Vaj vagy margarin?

Most nem az egészséges/nem egészséges vitába szállunk be, hanem azt nézzük meg, melyiket jobb sütésre, főzésre használni.

Ahhoz, hogy a fenti kérdésre válaszolni tudjunk, meg kell ismernünk a vaj és a margarin eredetét, vagyis azt, hogy miből és hogyan készülnek.

A vaj

A vaj - nem csak ez a házi készítésű, hanem még a bolti is - tejből, tejszínből készül, azaz állati eredetű fehérje. A jó vaj zsíros, legalább 80% zsírtartalmú, ami ijesztően hangzik ugyan, de a címben feltett kérdés szempontjából fontos lesz. A zsírok nagy része telített, kis részben többszörösen vagy egyszeresen telítetlen – ez utóbbi az egészségesebb fajta. Koleszterintartalma az, ami miatt az egészségességi versenyben esetleg lemarad, hiszen – mondjuk úgy, hogy - van benne koleszterin az állati eredet miatt. Hamarabb avasodik, és alacsonyabb hőfokon ég, mint a növényi olajok, ezért zsírban sütésre önmagában nem javasolt.

A margarin

A margarin ugyanakkor növényi eredetű, és ez a fő fegyver az éljenzőknél. Szobahőmérsékleten is félkemény állagú marad – eredetileg hidrogenizálással, azaz leegyszerűsítve a zsírok megkeményítésével, illetve a növényi olaj és víz elegyítésével, emulziójával készül, amelyhez emulgeálószereket, például lecitint is felhasználnak. Mára a hidrogénezés a veszélyes transzzsírok miatt háttérbe szorult, és részleges hidrogénezéssel, valamint másfajta zsírok használatával, például pálmazsírral készítik a margarinokat. A készítéstől és a felhasznált alapanyagoktól függően a margarinok zsírtartalma változó: 20-75% közötti lehet, de a magasabb zsírtartalmú margarinok előállítása már olyan drága, hogy Magyarországon nem találunk ilyet az üzletekben. Az ún. sütőmargarin vagy a kockamargarin zsírosabb, de nagyobb eséllyel tartalmaz transzzsírsavakat is.

Zsírtartalom

És most jöjjön a lényeg, ez pedig a zsírtartalomban rejlik. Az, hogy ízre ki melyiket szereti jobban, személyes preferencia kérdése. Sőt, ma már vajízű margarint is lehet kapni. Az viszont, hogy a süteménynek milyen állaga lesz, nagyban függ a zsírtartalomtól. A sok zsírtól lesz puha, rugalmas vagy omlós a tészta, ugyanezt a margarinnal nem lehet elérni. Pl. omlós tésztában a magas víztartalom miatt nem javasolt, mert szétfolyik, nem választja el a lisztes rétegeket, így a tészta kemény és ropogós lesz ahelyett, hogy omlana, foszlana. Kevert süteményekben jobban szerepel, de érdemes tenni egy próbát: készítsük el ugyanazt a süteményt egyszer margarinnal, egyszer vajjal, és magunk is láthatjuk a különbséget.

Hozzászólások

witch

En islert meg linzert keszitettem egyszer margarinnal vaj helyett es igy sutes utan rogton puha volt. Amikor vajjal sutom, akkor masnapig varni kell, hogy megpuhuljon a lekvartol.

terranova56

Természetesen itt sem tudtuk meg mib?l készül a margarin

Sztundi

Sajnos muanyagbol :(

Coook

Nagy általánosságban szobah?mérsékleten szilárd növényi zsiradékból, pl pálmazsír, olykor kevés állati zsírból, folyékony növényi olajból, vízb?l, esetleg kevés tejb?l készült emulzió, amelyet emulgeáló szerekkel segítenek, pl lecitinnel. Ezen kívül szinezéket és ízesít?ket is tartalmaz, hogy hasonlítson a vajra. Minden márkának és gyárnak saját receptje van, de Magyarországon kötelesek feltüntetni a csomagoláson, hogy pontosan mit tartalmaz a termék.

terranova56

kösz, most már csak annak kell utánajárnom mit jelent az hogy 25 vagy 50 %-os zsírtartalom, mert úgy tudom a vaj 100%-os

Coook

A számok a zsírtartalmat jelentik, vagyis azt, hogy a margarinban a víz és az emulgeálószerek mellett mennyi a zsír. A vajnál ugyanez, csak ott ugye víz van benne, de relatív kevés. Mint a cikkben is említem, a jó vaj 80%-nál kezd?dik. Magyarországon a teavaj min. 80% zsírtartalmú, a márkázott vaj elnevezést az ennél is zsírosabb, 82%-os vajak kapják, a szendvicsvaj 70%-os, de annak érezhet?en kevésbé krémes, selymes az állaga és tényleg vizesebb íz?. A vajkrémek pedig vajtartalmúak ugyan, de azt én nem is sorolnám ide. A vaj zsírtartalma egyébként attól függ, hogy tejb?l vagy tejszínb?l készül-e, valamint, hogy mennyi vizet köpülnek ki bel?le az el?állíítás során, ami tulajdonképpen nem is víz, hanem író. A víztartalom pedig azért fontos, mert befolyásolja a sütés utáni állagot. Nyilván nem mindegy, hogy folyadékot adunk-e egy tésztához, vagy zsiradékot.

terranova56

Köszi, én azt gondolom, ha nem tudsz valamit akkor kérdezz meg olyant aki ért hozzá, hasznos dolgokat osztottál meg velem, ezt megköszönöm, ja és a profilodnál írják, hogy 40 recepted van fent, na én ezeket most megfogom keresni

Törölt felhasználó

A margarin egy egészségtelen, természetellenes, iparilag el?állított vajhelyettesít? termék, ami általában transzzsírokat, és feldolgozott hidrogénezett növényi olajokat tartalmaz. A vaj teljesen természetes, az emberiség régóta fogyasztja, és sokkal finomabb és egészségesebb választás?

terranova56

köszi, és jobb mint a margarin

Törölt felhasználó

S?t. A finomított étolaj nem éppen azt jelenti, hogy "finom" :-) Nagyvonalakban: minden finomított étolaj halálos mérgekkel készülnek. Hexán oldószerrel oldják ki az olajtartalmat a magból, savaznak citromsavval és lúgoznak marónátronnal. 240 C fokig felmegy az eljárásokban az étolaj, ami biztosan eredményez transzzsírsavakat. Koleszterin? Szervezetünk állítja el? a 80 %-át, nem az étellel visszük be.

terranova56

Igen a koleszterin, az egy érdekes téma, viszont a szakácsok azt mondják, hogy a vajhoz kell adni valami adalékot, zsírt, olajat, ha sütni akarsz benne, mert a vaj megég nincs még tapasztalatom, mert a 2500- 3000 ft /kg-os árt kicsit durvának tartom, amikor tizedéért megkapom az olajat.

witch

Szoval, arrol volt szo, hogy most nem az a kerdes, hogy melyik az egeszsegesebb. Megis odakanyarodott a hozzaszolasok miatt. Akkor viszont kivancsi lennek, hogy kardiologusok miert tamogatjak annyira margarint? Megvettek oket kilora? :o)

Törölt felhasználó

Én mindent vajjal készítek, sokkal finomabbak azok a sütemények amelyek vajjal készülnek. Ha finomat akarunk enni akkor vajjal kell sütni a süteményeket. Ha a recept vajat ír egy ételhez akkor azt se helyettesítsük margarinnal, már a szaga sem jó.

Törölt felhasználó

Imádjuk a vajat, összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a margarin! De mivel pótoljam, ha tejallergiás van a családban?

Intizar

Szerintem viszont sokatmondó, hogy margariníz? vajat soha senki nem próbált meg el?állítani.

Yoss-X

Nem eszem margarint. Soha.

Koncz László

A vajban minimális koleszterin van,csupán egy töredéke annak mint amennyire szükségünk van!Ha egy napig nem termelne koleszterint a szervezetünk,akkor meghalnánk!A koleszterin,a zsír,a só,a vitaminok emberi szervezetre gyakorolt "rossz hatása" a gyógyszeripar több évtizedes hazugsága.A margarin majdnem minden esetben állott,avas növényi olajokból készül,ami izületi gyulladás,és rákkelt?,ráadásul össze se lehet hasonlítani az ízét a vajéval!A margarin a gyógyszeripar hazugsága mellett az olcsósága miatt terjedt el a kilencvenes évek elejét?l.Summa summárum mindenki egyen vajat,jó fajta zsírt és ha tud szerezni,akkor házilag hidegen préselt olajakat,semmi esetre sem vegyszeres boltit!

Címlapról ajánljuk

További cikkek