Ezt a meglepő rizsfőzési trükköt biztos, hogy kipróbáljuk mi is

A rizs nem túl bonyolult étel, mégis sokunknak nyűg nekiállni, és ritkán lesz tökéletes. Ezzel a trükkel megkönnyítheted a dolgod, hogy mielőbb asztalra kerüljön a vacsora!

Látszólag nem igényel különösebb gasztronómiai ismereteket egy tál rizs elkészítése, mégis macerás fogásnak számít sokunk számára. Kicsit hosszas, pepecselős, vízméricskélős, ennek ellenére ritkán lesz tökéletes. Az ajánlottfőzési idő a legritkább esetben állja meg a helyét, biztosan tovább kell majd főzni, és türelmetlenül toporogni a tűzhely mellett, vajon mikor lesz már elég puha.

A bevett szabályok szerint a rizst 2:1 arányban kell vízzel főzni, hogy aztán a megfelelő idő elteltével a rizsszemek magukba szívják a vizet. Ezzel szemben ezzel a módszerrel nem főzni, hanem forralni kell a rizst egy nagy lábasnyi vízben. Hogy hogyan? Mutatjuk lépésenként.

1. Forrald fel a vizet

Ebben az esetben nem kell az arányok miatt aggódnod, mert itt nem az a lényeg, hogy a víz eltűnjön a folyamat végére, hanem, hogy a rizst teljesen ellepje majd. Ezzel nemcsak gyorsabban fog elkészülni az étel, de amiatt sem kell aggódnod, hogy odaég a rizs a fazék alján. Tehát tölts meg egy nagy lábast vízzel, és forrald fel. Sózd a vizet, pont úgy, ahogy a tésztafőzésnél szoktad.

2. Add hozzá a rizst

Mehet bele a rizs, majd kavargatás mellett forrald addig, amíg puha lesz – a barna rizsnél ez nagyjából 20-25, a fehér rizsnél pedig 10-20 percet vesz majd igénybe. A forralásos módszerrel bármilyen rizst elkészíthetsz, fehéret, barnát, vadrizst, vagy akár olyan variánsokat is, mint a jázmin vagy a basmati.

3. Öntsd le a vizet

Ezután a tésztafőzésnél megszokott módon szűrd le a vizet a rizsről, és már tálalhatod is. Ha készítesz hozzá valamilyen szószt, a főzővíz egy részét tedd félre és használd fel hozzá, akárcsak a tésztánál.

Ha a végeredmény kicsit nedvesebb lesz, mint párolásnál, valamilyen szószos étellel együtt szervírozd, akkor tökéletesen fog működni ez az állag.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Puha almafánk egyszerűen

Az amerikai fánkok egy érdekes alfaja az 'apple fritter', vagyis az almafánk: sütőporos tésztája gyorsan és macera nélkül bekeverhető, nem kell várni a kelesztésre sem. Felhőpuha ...

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Címlapról ajánljuk

Ez történik a testedben, ha rendszeresen eszel banánt

Sokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!

Nosalty

További cikkek

Ez történik a testedben, ha rendszeresen eszel banánt

Sokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...