4 buktató, amit kerülj el panírozás közben

A panírozás egy viszonylag gyakori konyhai folyamat, amihez rendszeresen fordulunk, ha egy ételt ropogós, aranybarna bundába szeretnénk bújtatni. De mire érdemes figyelni, hogy mégis bunda legyen az a bunda? A mai Napi Tipp elárulja.

Sokan úgy gondolnak a panírozásra, mint egy nagy-nagy konyhai macerára, amin minél gyorsabban túl van az ember, annál jobb. És igen, tényleg vannak benne buktatók, persze egyáltalán nem nagyok, és könnyedén meg lehet őket ugrani. Vegyük most sorra a panírozás néhány fontos szabályát, hogy a következő rántott akármi csodásan sikerüljön.

4 buktató, amit kerülj el panírozás közben

Készítsd elő az ételt

A panírozás egészen sok előkészülettel jár: nyilván ki kell alakítani a katonásan sorakozó állomásokat a különböző paníranyagokkal, a sütőedényt és a bundába bújtatandó ételeket is. Ez utóbbiakat azonban nem egyszerűen csak felvágni kell.

Nagyon fontos, hogy megfelelően elő legyenek készítve a húsok, zöldségek és egyebek, amiket panírozni szeretnénk.

Ettől a lépéstől függ a panír sikere, ugyanis, ha nem tapad rá rendesen a bunda, vagy alatta íztelen lesz az étel, az igen szomorú eredményhez vezet. Ezért mindenképpen tegyük meg a következő lépéseket:

  • távolítsuk el a nedvesség nagy részét a hússzeletek, zöldségdarabok, stb. felületéről (pl. papírtörlővel)
  • alaposan fűszerezzük be a panírozás előtt az ételeket

Ügyelj a tojásos tálra

A panír három hozzávalója közül talán a tojás képes a legtöbb bosszúságot okozni, amikor a tálak között váltogatva bevonjuk a sütésre szánt darabokat. Leginkább azért, mert ha nem verjük fel alaposan a tojást, akkor nem fogja olyan egyenletesen bevonni az étel felületét.

Ezért bizonyosodjunk meg az alábbi dolgokról:

  • a tojásunk friss, és lehetőleg nem teljesen hűtőhideg
  • a tojást alaposan felvertük villával vagy habverővel, és már nem maradtak benne különálló részek (sárgája, fehérje)
  • esetleg a jégzsinórtól is megszabadulhatunk (átszűrve a tojást), mert ez nagyobb darab, amit bizony nehéz felverni, és a későbbiekben megnehezítheti a dolgunkat

Kerüld el a keveredést

Minden panírozó rémálma, amikor a liszt átvándorolt a tojásos tálba, a tojás pedig a zsemlemorzsa között kötött ki. Természetesen ez nem a világ vége, de nagyban megnehezíti a feladatunkat, ezért érdemes megelőzni.

A következő dolgok bevetésével mind megakadályozhatjuk a keveredést:

  • alkalmazzuk a kétkezes módszert: az egyik kezünkkel csak a száraz (liszt, zsemlemorzsa), míg a másikkal csak a nedves (tojás) tálba nyúljunk: így a kezünkön sem alakul ki bundaréteg, és a tálak tartalma is nagyrészt sértetlen marad
  • használhatunk villát vagy csipeszt is, főleg ha kisebb méretű dolgokat panírozunk

Készítsd őket frissen

Sokan szeretnek előre készülni, és a már bepanírozott ételeket előre elkészítik, majd beteszik a hűtőbe. Ez azonban több szempontból sem túl előnyös választás.

Egyrészről ez okozhatja a panír leválást egyes részeken (a nedvesség miatt), másrészt a később kisütött ételek bundája nem lesz annyira ropogós.

A legjobb ezért, ha frissen készítjük el a rántott ételeket. Ilyenkor ezekre figyeljünk:

  • ne halmozzuk egymásra a szeleteket, darabokat, mert leszedik egymásról a panírt
  • inkább fektessük őket egy nagy, száraz tálcára vagy tálra, egy rétegben, hogy minél kevésbé érintkezzenek

Rántott csemegeuborka

Hát magyarok vagyunk, nem? Rántsunk ki mindent is, ugyebár! Mi már rendszeresen készítjük, szóval most nektek is elhoztuk ezt a receptet, higgyétek el, nagyon egyszerű és finom is, és ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Továbbo okos konyhai praktikákat leshetsz el:

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...