A kelt tészta készítésének 4 fontos szabálya

A kelt tészta nagyon sok minden egyszerre: kellemes gyermekkori emlék, klasszikus megoldás vendégség esetére, és lássuk be, macerás, kényes konyhai szereplő. Nézzük most a tészta készítésének legfontosabb mozzanatait.

A kelt tészta önmagában abszolút nem egy bonyolult dolog: hétköznapi hozzávalókból áll, a receptje is viszonylag egyszerűnek tűnik, és ha jól bánunk vele, akkor nagyon meghálálja. Azonban ebben az utóbbi két tulajdonságában lehet a legkönnyebben elbukni, ugyanis a kelt tészta elhiteti velünk, hogy egyszerű, és szinte alig tudjuk elrontani. Éppen ezért vegyük sorra azokat a lépéseket, amelyek kifejezetten kritikusak a jó tészta elkészítése során, és találjuk meg mindegyikre a megoldást.

A kelt tészta készítésének 4 fontos szabálya

A hozzávalók

Mint minden sütemény és minden recept esetében, a kelt tésztánál is az egész a hozzávalókkal kezdődik. Jelen esetben leginkább a hozzávalók hőmérséklete az, ami kiemelten fontos számunkra.

Ugyanis a sütés során folyamatosan egy dologra kell ügyelnünk: az élesztőre.

Hiszen, ha nincs élesztő, akkor nincs kelt tészta sem. Az élesztő pedig híresen kényes: nem szereti sem a nagyon hideget, sem a nagyon meleget, végig konstans langyosságban kell tartanunk, hogy kifejtse a hatását.

Ez pedig úgy érinti a hozzávalókat, hogy minden, ami hűtött alapanyag (tej, tejszín, vaj, tojás), azt érdemes jó előre kivenni a hidegről, vagy enyhén felmelegíteni. A tej úgyis langyos kell, hogy legyen az élesztő felfuttatásához, a vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza, a tojásokat pedig hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni.

Az összekeverés

Van egy másik nagy ellensége is az élesztőnek: a só. Márpedig ebből is kell a kelt tésztába, különben nem lesz ugyanolyan. A sót a liszttel keverjük el, mielőtt minden mást hozzáadunk, hogy ne kerüljön közvetlen kapcsolatba az élesztővel.

Ezek után már szinte mindegy a sorrend, a tej, tojás, élesztő és vaj egyben is belekerülhet a tálba, de vannak olyan receptek is, ahol az olvasztott vajat már az összeállt tésztához keverik hozzá.

A dagasztás

Ennél a folyamatnál csupán egy fontos dolog van: hogy elég ideig csináljuk. A technika maga abszolút nem lényeges, egyedül arra figyeljünk, hogy alaposan megdolgozzuk a tésztát. Gyúrjuk, nyújtsuk, ahogy csak tudjuk, hogy jó erős gluténszerkezet alakuljon ki benne.

Az átlagos idő, amit a receptek mondanak, nagyjából 10 perc, és ez tényleg elég arra, hogy egy ruganyos, sima felületű gombócot kapjunk. Nyomjuk bele az ujjunkat, és ha a tészta szépen lassan, magától visszajön, akkor jó munkát végeztünk.

A kelesztés

Ahogy a neve is elárulja, a kelt tészta egyik legfontosabb mozzanata a kelesztés. Ehhez egy meleg, de nem forró hely (az élesztő 60 fok felett meghal, és nem dolgozik tovább), és elegendő mennyiségű idő kell.

Arra figyeljünk még, hogy mind a tészta alá, mind a tetejére szórjunk egy kevés lisztet, vagy kenjünk valamilyen zsiradékot (olvasztott vaj, olaj), hogy ne ragadjon az edényhez, és ne száradjon ki. Ha ezt elmulasztjuk, egy száraz kéreg alakul ki rajta, ami darabos tésztához vezet majd az átgyúrás után.

Legalább 45-60 percre lesz szükségünk a kelesztéshez, ez azonban meleg időben kevesebb is lehet. Akkor jó a tésztánk, ha kétszeresére nő. Ügyeljünk arra is, nehogy túlkelesszük, ez sem tesz jót a süteménynek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai folyamatok és feladatok, egyszerűen:

Címlapról ajánljuk

További cikkek