5 jel, amiből biztosra veheted, hogy megromlott a mustár

Napi Tipp: A mustár az egyik legelterjedtebb háztartási alapanyag, ami a legtöbb konyhában a végtelenségig a polcokon él. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében azonban érdemes tudni, hogy mennyi ideig lehet használhatni a lejárati dátum után.

Későn értél haza, de gyorsan készítenél még egy mustáros-fűszeres húst. Ám, amint a mustárért nyúlsz, meglátod, hogy már egy hónapja lejárt. Kidobod? Vajon biztonságos a fogyasztása? Egyáltalán megromolhat a mustár? Röviden: igen. A továbbiakban természetesen még bővebben is kifejtjük a témát.

Honnan lehet tudni, hogy megromlott a mustár?

Tehát a mustár is megromlik, hiszen egyetlen élelmiszer sem tart ki örökké. Más kérdés, hogyan lehet megállapítani, hogy a mustár megromlott-e, különösen akkor, ha a lejárati dátum olvashatatlanná vált a címkén. Bár hozzá tartozik az igazsághoz, hogy az ecet alapú mártások, például a mustár esetében nem történhet olyan nagy baj, ha egy lejárt dátumúból eszel, mégis jobb elkerülni.

A mustár eltarthatósága egyébként elsősorban a típusától, a tárolási módjától és természetesen attól függ, hogy milyen hosszú ideje van nyitva.

Íme egy kis segítség a mustár lejárati dátumán túli eltarthatóságáról:

  • Sima mustár – 1-2 évig használható bontatlanul; 1 évig használható felbontva és hűtőben.
  • Dijoni mustár – 2-3 évig jó bontatlanul; 1 évig használható felbontva és hűtőben.
  • Mézes mustár – 2-3 évig jó bontatlanul; felbontva és hűtőben 1-2 évig jó.

De ne aggódj, mert azért a helyzet nem olyan rossz, vagyis nem feltétlenül kell kidobnod az egy hónapja lejárt mustárt. Ám a 2002-es mártást már tényleg el kell engedned...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai trükköket is vesd be:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...