Ezért rohadnak el a bolti fűszernövények pillanatok alatt

Biztosan veled is megtörtént már, hogy a boltban vásárolt, élénkzöldben pompázó bazsalikom vagy menta két nap alatt fonnyadt, száraz és aszott fűszernövénnyé változott. Ne aggódj, a hiba nem benned van, a friss bolti zöldfűszerek még cserépbe ültetve sem tartanak sokáig.

A cserepes bolti fűszernövények nagyon csábítóak frissességük miatt, a vásárlók pedig jogosan gondolhatják, hogy a földben növekvő mentával, snidlinggel vagy bazsalikommal hosszútávra lehet tervezni. Sajnos a csalódás nem várat magára, az első „szüret”, vagy a vásárlást követő négy-öt nap után már láthatjuk, hogy a növény elkezd száradni, kókadni, napokon beül pedig használhatatlan lesz, mehet is a kukába.

Van rá megoldás, hogy tovább tartsanak a fűszerek!

A Sokszínű vidék cikke szerint két oka is van annak, miért rohadnak el néhány nap alatt a szupermarketekben megvásárolt friss fűszernövények. A nagyüzemben termelt zöldek túlzsúfolva fejlődnek ki, emiatt

  • vagy túl magasra akarnak nőni, ezzel akadályozva, hogy a növénynek oldalhajtásai legyenek, melyekből tovább tud fejlődni,
  • vagy túl szorosan nőnek egymás mellett, a növények pedig elveszik egymástól a tápanyagot, ennek függvényében előbb-utóbb elhalnak.

Mit tehetünk azért, hogy tovább éljenek a bolti fűszernövények?

Ültessük őket szét kis cserepekbe új virágföldet használva. Ehhez az üres cserepeket félig töltsük fel földdel, kicsit locsoljuk meg, a megvásárolt fűszernövény (műanyag) cserepét pedig fejjel lefelé nyomkodjuk meg, így könnyebben kijön a tartóból. A növényt és a kiragadott földet óvatosan szedjük szét, lehetőleg úgy, hogy ne szakítsuk el a szárakat, gyökereket, majd a szétszedett fűszer szárait rakjuk az új cserepekbe, és fedjük le őket új földdel. A földet nyomkodjuk le, és egy kis vizet locsoljunk a tövekhez, az újonnan ültetett növényeket pedig tegyük fényes helyre.

Forrásunk volt.


Még több hasznos tipp:

Címlapról ajánljuk

További cikkek