Így tárold az almát, hogy hónapokig elálljon

A téli hónapokban jelentősen lecsökkennek a választási lehetőségeink a gyümölcsök terén, de hazai alma ilyenkor is van, ráadásul hosszú ideig is lehet tárolni őket. Eláruljuk, mi ennek a megfelelő módja Napi Tippünk segítségével.

Korábban írtunk arról, hogy mely zöldségeket és gyümölcsöket nem szabad egymás mellett tárolni, mert úgy gyorsabban megromlanak, és ebből kiderül, hogy az almát nem szabad semmilyen más gyümölccsel együtt tárolni. Mi ennek a magánynak az oka? A sok etilén, amit az alma termel, mivel ez felgyorsítja a romlási folyamatot. Ez egy szempont, de mire kell odafigyelni annak érdekében, hogy az alma hosszú életű maradjon? Ezt gyűjtöttük össze.

Az alma tárolásának legjobb módja

Általános szabály, hogy az almát is száraz, hűvös, fénytől védett helyen kell tartani, azonban az adott környezet és az is befolyásolja ezt, hogy milyen hosszú ideig szeretnéd tárolni őket. Például, ha van egy nagyon hűvös pincéd, akkor az almák akár 10 hónapot is vígan eltölthetnek ott.

Hűtő vs. konyhapult

Ha szeretnéd elnyújtani az almáid élettartamát, akkor a hűtő alsó fiókjában ajánlott tenni őket, itt nagyjából 6-8 hetet bírnak ki. Ha az átlagos szobahőmérséklet egyébként is magasabb nálad, akkor rövidebb időszakokra is érdemes betenni a hűtőbe az almákat.

Persze a pulton is hagyhatod őket, nem fognak azonnal megromlani, de így átlagosan egy hét a szavatossági idejük, a frissen szedett almák esetében pedig legfeljebb két hét.

Magányos almák

Ahogy említettük, más gyümölcsöktől tartsd távol az almákat, azonban, ha erre nincs lehetőséged, akkor egy jól záródó szilikon tasakban, esetleg papírzacskóban tedd be őket a hűtőbe. A konyhapulton külön tálba helyezed őket, már élelmiszerektől elkülönítve, vagy ha ez sem megoldható, akkor papírzacskóban.

Ki a sérülttel

Figyelj arra, hogy a sérült almákat lehetőleg minél előbb elfogyaszt, mivel ezek miatt a többi alma is gyorsabban megromlik. Ha sok almát tárolsz együtt, érdemes ellenőrizni őket, hogy egy rossz alma ne okozza a többi pusztulását.

Mennyi ideig állnak el az almák?

A boltban vásárolt almákat már korábban tárolták és szállították, tehát ezzel már elment egy kis idő. A hűtőben tárolva azonban a leszedéstől számítva akár hónapokig is jók lehetnek az almák. Ahogy írtuk, a boltban vásárolt alma a pulton egy hetet, a hűtőszekrényben pedig hat-nyolc hetet bír.

Ha már felvágtad az almát, akkor ezekkel a tippekkel előzheted meg, hogy bebarnuljon tárolás során.

Előzd meg az ételhulladékot!

Ha sérült almát találsz, akkor ne dobd ki azonnal! Vágd le a csúnya részeket, és tedd félre úgy, vagy készíts belőlük almakompótot, almaszószt vagy valamilyen almás süteményt!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippek a főzéshez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek