Ezért tegyél egy darab répát a fazékba, amikor bő olajban sütsz

Az olajban sütés egy kellemetlen, mégis sokszor szükséges konyhai folyamat, amivel meggyűlik a baja az embernek. Szerencsére vannak apró trükkök és tippek, amelyekkel könnyebbé lehet tenni, például a lenti ötlettel is.

Az olajban sütés elengedhetetlen megannyi kedvelt, ropogós külsejű ételünkhöz, így nyilván viszonylag nehéz megválni tőle a konyhában. Pedig néha úgy tűnik, mint ha csak a baj lenne vele: büdös, veszélyes, egészségtelen, sokat kell utána takarítani, és a fáradt zsiradék sem tűnik el magától. És végső soron tényleg nem lehet máshogy tökéletes rántott húst készíteni, csak az olajban sütés minden kényelmetlenségével. Persze apró dolgokat mégis tehetünk, hogy egy fokkal könnyebbé tegyük a dolgot: például megelőzhetjük, hogy az olaj olyan gyorsan égett és keserű legyen. És mégis hogyan? Mindjárt kiderül!

Ezért tegyél egy darab répát a fazékba, amikor bő olajban sütsz

Mitől lesz keserű az olaj?

Bármit is sütöttünk olajban, észrevehettük már korábban, hogy néhány kör után az olaj határozottan sötétebb színt vesz fel. Ezzel pedig általában együtt jár az a kellemetlen mellékhatás is, hogy az olaj keserű ízt ad át a benne sülő ételeknek.

Hiszen nemcsak a fánk, a rántott hús és a sült krumpli változik meg sütés közben, hanem a sütéshez használt „közeg”, vagyis az olaj is.

Bármennyire ügyesek is vagyunk, nem fogjuk tudni elkerülni, hogy apró darabkák váljanak le az ételek felületéről. Ez pedig azért rossz hír, mert ezek az apró darabkák bizony tovább sülnek – majd idővel meg is égnek – az egyre forróbb olajban. Ez pedig tulajdonképpen olyan, mint ha odaégettünk volna valamit a fazékban.

Hogyan előzhetjük meg?

Mivel a forró olaj sülés közben végig körbeveszi a benne úszkáló delikvenseket, sajnos valamennyit átad nekik a saját ízéből is. Ez persze akkor sem valami kellemes, ha csak tiszta olajról van szó (ezért próbálunk minél több olajat lecsöpögtetni az ételekről), akkor viszont kifejezetten kellemetlen, amikor már a kormos, keserű aroma ivódik bele egy-egy falatba.

Szerencsére könnyen elkerülhetjük ezt a keserű ízt, ha sütés közben megszabadulunk az apró, úszkáló darabkáktól, mielőtt megégnek. Ehhez pedig nem egy apró szita vagy valamilyen különleges eszköz kell, csupán egy darab répa.

Igen, pár darab, nagyjából 5 cm hosszú répa képes felvenni az olajban úszkáló szemcséket, és mint egy mágnes, magához vonni őket. Így elkerülhető a sütőzsiradék keserűvé válása.

Néhány tipp

A következő dolgokra érdemes figyelni:

  • a répát pucoljuk meg, úgy adjuk hozzá a fazék tartalmához
  • a sütni kívánt étellel együtt adjuk hozzá a répát
  • ha nagyon elhasználódik, cseréljük ki két sütés között a répát, különben megég majd, és ismét keserű lesz az olajunk
  • a répás trükk kifejezetten jól működik olyan ételeknél, amelyekről sok, apró szemcse lejöhet (panírozott, rántott ételek, lisztes tészták, stb.)

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai trükkök és tippek minden mennyiségben:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?