Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tudtad, hogy az első palacsintát és az első férjet nem szégyen kidobni?

Egy régi magyar mondás szerint az első palacsinta olyan, mint az első férj: nem szégyen, ha kidobod. Sárgabaracklekvárral, túróval, fahéjas cukorral – a palacsinta finom.

Ahány ország, annyi palacsinta, és már a Római Birodalom lakóit is rabul ejtette. Az őspalacsinta, vagyis a rómaiak által készített kövön sütött változat sóból, lisztből és vízből állt, ami fontos szerepet töltött be a római légiók ellátásában. A római katonáknak köszönhetően terjedhetett el a palacsinta a francia, a német és az angol vidékeken, valamint a Duna medencéjében is.

A palacsinta születése

A palacsinta elnevezése a placenta névből ered, amit mi a románosított plăcintă-ból vettünk át, ami kiejtve placsinta. Mivel Székelyföldön sütőköveken készítették a tésztát, arrafelé kövönsültnek nevezik, de a leppencs elnevezés is ismert. Amíg falun a vastagabb, addig a városokban a vékonyabb tészta volt divatban – utóbbit a vidékiek cérnapalacsintának neveztek el.

Máris megjött a kedved palacsintát készíteni? Itt van pár szuper recept! 

A palacsinta receptjét először egy francia udvarnok vetette papírra 1392-ben: a korabeli palacsintába búzaliszt, víz, tojás, só, bor, zsír, vaj és nádcukor került. A tejjel, sörrel és vízzel készült, vékonyabb tésztájú palacsinták csak később terjedtek el. Nyomtatásban magyar nyelven először 1577-ben, a Kolozsvári glosszákban jelent meg az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának palacsintareceptje.

A magyarok és a palacsinta

A palacsintának számos mondás, szépirodalmi mű és vers is emléket állít. Elég, ha Lázár Ervin Soványító palacsinta című meséjére gondolunk, és benne Kriszti királykisasszonyra, aki olyan gömbölyű volt, mint egy búbos kemence és olyan széles, mint egy szalmakazal, mert annyira szerette a palacsintát. Csoóri Sándor a Százlábú palacsinta című versét, Fésűs Éva pedig A palacsintás király című mesejátékát szentelte a palacsintának. Krúdy Gyula Álmoskönyve szerint, ha palacsintával álmodunk, katonával találkozunk. Paprika Jancsi és Vitéz László is palacsintasütővel verekedett, és egy régi mondás szerint a férjek olyanok, mint a palacsinta: nem szégyen, ha az elsőt kidobod.

Magyarországon Gyertyaszentelő Boldogasszony napja sokáig egyben a palacsinta ünnepe is volt. Húshagyó kedden rengeteg palacsinta fogyott, ugyanis Hamvazó szerda előtt minden olyan ételnek el kellett fogynia, ami a 40 napos böjt alatt tiltott volt. A zsír és a tojás is ezen ételek közé tartozott, így a felhasználásukkal rengeteg palacsintát sütöttek.

Sóspalacsinta-receptek itt! 

Az édes palacsinta mellett a sós változatokat is szeretjük, de a Hortobágyi húsos palacsinta valamint a Gundel palacsinta nem csak itthon vált híressé. A Hortobágyi húsos palacsinta ősének is tekinthető első receptet az 1906-os Hét című folyóiratban közölték egy bizonyos Emma asszony leírása alapján, aki csirkehússal készítette. 33 évvel később dr. Kollmanné Lemhényi Dávid Andrea is készített húsos palacsintát borjúpörköltes töltelékkel. Az ételt végül Papp Endre, a híres kispesti vendéglős keresztelte el Hortobágyi húsos palacsintának, aki grófoknak és hercegeknek is főzött.

A Gundel palacsintát Matzner Ilona, Márai Sándor felesége készítette el kassai családi recept alapján. Mivel Máraiéknak 1948-ban menekülniük kellett, így Gundel a Márai palacsinta helyett Gundel palacsintára keresztelte át a hungarikumot.

A palacsinta nemzetközi sikere

Nemcsak mi, magyarok, hanem jóformán az egész világ ismeri és rajong a palacsintáért. Az elnevezése országonként eltérő, de a palacsinta imádata állandó. A franciáknál sok tojással és élesztővel készítik, majd pikáns, forró likőrös vagy citromos vajjal tálalják az édességet.

A búzakorpás vagy hajdinás orosz palacsinta, a blini böjtök idején kifejezetten kedvelt, aminek tésztájához mézet, mákot és almát is kevernek a sütés előtt. Malajziában kuih daar a palacsinta neve, ami kókusztejet és édes illatú pandanlevél-kivonatot is tartalmaz, ami a tészta szép zöld színét adja. Töltelékként pálmacukorral, pandanlevéllel és keményítővel kevert kókuszreszeléket használnak.

Afrikában a marokkói ataif, egy vastagabb tésztájú palacsinta hódít, aminek sós és édes változata is ismert. A sósat rendszerint spenóttal, darált hússal, gombával az édeset kókuszreszelékből, kakaóból, reszelt narancshéjból és kristálycukorból álló töltelékkel kínálják, amit még vaníliamártással is nyakon öntenek. De az ataif friss gyümölcsökkel, mézbe mártva, tejszínhabbal és pirított mogyoróval is népszerű.

Az itthon is ismert amerikai pancake sütőport és szódabikarbónát is tartalmaz, alakja kisebb és vastagabb, mint a nálunk megszokott palacsinta. Az amerikai palacsinta juharsziruppal, áfonyalekvárral rendszerint a reggeleket édesíti meg. A pancake-hez hasonló az ausztrál pikelet, ami vajjal, tejjel, cukorral, fehér liszttel és élesztővel készül, töltelékként pedig friss epret, mézet vagy csokoládét adnak, vagy juharsziruppal eszik.

Ezeket olvastad már? 

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!