3 dolog, amire figyelj oda kelt tészta nyújtásánál

Pogácsa, bukta vagy fahéjas csiga: mindegy, hogy mi készül a kelt tésztából, egy ponton valószínűleg eljutunk majd a nyújtáshoz, ami bizony egy ilyen rugalmas tésztánál nem egyszerű. A mai Napi Tipp azonban segít majd leküzdeni az akadályokat.

A kelt tészta alapvetően egy nagyon csodás dolog: ha jól megdolgozzuk, ruganyossá válik, a sütőben gyönyörűen megnő, és lágy, légies, levegős lesz. Azonban ez a kellemes állag néha kellemetlenséget is okozhat. A különböző kelt költemények között sok olyan van, amihez sodrófával vékonyra kell nyújtanunk a kelt tésztát, és aki ezt már próbálta, az tudja, hogy bizony az a tészta nem adja könnyen magát. Lássunk most pár olyan trükköt, ami gyorsabbá és könnyebbé teszi majd ezt a feladatot.

3 dolog, amire figyelj oda kelt tészta nyújtásánál

Rendesen megkelt tészta

Nem mindig egyértelműen eldönthető, hogy a tésztánk mikor kelt eleget. Hiszen az sem jó, ha alulkelt, és természetesen a túlkelesztéstől is óvakodnunk kell. Az előbbi esetben a tészta nem lesz elég levegős, az utóbbiban pedig túlságosan az lesz, és mindkettő negatívan befolyásolja a kisült sütemények állagát.

Amikor épp elég időt hagytunk a tésztának a növekedésre, majd utána gyorsan átgyúrtuk, akkor kezes bárányként viselkedik majd a sodrófa alatt.

A tökéletes kelesztést pedig az alábbi dolgok alapján ismerhetjük fel:

  • a tészta legalább kétszer akkora, mint korábban volt
  • a tészta felülete szép feszes, érintésre benyomódik, majd lassan ugrik vissza

Lisztezett felület

Természetesen minden tésztás manőverhez szükséges a liszt, hogy ne ragadjon az egész a deszkára. Azonban a nyújtásnál az sem jó, ha lisztben úszik minden: ilyenkor ugyanis a tészta csúszni fog a sok liszten a sodrófa alatt, nem lesz benne kellő ellenállás.

Ekkor azt vehetjük észre, hogy bármennyire próbálkozunk is, a tészta csak nem akar vékonyabb lenni, hanem mindig visszaugrik kicsit. Söpörjünk ki alóla valamennyi lisztet, és próbáljuk újra.

Megfelelő technika

Végül pedig az sem mindegy, honnan és merre dolgozunk a sodrófával. Ahhoz, hogy a leginkább vékony és lehetőleg téglalap alakú tésztát kapjuk, dolgozzunk mindig belülről kifelé.

A szögletes alak eléréséhez pedig ne vízszintesen és függőlegesen sodorjunk, hanem a négy sarok irányába. Ezzel egyszerre nyújthatunk oldalra és előre is, miközben megtartjuk a téglalapalakot is. Legyünk türelmesek a tésztával, mert időre van szüksége a nyúláshoz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek