Mutatjuk a vajtárolás aranyszabályait

A vajtárolással kapcsolatban sokszor felmerül a kérdés: hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten tartsuk? Most elmondjuk, mire kell figyelni!

A vajat legtöbben a hűtőben tartják, hiszen a tejtermékeknek ott a helyük. A vajnál azonban sokkal összetettebb ez a kérdés. Vannak helyzetek és receptek, amikor sokkal jobb, ha szobahőmérsékleten tároljuk. Nézzük, mik a vajtárolás aranyszabályai, melyeket érdemes betartani.

Mutatjuk a vajtárolás aranyszabályait

A margarin és a vaj biztonságosan tárolható szobahőmérsékleten, bár a vaj pár nap után megavasodhat. Akkor érdemes kint hagyni, ha 1-2 napon belül biztosan elfogyasztásra kerül

– idézi a Food52 cikke az USA Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) ajánlását.

Harold McGee, az On Food & Cooking szerzője hozzáteszi, hogy szobahőmérsékleten a vaj csak kevés vizet enged, ami apró cseppekben jelenik meg a felületen, ezek ráadásul megakadályozzák a mikrobák elszaporodását. A sózott változatra ugyanez igaz, a só ugyanis remek tartósítószer. Ettől függetlenül a legbiztonságosabb, ha a hűtőben tároljuk, hiszen ott akár hónapokig is elállhat.

Mikor meddig jó?

Fagyasztóban tárolás: könnyedén előfordulhat, hogy az ember többet vett, mint amennyit biztonságosan el tud fogyasztani. Szerencsére a vaj remekül eltárolható a fagyasztóban, hiszen felengedve tökéletes állagú lesz.

Szobahőmérsékleten tárolva 1-2 napig is eláll

Hűtőben raktározva: mint már említettük, hűtőben hónapokig is eláll. 12-24 órával a felhasználás előtt érdemes kivenni, és egy hideg helyiségben vagy kamrában tárolni. Ez különösen akkor fontos, ha sütemény készül belőle.

Szobahőmérsékleten hagyva: a sózott, zsírosabb vajakat itt érdemes tárolni, ha 1-2 napon belül biztosan felhasználjuk őket. Tésztához, rizottóhoz és pirítóshoz ez a legjobb választás.


Még több konyhai praktika:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...