Emlékszel még a nagymama vájlingjára?

Nagyszüleink konyhájában valószínűleg még mai napig fellelhető egy piros vagy fehér vájling. Nálunk fontos szerepe volt a retró konyhai eszköznek. Ti mire használtátok?

Emlékeztek még a jó öreg vájlingokra? Ha egy mai modern tininek felteszem ezt a kérdést, akkor valószínűleg nem fogja tudni, miről beszélek. Vagy azért, mert koránál fogva már nem találkozott ezzel az edénnyel, vagy egyszerűen nem érdeklődik a gasztronómia iránt. Én viszont jól emlékszem nagymamám vájlingjára, vagy ahogy nálunk, a felvidéken ejtik: vajlingjára. Anyukámnak is volt egy, aminek sajnos nyoma veszett, így maradt a nagyié, aki a mai napig használja. De mire is jó ez az általában óriás konyhai eszköz?

Nagyszüleimnél télen rendszeresen voltak disznóvágások. A vájling jó szolgálatot tett ilyenkor. Ebben fogták fel a vért, tárolták a húsokat, keverték a hurkának valót.

Vájling eredete

A vájling szót sokan a német (der) Weidling főnévből eredeztetik, amelynek a jelentése: mosogatódézsa. Már a 19. század végén, 20. század elején használták az asszonyok mosogatásra, mosásra.

Nyáron a kerti munkáknál jött jól.Vájlingba szedte nagyi a gyümölcsöt, zöldborsót, sárgarépát, hogy aztán a kerti csap alá tartva megmossa azokat. De jó szolgálatot tett a konyhában is, például a mosogatásnál. Nekünk ilyen fehér volt:

S hogy mi készült nálunk a vájlingban? A nagyim általában kráfli-, hagyományos szalagos fánk- vagy rétestésztát gyúrt benne. A szívét lelkét beleadta.

Ma már (sajnos) ő is leveles tésztát használ a réteshez, több mint 80 éves. Nem szeret már bíbelődni a gyúrással, nyújtással. A vájling is kikerült a konyhából. Általában egy kis csalán ázik benne, a régi kopottban pedig virágok nyílnak a kertben.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Mészáros Zoltán/Fortepan

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...