Ezért sózd meg a hagymát, amikor dinszteled

A hagyma a legtöbb ételünk alapját adja, ezért mindennapos szereplő a konyhában. Sok apró trükk ismert vele kapcsolatban, a mai Napi Tipp ezek közül az egyikre fókuszál majd. A sónak köze van hozzá.

Amikor hagymát dinsztelünk valamilyen fogáshoz, akkor több dolgot is megtehetünk annak érdekében, hogy tökéletes állagú és ízű legyen a zöldség. Mert igen, ez is fontos ahhoz, hogy a kész étel finom legyen. A hagyma nagyon sokat hozzáad az étel ízéhez, és ha rendesen bánunk vele, el is érhetjük ezt az isteni ízt. De miért kell ehhez a só?

Ezért sózd meg a hagymát, amikor dinszteled

Miért sózzuk?

Adott a szín: valamilyen ételt főzünk, amelynek az alapját az olajon dinsztelt hagyma adja. Mit csinálunk? Felaprítjuk a zöldséget, majd az olajra vetjük, és valamilyen módon elkezdjük párolni. De mi erre a legjobb mód?

A párolódó hagyma megsózása sokaknak csak egy reflex, mások esetleg teljesen el is hagyják ezt a lépést.

Azonban bizonyos esetekben fontos lehet a hagyma megsózása, mégpedig a következő dolgok miatt:

  • a sónak nedvességelszívó hatása van, ezért elősegíti a víz távozását a hagymadarabokból
  • ez azért nagyon jó, mert gyorsabban és alaposabban megpuhul a zöldség
  • ráadásul a karamellizálódás folyamata is előbb beindul, ez is ízesebbé teszi az ételt

Nem kell sok hozzá: egy csipet elég a dinsztelés megkezdésekor, meg fogjuk látni, tényleg sokat számít.

Miért ne sózzuk?

Ellenben, amikor pirítani szeretnénk a hagymát, akkor hagyjuk el a sózást, mert a belőle felszabaduló nedvesség gátolni fogja a gyors karamellizálódást, ami a pirult zöldséghez vezet. Sózás nélkül a hagyma több vizet megtart, ezért a külseje közvetlenebbül érintkezik az olajjal, és így pirul meg.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több okos trükköt, tanácsot leshetsz el:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...