Ezért jársz jobban a tepsis tócsnival, mint a serpenyőssel

A tócsni gyakori ebéd/vacsoraötlet, hiszen olcsó, könnyedén elkészíthető és viszonylag gyors megoldásnak számít, ha korognak a gyomrok. A Napi Tipp most még ennél is könnyebbé teszi a dolgunkat, hiszen a serpenyőt tepsire cseréli. Nézzük, miért is jó ez nekünk!

Amikor elhatározzuk magunkat, hogy bizony tócsnit fogunk sütni vacsorára, már jó előre felsejlik néhány mentális kép arról, hogy milyen élmény is lesz beleharapni a ropogós krumplitallérokba. Szinte már érezzük a szánkban a fokhagymás tejfölbe mártogatott lapcsánka ízét… majd egy másik, sokkal kellemetlenebb illat is feltűnhet: az olajban sütés állott, kiűzhetetlen, penetráns szaga. Milyen szép is lenne, ha megoldhatnánk a tócsniprojektet mindezek nélkül, nem? Nos, a megoldás egyszerű: elég, ha lecseréljük a serpenyőnket tepsire – ezzel nemcsak a fenti olajkatasztrófát kerülhetjük el, hanem sok minden mást is.

Ezért jársz jobban a tepsis tócsnival, mint a serpenyőssel

Kevésbé lesz zsíros a lepény

Egyrészt kevesebb olajat is használunk, másrészt nem merítjük el teljesen a lepényt a zsiradékban: épp, csak alá kell elegendő mennyiségűt önteni, majd rácsöpögtetni még pár kanálnyit.

A tepsis lapcsánka szerkezete is jobban ellenáll az olajnak: nem szívja annyira magába, könnyebb lesz papírtörlőn felitatni róla a felesleget.

Megúszható az olajszag

Mivel az egész folyamatot kvázi „bezárjuk” a sütő zárt közegébe, nem lesz olyan brutálisan olajszagú a konyhánk, mintha a nyílt tűzhelyen, hosszasan sütnénk a kis lepényeket egymás után, órák hosszat.

Persze egy rövid szellőztetés így sem árt majd, valamint jobb, ha ellenőrizzük a sütőnk belsejét és egy kicsit áttöröljük zsíroldóval.

Nagyobb adag készülhet

Jöjjön némi matek: egy ugyanakkora adag lapcsánkamasszát jóval kevesebb macerával süthetünk ki tepsiben, mint serpenyőben, ezért akár bátran meg is duplázhatjuk a mennyiségeket, ha tepsivel dolgozunk. Két hatalmas tepsis tócsni pedig boldogan jóllakat egy kisebb családot/asztaltársaságotbaráti konklávét.

Könnyebb az újramelegítés

Érdekes módon még a lapcsánka maradékai is könnyebben kezelhetőek, ha nem serpenyőben sültek: a kevesebb olaj miatt másnap/hidegen is kellemesebb lesz megenni a lepényeket, sőt, egy gyors mikrós/sütős vagy száraz serpenyős átmelegítés-pirítás után szinte eredeti állapotukban fogyaszthatjuk majd őket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okosodj ezekkel a konyhai furfangokkal:

Címlapról ajánljuk

További cikkek