy aprítógépben, hogy a készülő fasírt ne legyen olyan darabos, és a pelyhek ne veszélyeztessék a fasírt épségét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több alapanyag és izgalmas recept:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek