4 buktató, amit kerülj el panírozás közben

A panírozás egy viszonylag gyakori konyhai folyamat, amihez rendszeresen fordulunk, ha egy ételt ropogós, aranybarna bundába szeretnénk bújtatni. De mire érdemes figyelni, hogy mégis bunda legyen az a bunda? A mai Napi Tipp elárulja.

Sokan úgy gondolnak a panírozásra, mint egy nagy-nagy konyhai macerára, amin minél gyorsabban túl van az ember, annál jobb. És igen, tényleg vannak benne buktatók, persze egyáltalán nem nagyok, és könnyedén meg lehet őket ugrani. Vegyük most sorra a panírozás néhány fontos szabályát, hogy a következő rántott akármi csodásan sikerüljön.

4 buktató, amit kerülj el panírozás közben

Készítsd elő az ételt

A panírozás egészen sok előkészülettel jár: nyilván ki kell alakítani a katonásan sorakozó állomásokat a különböző paníranyagokkal, a sütőedényt és a bundába bújtatandó ételeket is. Ez utóbbiakat azonban nem egyszerűen csak felvágni kell.

Nagyon fontos, hogy megfelelően elő legyenek készítve a húsok, zöldségek és egyebek, amiket panírozni szeretnénk.

Ettől a lépéstől függ a panír sikere, ugyanis, ha nem tapad rá rendesen a bunda, vagy alatta íztelen lesz az étel, az igen szomorú eredményhez vezet. Ezért mindenképpen tegyük meg a következő lépéseket:

  • távolítsuk el a nedvesség nagy részét a hússzeletek, zöldségdarabok, stb. felületéről (pl. papírtörlővel)
  • alaposan fűszerezzük be a panírozás előtt az ételeket

Ügyelj a tojásos tálra

A panír három hozzávalója közül talán a tojás képes a legtöbb bosszúságot okozni, amikor a tálak között váltogatva bevonjuk a sütésre szánt darabokat. Leginkább azért, mert ha nem verjük fel alaposan a tojást, akkor nem fogja olyan egyenletesen bevonni az étel felületét.

Ezért bizonyosodjunk meg az alábbi dolgokról:

  • a tojásunk friss, és lehetőleg nem teljesen hűtőhideg
  • a tojást alaposan felvertük villával vagy habverővel, és már nem maradtak benne különálló részek (sárgája, fehérje)
  • esetleg a jégzsinórtól is megszabadulhatunk (átszűrve a tojást), mert ez nagyobb darab, amit bizony nehéz felverni, és a későbbiekben megnehezítheti a dolgunkat

Kerüld el a keveredést

Minden panírozó rémálma, amikor a liszt átvándorolt a tojásos tálba, a tojás pedig a zsemlemorzsa között kötött ki. Természetesen ez nem a világ vége, de nagyban megnehezíti a feladatunkat, ezért érdemes megelőzni.

A következő dolgok bevetésével mind megakadályozhatjuk a keveredést:

  • alkalmazzuk a kétkezes módszert: az egyik kezünkkel csak a száraz (liszt, zsemlemorzsa), míg a másikkal csak a nedves (tojás) tálba nyúljunk: így a kezünkön sem alakul ki bundaréteg, és a tálak tartalma is nagyrészt sértetlen marad
  • használhatunk villát vagy csipeszt is, főleg ha kisebb méretű dolgokat panírozunk

Készítsd őket frissen

Sokan szeretnek előre készülni, és a már bepanírozott ételeket előre elkészítik, majd beteszik a hűtőbe. Ez azonban több szempontból sem túl előnyös választás.

Egyrészről ez okozhatja a panír leválást egyes részeken (a nedvesség miatt), másrészt a később kisütött ételek bundája nem lesz annyira ropogós.

A legjobb ezért, ha frissen készítjük el a rántott ételeket. Ilyenkor ezekre figyeljünk:

  • ne halmozzuk egymásra a szeleteket, darabokat, mert leszedik egymásról a panírt
  • inkább fektessük őket egy nagy, száraz tálcára vagy tálra, egy rétegben, hogy minél kevésbé érintkezzenek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Továbbo okos konyhai praktikákat leshetsz el:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...