Konyhai tippek és trükkök, amelyeket a régiek (hálisten') ránk hagytak

Manapság annyi futurisztikus kütyü, konyhai eszköz és módszer segíti az otthoni főzést, hogy hajlamosak vagyunk azt gondolni, maghőmérő nélkül már nem is érdemes belépni a konyhába. Van azonban számos olyan főzési módszer, amit évszázadokkal ezelőtt is alkalmaztak már, és ma is jól jöhetnek a konyhában. Ezeket mutatjuk be.

Emlékszel még, milyen volt dédi konyhája? - kultikus tárgyak a múltból

Az biztos, hogy manapság számos berendezés és eszköz segít minket a konyhában, lassan a főzés utolsó eleme is automatizálható, és minden konyhai folyamat meggyorsítható valamilyen elektromos berendezéssel. A technológiai fejlődés egyrészt igazi adomány a konyhában, hiszen ma már jelentősen lerövidíthetők egyes munkafolyamatok, hogy a főzés utáni romeltakarításról már ne is beszéljünk, a mosogatógép feltalálása igazi áldás, csakúgy, mint a porszívóé.

Azonban nem szabad lebecsülnünk a régi korok főzési szokásait sem, mert számos konyhai trükköt eltanulhatunk – a Lovefood össze is gyűjtött néhányat ezek közül, mi pedig ebből szemezgettünk.

Nincs semmi kőbe vésve

Az egyik legfontosabb tanács, amit már a régi korok szakácsai is betartottak: gyakorlat teszi a mestert, ez pedig magába foglalja azt is, hogy ne féljünk eltérni a receptektől. Fontos, hogy ha valamiben már gyakorlottak vagyunk, merjük belevinni a saját ízlésünket is, fűszerezzünk bátrabban vagy épp kevésbé, mint az előírt, változtathatunk egyes összetevőkön, például készíthetjük kevésbé zsírosan vagy épp gazdagabban az ételt. A sütemények sütésénél érdemes szigorúbbnak lenni, de például a díszítésben, vagy épp a kiegészítő gyümölcsök, diófélék mennyiségén bátrabban változtathatunk.

A mártás legyen forró

Az angolszász konyha egyik alappillére a barnamártás, amiről részletesebben itt olvashatsz. Az 1800-as évek szakácskönyvei pedig azt ajánlják, mindig forrón tálaljuk az ételek mellé, így az nem hűti le, sőt melegen tartja a fogást, mert nincs is rosszabb, mint amikor egy extra finom adag étel van előttünk szépen elrendezve a tányéron, és az egész elhűl.

A gőz segít

Manapság már speciális gőzsütőket is lehet kapni, amik maguk adagolják pontos számítások alapján a nedvességet a sütőtérbe, így elérve, hogy szaftosak legyenek az ételek, vagy éppen kívül ropogós, de nem kőkemény, belül pedig puha a kenyér. De ugyanezt a hatást pofonegyszerűen elérhetjük, ha a hagyományos sütő aljába beteszünk egy kistányérnyi vizet. A gőz segítségével például egyenletesre sül a sajttorta, és a felfújt sem esik össze.

A maradékmentés fontossága

A nagy gazdasági válságok és a háborús idők nélkülözése megtanították a régi háziasszonyokat a maradékok kreatív felhasználására. Manapság a környezetvédelem egyik fontos eleme a fenntartható életmód, amibe beletartozik, hogy kerüljük a pazarlást, megbecsüljük a javainkat, ez pedig az ételeinkre is vonatkozik. A maradék sült húsból készülhet szendvicskrém a melegszendvicsbe, a főzelék kenceként vagy levesként is újraéledhet, a kenyérhéjból készüljön házi prézli, a kicsit szottyadt gyümölcs pedig remek turmix-, süti- vagy épp kompótalapanyag.

Szeresd a konzervet

Míg az angolszász országokban az ötvenes évek slágertermékei voltak a konzervek, addig itthon a konzervipar később vált hatalmas ágazattá. Ma már lehet nem vacsorázik mindenki löncshúst, de ne féljük használni a konzerveket: a konzerv bab, lencse, kukorica, paradicsomszósz, cukros lében eltett gyümölcsök (létezik már diabetikus és teljesen cukrozatlan változatuk is) jó szolgálatot tehetnek a mindennapokban, annak ellenére, hogy törekszünk a friss alapanyagok használatára.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...