Ezért rohadnak el a bolti fűszernövények pillanatok alatt

Biztosan veled is megtörtént már, hogy a boltban vásárolt, élénkzöldben pompázó bazsalikom vagy menta két nap alatt fonnyadt, száraz és aszott fűszernövénnyé változott. Ne aggódj, a hiba nem benned van, a friss bolti zöldfűszerek még cserépbe ültetve sem tartanak sokáig.

A cserepes bolti fűszernövények nagyon csábítóak frissességük miatt, a vásárlók pedig jogosan gondolhatják, hogy a földben növekvő mentával, snidlinggel vagy bazsalikommal hosszútávra lehet tervezni. Sajnos a csalódás nem várat magára, az első „szüret”, vagy a vásárlást követő négy-öt nap után már láthatjuk, hogy a növény elkezd száradni, kókadni, napokon beül pedig használhatatlan lesz, mehet is a kukába.

Van rá megoldás, hogy tovább tartsanak a fűszerek!

A Sokszínű vidék cikke szerint két oka is van annak, miért rohadnak el néhány nap alatt a szupermarketekben megvásárolt friss fűszernövények. A nagyüzemben termelt zöldek túlzsúfolva fejlődnek ki, emiatt

  • vagy túl magasra akarnak nőni, ezzel akadályozva, hogy a növénynek oldalhajtásai legyenek, melyekből tovább tud fejlődni,
  • vagy túl szorosan nőnek egymás mellett, a növények pedig elveszik egymástól a tápanyagot, ennek függvényében előbb-utóbb elhalnak.

Mit tehetünk azért, hogy tovább éljenek a bolti fűszernövények?

Ültessük őket szét kis cserepekbe új virágföldet használva. Ehhez az üres cserepeket félig töltsük fel földdel, kicsit locsoljuk meg, a megvásárolt fűszernövény (műanyag) cserepét pedig fejjel lefelé nyomkodjuk meg, így könnyebben kijön a tartóból. A növényt és a kiragadott földet óvatosan szedjük szét, lehetőleg úgy, hogy ne szakítsuk el a szárakat, gyökereket, majd a szétszedett fűszer szárait rakjuk az új cserepekbe, és fedjük le őket új földdel. A földet nyomkodjuk le, és egy kis vizet locsoljunk a tövekhez, az újonnan ültetett növényeket pedig tegyük fényes helyre.

Forrásunk volt.


Még több hasznos tipp:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...