Ezért sózd meg a hagymát, amikor dinszteled

A hagyma a legtöbb ételünk alapját adja, ezért mindennapos szereplő a konyhában. Sok apró trükk ismert vele kapcsolatban, a mai Napi Tipp ezek közül az egyikre fókuszál majd. A sónak köze van hozzá.

Amikor hagymát dinsztelünk valamilyen fogáshoz, akkor több dolgot is megtehetünk annak érdekében, hogy tökéletes állagú és ízű legyen a zöldség. Mert igen, ez is fontos ahhoz, hogy a kész étel finom legyen. A hagyma nagyon sokat hozzáad az étel ízéhez, és ha rendesen bánunk vele, el is érhetjük ezt az isteni ízt. De miért kell ehhez a só?

Ezért sózd meg a hagymát, amikor dinszteled

Miért sózzuk?

Adott a szín: valamilyen ételt főzünk, amelynek az alapját az olajon dinsztelt hagyma adja. Mit csinálunk? Felaprítjuk a zöldséget, majd az olajra vetjük, és valamilyen módon elkezdjük párolni. De mi erre a legjobb mód?

A párolódó hagyma megsózása sokaknak csak egy reflex, mások esetleg teljesen el is hagyják ezt a lépést.

Azonban bizonyos esetekben fontos lehet a hagyma megsózása, mégpedig a következő dolgok miatt:

  • a sónak nedvességelszívó hatása van, ezért elősegíti a víz távozását a hagymadarabokból
  • ez azért nagyon jó, mert gyorsabban és alaposabban megpuhul a zöldség
  • ráadásul a karamellizálódás folyamata is előbb beindul, ez is ízesebbé teszi az ételt

Nem kell sok hozzá: egy csipet elég a dinsztelés megkezdésekor, meg fogjuk látni, tényleg sokat számít.

Miért ne sózzuk?

Ellenben, amikor pirítani szeretnénk a hagymát, akkor hagyjuk el a sózást, mert a belőle felszabaduló nedvesség gátolni fogja a gyors karamellizálódást, ami a pirult zöldséghez vezet. Sózás nélkül a hagyma több vizet megtart, ezért a külseje közvetlenebbül érintkezik az olajjal, és így pirul meg.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több okos trükköt, tanácsot leshetsz el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek

Ha ilyen tésztát vettél, ne edd meg, azonnal vidd vissza

A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) arra kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosítóadatokkal megegyező tortellinit ne fogyasszák el! Az érintett termék bármelyik Spar üzletbe visszavihető, a termék teljes vételárát visszafizetik.