3 dolog, amire figyelj oda kelt tészta nyújtásánál

Pogácsa, bukta vagy fahéjas csiga: mindegy, hogy mi készül a kelt tésztából, egy ponton valószínűleg eljutunk majd a nyújtáshoz, ami bizony egy ilyen rugalmas tésztánál nem egyszerű. A mai Napi Tipp azonban segít majd leküzdeni az akadályokat.

A kelt tészta alapvetően egy nagyon csodás dolog: ha jól megdolgozzuk, ruganyossá válik, a sütőben gyönyörűen megnő, és lágy, légies, levegős lesz. Azonban ez a kellemes állag néha kellemetlenséget is okozhat. A különböző kelt költemények között sok olyan van, amihez sodrófával vékonyra kell nyújtanunk a kelt tésztát, és aki ezt már próbálta, az tudja, hogy bizony az a tészta nem adja könnyen magát. Lássunk most pár olyan trükköt, ami gyorsabbá és könnyebbé teszi majd ezt a feladatot.

3 dolog, amire figyelj oda kelt tészta nyújtásánál

Rendesen megkelt tészta

Nem mindig egyértelműen eldönthető, hogy a tésztánk mikor kelt eleget. Hiszen az sem jó, ha alulkelt, és természetesen a túlkelesztéstől is óvakodnunk kell. Az előbbi esetben a tészta nem lesz elég levegős, az utóbbiban pedig túlságosan az lesz, és mindkettő negatívan befolyásolja a kisült sütemények állagát.

Amikor épp elég időt hagytunk a tésztának a növekedésre, majd utána gyorsan átgyúrtuk, akkor kezes bárányként viselkedik majd a sodrófa alatt.

A tökéletes kelesztést pedig az alábbi dolgok alapján ismerhetjük fel:

  • a tészta legalább kétszer akkora, mint korábban volt
  • a tészta felülete szép feszes, érintésre benyomódik, majd lassan ugrik vissza

Lisztezett felület

Természetesen minden tésztás manőverhez szükséges a liszt, hogy ne ragadjon az egész a deszkára. Azonban a nyújtásnál az sem jó, ha lisztben úszik minden: ilyenkor ugyanis a tészta csúszni fog a sok liszten a sodrófa alatt, nem lesz benne kellő ellenállás.

Ekkor azt vehetjük észre, hogy bármennyire próbálkozunk is, a tészta csak nem akar vékonyabb lenni, hanem mindig visszaugrik kicsit. Söpörjünk ki alóla valamennyi lisztet, és próbáljuk újra.

Megfelelő technika

Végül pedig az sem mindegy, honnan és merre dolgozunk a sodrófával. Ahhoz, hogy a leginkább vékony és lehetőleg téglalap alakú tésztát kapjuk, dolgozzunk mindig belülről kifelé.

A szögletes alak eléréséhez pedig ne vízszintesen és függőlegesen sodorjunk, hanem a négy sarok irányába. Ezzel egyszerre nyújthatunk oldalra és előre is, miközben megtartjuk a téglalapalakot is. Legyünk türelmesek a tésztával, mert időre van szüksége a nyúláshoz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...