Ezt a meglepő rizsfőzési trükköt biztos, hogy kipróbáljuk mi is

A rizs nem túl bonyolult étel, mégis sokunknak nyűg nekiállni, és ritkán lesz tökéletes. Ezzel a trükkel megkönnyítheted a dolgod, hogy mielőbb asztalra kerüljön a vacsora!

Látszólag nem igényel különösebb gasztronómiai ismereteket egy tál rizs elkészítése, mégis macerás fogásnak számít sokunk számára. Kicsit hosszas, pepecselős, vízméricskélős, ennek ellenére ritkán lesz tökéletes. Az ajánlottfőzési idő a legritkább esetben állja meg a helyét, biztosan tovább kell majd főzni, és türelmetlenül toporogni a tűzhely mellett, vajon mikor lesz már elég puha.

A bevett szabályok szerint a rizst 2:1 arányban kell vízzel főzni, hogy aztán a megfelelő idő elteltével a rizsszemek magukba szívják a vizet. Ezzel szemben ezzel a módszerrel nem főzni, hanem forralni kell a rizst egy nagy lábasnyi vízben. Hogy hogyan? Mutatjuk lépésenként.

1. Forrald fel a vizet

Ebben az esetben nem kell az arányok miatt aggódnod, mert itt nem az a lényeg, hogy a víz eltűnjön a folyamat végére, hanem, hogy a rizst teljesen ellepje majd. Ezzel nemcsak gyorsabban fog elkészülni az étel, de amiatt sem kell aggódnod, hogy odaég a rizs a fazék alján. Tehát tölts meg egy nagy lábast vízzel, és forrald fel. Sózd a vizet, pont úgy, ahogy a tésztafőzésnél szoktad.

2. Add hozzá a rizst

Mehet bele a rizs, majd kavargatás mellett forrald addig, amíg puha lesz – a barna rizsnél ez nagyjából 20-25, a fehér rizsnél pedig 10-20 percet vesz majd igénybe. A forralásos módszerrel bármilyen rizst elkészíthetsz, fehéret, barnát, vadrizst, vagy akár olyan variánsokat is, mint a jázmin vagy a basmati.

3. Öntsd le a vizet

Ezután a tésztafőzésnél megszokott módon szűrd le a vizet a rizsről, és már tálalhatod is. Ha készítesz hozzá valamilyen szószt, a főzővíz egy részét tedd félre és használd fel hozzá, akárcsak a tésztánál.

Ha a végeredmény kicsit nedvesebb lesz, mint párolásnál, valamilyen szószos étellel együtt szervírozd, akkor tökéletesen fog működni ez az állag.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek