Mindent a fasírtról - receptek és praktikák tőlünk nektek

Minden nemzetnek megvan a saját darált húsos golyója, azokhoz is nézhetsz itt recepteket, de ha a jól bevált, hazai fasírtot szeretnéd elkészíteni, ezekre figyelj!

Megannyi guruló húskészítmény. Hagymákkal és zöldségekkel dúsítva, vagy simán, mindenhogy a kedvenceink – egyszerűen csak imádjuk a fasírtot!

Forma

Hagyományosan kisebb adagokba gyúrva, kerek vagy ovális formában, olajban süssük. Ha nincs kedvünk a kiadagolással bajlódni, akkor egy tömbben, olajmentesen, a sütőben is elkészíthetjük. Baconbe tekerve elkerülhetjük a kiszáradást és a csúnya repedéseket.

Húsfajták

Alapjáraton darált sertéshúst használunk hozzá. Ezt keverhetjük darált marhahússal, báránnyal vagy pulykacombbal, a lényeg, hogy ne száraz húsrészeket használjunk hozzá.

Lágyítás

A fasírtot ízesíti és lágyítja a hozzá kevert, először tejbe áztatott, majd kifacsart, szikkadt zsemle, amit érdemes jól összedolgozni a többi alapanyaggal, így nem maradnak nagyobb darabok a kész golyókban. További ízesítő és lágyító lehet még az apróra vágott vöröshagyma, melybe, ha elég édeskés, nagyon jó beleharapni a kész fasírtot majszolva.

Két egészségesebb változat

  • Magasabb lesz a tápanyagtartalma, így egészségesebbé, és sokak szerint ízletesebbé is válik, ha áztatott zsemle helyett zabpehellyel vagy búzakorpával készítjük a fasírtot.
  • A hús mellé reszelt zöldségeket, répát, cukkinit, és aprított pórét is keverhetünk, így könnyíthetünk a fogáson.

Fűszerezés

Bármekkora mennyiségű fűszert is teszünk a darált húshoz, ha nem kap elég sót, nem lesz tökéletes a kész fasírt íze. A vöröshagyma, fokhagyma, só, bors és fűszerpaprika mellett a leggyakrabban használt fűszerek: kömény, majoránna és mustár, de a petrezselyem és a kakukkfű is jól illenek hozzá.

Mentes

A fasírtot a legtöbb ételérzékenységgel küzdő ember is fogyaszthatja, mert:

  1. tojás nélkül is összeáll a massza,
  2. zsemleáztatáshoz használhatunk laktózmentes tejet vagy vizet
  3. és guténmentes zsemle, zsemlemorzsa is könnyen beszerezhető hozzá,
  4. valamint zsemle helyett készíthetjük rizsliszttel, kukoricával, kukoricapehellyel, és reszelt friss- és áttört főtt burgonyával,
  5. sőt, minden mentesen, csak zöldségekből, gabonákból, szójából is.

Kevesebb olaj

A kisült húsgolyókat először egy papírtörlővel kibélelt tálba tegyük, hogy a felesleges olajat lecsöpögtessük.

Ha nem szeretnénk, hogy sütés után egy napig olajszagban ússzon a lakásunk, akkor vékonyan olajozzunk ki egy tepsit, erre sorakoztassuk a fasírtokat, így süssük pirosra a golyókat.

Ragacsmentes formázás

Helyezzünk egy vízzel teli tálat a pultra, és minden fasírtgolyó formázása előtt mártsuk meg a vízben a kezünket, így nem ragad rá a húsos massza.

Csupaszon vagy morzsával

Eredetileg zsemle a húsos masszába is kerül, morzsa formájában pedig a fasírtra is jut belőle. Akinek ez túl sok szénhidrátbevitelt jelent, a tejes zsemlést és/vagy a külső bundát is elhagyhatja, a fasírtok olajban és sütőben is csodásan megsülnek nélkülük.

Töltött, egybesült fasírt

Két kedvenc töltött fasírtunk: a főtt tojással töltött, csodálatos nevű Stefánia vagdalt, és a kolbásszal töltött húsrolád, a hideg, vendégváró tálak kedvenc fogásai.

Hidegen, melegen, mindenképpen süsd a fasírtot!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...